Livsstil

Hövding får underkänt av Folksam

Hastigheten är problemet

Hövding har lanserats som den smarta cykelhjälmen men nu visar tester att den inte klarar måttet som hjälm hela vägen.

Det tidigare lundaföretaget, nu Malmöbaserade företaget, Hövding har fått på pälsen av det tyska statliga BaSt i deras tester. Det som hänt är att airbagen inte löst ut tillräckligt snabbt när airbagen varit med i en krock med bil som färdas i 40km/h.

– Problemet med Hövding är att den inte hinner täcka huvudet, säger Helena Stigson, forskare på Folksam.

När personen blivit påkörd har det gått så pass snabbt att personen slagit huvudet direkt i motorhuven.

Hövding börjar reagera först 80 millisekunder in i krockförloppet. Därefter behöver den ytterligare 100 millisekunder för att utvecklas helt. Men i en krock med bil går förloppet ofta snabbare än så, säger hon.

Folksam har nu tagit bort rekommendation om Hövding från sin hemsidan. När Folksam ville göra egna tester ville inte Hövding delta.

– Huvudskyddet behöver förstå att en krock sker, och vi fick svaret att det inte kommer att fungera i de hastigheterna, säger Helena Stigson.

I Sverige genomgår hjälmar tester i 20km/h för att få en CE-märkning. Och den märkningen har Hövding.

Hövding själva skriver i ett pressmeddelande:

Inga cykelhjälmar som finns på marknaden är framtagna för 40 km/h och den typ av olycksscenario som har använts i Folksams nya test. Åtta av tio allvarligt skadade cyklister (NTF) skadas vid singelolyckor. När det gäller denna typ av olyckor är Hövding fortsatt det bästa huvudskyddet med högst skyddsprestanda.

Och:

Flera oberoende testinstitut, i Sverige och internationellt, har testat Hövding med bästa resultat. Några av dessa är Certimoov, Stanford, ADAC och Länsförsäkringar. En stor fördel med Hövding är att den även skyddar nackpartiet och bakre delen av huvudet. I dag finns mer än 400 000 cyklister som cyklar med Hövding och Hövding har redan räddat tusentals cyklister vid olyckor.

Via: TTomni och Hövding pressmeddelande 

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!