Recensioner

Huawei Matebook X Pro är kärlek vid första ögonkastet

Och består även när vi lärt känna varandra

Huawei Matebook X Pro representerar det vi så länge saknat inom PC-världen, lite grundläggande normalt lyx.

För låt oss gå rakt på sak, den här datorn har i princip allt som vi efterfrågar från en dator som är riktigt premium. Det är ett metallhölje med hög finish och hyfsat raka linjer, i nästa version vill vi ha ännu mindre rundade hörn, och yttersta höljet av den 13,9 tum stora IPS-skärmen har ett glashölje mellan oss och pixlarna och kanterna är absurd tunna. Upplösningen hamnar på härliga 3000×2000 pixlar.

Huawei MateBook X ovanifrån

Eller för att sammanfatta, det här är en sjuhelsikes trevlig skärm att titta på, förutom i starkt solljus, då blänker det mer än min panna. Den har touch också, men har du någon form av heder så håll glaset borta från dina fingeravtryck!

Kameran i Huawei Matebook X

För att lyckas med detta ligger kameran i tangentbordet vilket har blivit ett signum för just Huawei, det är nice för oss som inte är sådant överväldigande fans av videokonferenser men jobbigare för den som är rädd för hur kameravinkeln skall exponera ens haka.

Huawei Matebook X sidan

Ingångar

På vänster sida hittar vi två USB-C-utgångar och en 3,5 mm ljud in/ut, och på höger en ensam USB-A-utgång. Alla använder USB 3-protokollet eller senare. I praktiken är den ena USB-C-utgången också en Thunderbolt-hona men detta säger man inte officiellt. I våra tester har vi dock haft problem att faktiskt få kontakt med några Thunderbolt-tillbehör, men vi är trots allt lite n00b när det kommer till Windows.

Det hade gått att få in en HDMI-utgång på högersidan för 17% enklare liv men i stället medföljer det en adapter som innehåller HDMI, VGA samt en extra USB-A-kontakt. Du kan också ansluta en DisplayPort-skärm via USB-C men en sådan adapter ingår ej.

Thunderbolt Matebook X

Interna specifikationer

Prestandamässigt ger 10:e generationen Intel Core i7 på 1,8 Ghz (Geekbench single-core 1188 / multi-core 3228 ihop med ett GeForce MX 250 (Geekbench: 9777) samma goda prestanda som resten av utbudet idag men med det tillägget att det finns kraft och blir över många år framöver. Batteriet på 56 Wh känns det som att vi aldrig behöver ladda. Officiell batteritid vid lite söndagsarbete är 14 timmar och några timmar mindre om vi surfar på en massa webbsidor nerlusade med reklam.

Detta är toppmodellen, det finns också en något lägre specad med Intel Core i5 på 1,6 GHz. Det skall nog gå att leva med den också. Även med det faktum att då får vi 512 GB SSD i stället för 1 TB. I båda fallen är det snabba NVMe-kretsar. Fetaste datorn landar på runt 21 000 kr (se dagsaktuellt pris) medan det kanske mer sunda valet går på ca 19 000 kr (se dagsaktuellt pris).

Fingeravtrycksläsare MateBook X

Tangentbord och touchpad

Än så länge argumenterar vi för en lyxig dator som har en hög prislapp. Hade vi stannat här hade vi haft en stark fyra i betyg (av fem). Men det kan väl inte vara så att Matebook X har ytterligare en Esse-certifierad egenhet?

Johodå! Äntligen får vi en touchpad som inte känns som en svamp som går att trycka igenom in till kretskorten. Detta då det är gjort i glas. Det ihop med tangentbordet samt den stabila fingeravtrycksläsaren ger den full pott på användning. Det här är första Windows-datorn vi inte behöver koppla in en mus i för att inte krevera. Tangentbordet har bakgrundsbelysning.

Klistermärke Huawei MateBook X

Nackdelar då?

Ja den har ju ett fult klistermärke från Intel samt ett ännu fulare Huawei Share-märke. Det sistnämnda är dessutom ett måste för att NFC skall fungera och de har inte ens lyckats få det 100 rakt. Var är skrikemojin när vi behöver den?

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!