Recensioner

Huawei MediaPad M5 – En riktigt bra surfplatta

Det råder delade meningar om vad surfplattans syfte faktiskt är. Vissa har helt bytt ut sin dator mot en surfplatta medans andra har den för slösurf och spel och vissa förstår sig inte alls på produkten och dess syfte.

Något man kan konstatera är att Apple länge har varit herren på täppan när det kommer till surfplattor och det känns som att dom andra tillverkarna har gett upp hoppet. Nu har vi på Teknikveckan testkört Huaweis MediaPad M5 under ett par veckor på semestern för att se vad den går för.

Design

Om vi börjar med att titta på designen så är det en välbyggd surfplatta som inte känns billig på något sätt. Vi möts av en skärm på 10,8 tum med 2.560 x 1.600 pixlar som är enkel att vila ögonen på. Glaset är med välvda kanter och chassit har rundade hörn och är gjort i metall. M5 har en bra vikt och är varken obekväm eller speciellt tung att hålla i under längre perioder. På framsidan av surfplattan möts vi av tunna ramar runt om och längst ned i mitten finns en fingeravtrycksläsare. Surfplattan kommer utrustad med fyra högtalare som är kalibrerade av Harman Kardon.

Insidan

Om vi tittar under huven på M5 så hittar vi en Kirin 960 processor samt 4 GB RAM och det finns även plats för minneskort om man skulle vilja utöka minnet. Vi hittar även en rad olika sensorer så som gravitationssensor, bakgrundsljussensor, gyrosensor, kompass, fingeravtryckssensor och hallgivare. Batteriet är på 7500 mAh och stödjer även snabbladdning vilket gör att surfplattan tar lite under tre timmar att ladda upp. MediaPad M5 går att köpa med antingen WiFi eller med möjlighet att stoppa i SIM-kort i den.

Den som vill ringa videosamtal eller fotografera erbjuds en 13 MP-kamera på baksidan och på framsidan finns en kamera på 8 MP. Båda kamerorna presterar relativt dåligt och är känsliga för lite sämre ljus, men är man ute i solen och tar kort eller ringer videosamtal så ser det helt okej ut. En sak som är värd att nämna är att M5 inte har ett hörlursuttag utan Huawei har valt att ta bort det, dock så skickar bolaget med en adapter i kartongen för dom som vill använda sina gamla lurar.

Mjukvaran

För mig som till vardags kör Apples produkter och är van vid iOS tog det inte lång tid att vänja mig vid Huaweis gränssnitt EMUI. Mycket fungerar precis som på iOS så det var lätt att känna sig “hemma” igen. M5 flyter på riktigt bra i menyerna och jag märker inte av något lagg när man scrollar i menyer eller på hemsidor.

Något som däremot inte är lika trevligt är att surfplattan kommer med en herrans massa “bloatware”. Som du kan se på bilderna nedan så är det väldigt många förinstallerade appar från flera olika bolag. Vi ser hellre att man låter den vara helt ren och låter kunden välja själv vad ska ladda ned för appar och spel.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!