Huawei GT2 Pro löser mycket av det som tidigare var problemet med så kallade smart watches – fula, långsamma och inte ett helt självklart syfte.
Uppkopplade klockor var tidigare uppdelade i två kategorier. Dels Apple Watch som var användbar, hyfsat responsiv men ful som stryk med sin fyrkantiga form och nerstängda skärm. Dels runda, lite mer traditionellt klockliknande historier, från Android-tillverkare men som ofta var långsamma och inte särskilt användbara samt en katastrofalt dålig batteritid.
Därefter har det blivit bättre på alla fronter sedan tidigare har vi Huawei GT2 som fått ihop de olika delarna hyfsat bra med en rund och ganska stor och responsiv touchskärm på 1,39 tum samt två knappar på sidan. En för att kicka igång olika träningsformer och en för alla övriga funktioner. Batteritiden är upp till hela två veckor. Den är dock gjord i stål och med en skärm i plast vilket gör att den fortfarande placerar sig i kategorin “uppkopplad klocka som mest snubbar som är lite data tar på sig”.
Uppföljaren blev GT2e som är än lite större, samma material men fick fler sensorer inklusive möjligheten att läsa av syre i blodet. Samma funktion som Apple nu lanserar Apple Watch S6 stort med för övrigt.
I dagarna lanserades således Huawei Watch Gt2 Pro som tar det hela ännu lite längre. Nu är materialet titanium men framförallt har plasten bytts ut till safirglas och på det stora hela har vi fått en riktigt elegant klocka som fungerar både i vardagen och vid träning.
Nytt för Gt2 Pro är mätning för utförsåkning, längdskidor, snowboarding och golf. Just snowboarding är något som vi kommer testa framöver när det vankas fjällsemester. Totalt sätt skall det finnas runt 100 olika träningsaktiviteter att göra varav sex av dem sätts igång automatiskt när den känner av att det pågår rörelse. En av dem är glädjande nog inte bilkörning. Av någon anledning har flera klockor svårt att förstå skillnaden på en promenad och att köra bil. Här har vi inte de bekymren.
Andra träningslägen inkluderar simning i pool eller utomhus. Här är den vattentät för normalt användande men dyk inte ner allt för lör långt, särskilt inte från bryggan. Den är inte byggd att klara kraftiga vattenstrålar.
Men i ärlighetens namn sker det inte så mycket träning här på Teknikveckan. Vi är mer intresserade hur den fungerar i vardagen. Väl uppkopplad mot Huaweis egna Hälso-app som vi sedan tidigare har installerat på vår Android-telefon av annat märke får vi upp både inkommande meddelanden från Facebook Messenger och SMS. Dessa går bara att läsa och inte svara på. Inkommande telefonsamtal går dock bra svara på och föra en konversation, mottagarna klagar inte på dåligt ljud någon gång. Det går emellertid att ansluta hörlurar till den.
Musikspelande kan ske på två sätt. Antingen för du över musik lokalt på klockans 4 GB utrymme, minus operativsystemet. Eller så byter du läge och styr i stället Spotify via mobiltelefonen. Det finns dock ingen röstassistent som du kan använda för att starta igång musiken. Du måste först göra det i telefonen och sedan kan du enkelt trycka nästa, föregående, pausa och sedan play igen.
Här skulle det vara lätt att begära så mycket mer, möjlighet att svara på inkommande meddelande, direktuppkopplad klocka på nätet för att slippa ha med oss mobiltelefonen och så vidare. Men för oss här och nu är detta den perfekta avvägningen. För oss är en klocka ett bra verktyg för inkommande information men vill vi göra något mer aktivt gör vi det hellre på datorn. Därför är vi inte heller beredda att betala de 1 500 – 2 000 kronor mer det kostar att få det från andra tillverkare. Huawei GT2 Pro kostar i dagsläget cirka 3 000 kronor.
Trots den ganska lugna inställning till att ha en uppkopplad klocka kan vi bli lite småstressade i vardagen och även där finns det en funktion att följa. Den är ganska rolig att hålla koll på men innan den aktiveras måste vi svara på några frågor. Dessa frågor kan te sig aningen raka och det är inte självklart varför de är där och hur svaren påverkar stress-algoritmerna.
En annan sak som fungerar helt söm(n)löst är registeringen när vi ligger och sover. En funktion som de flesta andra också har men behöver vi ta av oss klockan för att ladda den varannan natt blir ju den funktionen värdelös. Inte så här med den veckorlånga batteritiden.
Men det som klockan används 90% av den vakna tiden är trots allt att visa tiden och då har vi två olika segment urtavlor att välja mellan. Den som visas när vi aktivt tittar på den samt den som visas när klockan är passiv. Ironiskt nog är det sällan vi använder den aktiva urtavlan då vi så fort vi faktiskt använder klockan aktivt går i in menyerna och aktiverar någon träningsform eller läser ett inkommande meddelande. Men att ha skärmen igång även vid passivt läge och kan se tid och datum är numera en självklarhet som gör det rent taffligt att tänka på tiden då våra uppkopplade klockor hade avstängda skärmar det mest av tiden.