Har du koll på luften i ditt hem och hur vet du om den är bra eller inte? Är inomhusluften bra för dig eller behöver du vidta åtgärder för att få den att bli bättre?
Detta är frågor som du kan stöta på i vardagen och som faktiskt kan vara viktiga för dig och din familj och i vissa fall även din produktivitet. När pandemin gjorde sitt intåg fick plötsligt många ett andra kontor som sattes upp i hemmet och började då arbeta hemifrån. Men, var det bara att slänga in ett skrivbord och en skärm eller behövdes något mer? På din arbetsplats finns oftast ett ventilationssystem som ser till att cirkulera luften på kontoret men hur är det hemma? Många frågor och när det gäller luftkvaliteten finns det idag, tack och lov, en mängd olika lösningar som kan hålla koll på denna åt dig. Har du dessutom ett smart hem kan bli ännu mer användbart med en luftkvalitetsmätare som beroende på mätvärden kan trigga något att hända. Eller åtminstone få dig att lyfta på ändan och göra något åt det.
Norska Airthings har i flera år positionerat sig som en slags mästare när det gäller produkter med fokus på inomhusluften i ditt hem. De började med en radonmätare som gjorde många husägare uppmärksamma på om nivåerna av radon var för höga i hemmet vilket gjorde att du kunde vidta åtgärder. Under åren har de fortsatt att utveckla sina produkter, hela tiden med inomhusluften i åtanke och nu finns deras toppmodell ute på marknaden. Vi har testat denna under ett par veckor och här är vad vi tycker om den, Airthings View Plus.
Förpackning & innehåll
Airthings View Plus är toppmodellen i deras sortiment och den mäter en hel del olika saker i hemmet åt dig. Så att du får bättre koll och kan få en drägligare inomhusmiljö för hela familjen. Den stilrena förpackningen visar tydligt vad det är för produkt och att det är en produkt fokuserar på luftkvaliteten inomhus. Pluspoäng för att förpackningen inte innehåller plast – bra där Airthings!
Baksidan av förpackningen ger lite mer information om vad du kan förvänta dig av produkten. Den ser insiktsfull information och kan vara en del i ett större system för att hantera och ha koll på luften inomhus. Fokus på användarvänlighet och sedan kort information om vad den faktiskt mäter, vilket är en hel del; radon, PM2.5, CO2, luftfuktighet, temperatur, VOC (flyktiga organiska föreningar) och lufttryck. Med andra ord det mesta du behöver för att kontrollera luften i hemmet.
När du öppnar förpackningen ser du återigen att fokus ligger på luften men också lite norska vibbar i form av berg från det Norge får man anta. Lite trevlig detalj faktiskt som förstärker det här med frisk luft. Vem har inte andats in lite bergsluft och mått bra tidigare?
Innehållet i förpackningen är själva luftkvalitetsmätaren, AirThings View Plus, en USB C kabel, lite häfttejp samt dokumentation.
Själva enheten är en stilren produkt i vit plast och inget som direkt sticker ut på den. Den har en e-ink display mitt på enheten samt en diskret logotyp under denna. Det som direkt sticker ut dock är storleken på enheten men mer om detta senare.
Baksidan har ett batterilock och tas enkelt av. Här finns plats för sex stycken AA-batterier om det är så att du vill kunna flytta runt enheten i ditt hem för att testa luften från rum till rum. Väljer du att montera den på väggen eller ha den på en och samma plats kan du med fördel använda dig av USB C-kabeln som medföljer. Bra att du kan välja hur du vill driva enheten även om du vid nätdrift måste skaffa dig en strömadapter för att ansluta kabeln.
Från sidan syns luftintagen till de olika sensorerna, detta i form av perforeringar i plasten. Undertill finns budskapet “Breathe better. Live better.” på en gummiremsa som gör att den står stabilt om du väljer att placera den på en möbel.
Installation
Som vanligt så ska en smart enhet installeras i ditt hem via en app. Börja med att ladda ner Airthings Wave-appen som finns för både iOS och Android och registrera dig sedan med din e-postdress.
Under själva installationen så vägleds du på ett pedagogiskt sätt igenom olika steg där du också får lite utbildning kring det här med luft i hemmet. Detta är bra för dig som bara tar luften för givet och kunskap är aldrig fel. Här visar Airthings tydligt att de har fullt fokus på just luften i våra hem.
Du får också tips om att du kan vinka framför enheten vars sensorer känner av detta och visar aktuell status över inomhusluften. Efter att du installerat din enhet bör du vänta i 7 dagar så att det finns en relevant statistik att visa upp.
Airthings erbjuder flertalet olika sensorer för att mäta luften åt dig och detta är toppmodellen men vill du mäta mindre i andra rum kan du enkelt lägga till fler enheter i appen. Välj vilken enhet du vill lägga till och följ sedan instruktionerna i appen.
Så här ser det ut innan du installerat Airthings View Plus i appen. Ser du detta så hoppa över till appen och se vad som behövs göras.
Säkerställ att rätt kod visas både på din enhet som i din smartphone under installationen. Stämmer allt så är det bara att klicka sig vidare.
Döp enheten vilket krävs för att kunna fråga efter värden från röstassistenterna. Vill du dela med dig av insamlade radonvärden går det utmärkt att göra också och genom att enheten får en geografisk placering går det att se hur det ligger till med radonvärdena i din omgivning.
Som sagt, appen vägleder dig verkligen genom hela installationen och du får tips om placering, kalibrering och vad du bör tänka på. I detta fall så kalibreras enheten i minst 7 dagar för de flesta värdena och 30 dagar för radon.
Skärmen på enheten kan visa upp två värden samtidigt och du kan välja i appen vilka värden som ska visas upp. Välj sedan vilka notiser du vill ha på din smartphone från enheten. Översikten kommer att visa upp alla värdena på ett överskådligt vis. Här syns inget eftersom det är under installationsprocessen och inget finns att visa än.
Efter en vecka ser det ut så här på din dashboard, tydligt att luften kunde vara bättre överlag och i detta fall är det CO2-nivån som är hög. Swipar du sedan vidare till höger så kommer du in på de individuella värdena. Steg för steg kan du swipa och se hur det ligger till. En graf i nederkant visar över tid hur kurvorna ser ut. Pluspoäng här också för att du kan klicka på frågetecknet under ringen och lära dig mer om vad det aktuella mätvärdet visar.
Färgen på grafen förändras också beroende på mätvärdet. Allt är tydligt och överskådligt och gränssnittet är genomarbetat i dessa översiktsvyer. En del inställningar är som vanligt lite svårare att hitta men det är å andra sidan något man får vänja sig vid i en app för smarta produkter.
Avslutningsvis kan du se en sammanställning över de olika gränslägen och var dina ringars färger bör ligga på. Återigen, informativt och utbildande så bra jobbat här Airthings.
Användning i vardagen
Att använda Airthings View Plus är inga som helst konstigheter. Den gör vad den ska där den är placerad, alltså visar aktuella mätvärden via displayen eller i din smartphone om du inte ser displayen eller är i närheten men ändå vill veta hur det ligger till med luften därhemma. Tack vare sin, något lutande konstruktion och lite tyngre vikt när den står för sig själv så är det enkelt att gå förbi och slänga ett öga på hur det ser ut. Du ser direkt de två värden du valt att visa och dessa syns tydligt på displayen vilket är bra. En sak som jag stör mig lite på är att displayen “bootar” om sig själv mellan varven vilket innebär att den blir helt svart och sedan visas värdena igen. Då jag mestadels testat enheten i vardagsrummet på tv-bänken så fångar ögonen upp detta när jag tittar på tv. Småsak men ändå…
Vill du veta hur inomhusluften är rent hälsomässigt så är det bara att vifta med handen framför enheten varpå inbyggda sensorer känner av detta och då visar med färg hur luftkvaliteten är för stunden. Grönt är bra, gult mindre bra och rött inte alls bra varpå du då kan välja att göra något åt detta. Är nivån av CO2 hög, öppna ett fönster och släpp in lite frisk luft, är luftfuktigheten låg så starta din luftrenare och det hjälper faktiskt till att öka medvetenheten om inomhusluften och kvaliteten på denna. Det som då är synd är att värdena här inte kan användas till att trigga t ex luftfuktaren att starta om det är torr luft i rummet. En del av en utökad nytta kommer liksom aldrig till användning och hemmet blir inte så mycket smartare. Då får du se till att din luftfuktare har stöd för en röstassistent så att du kan starta den enkelt om behovet uppstår.
Lider du av någon åkomma som allergi eller astma, har småbarn hemma eller bara är noga med hur inomhusluften är så är Airthings View Plus säkert en vettig investering som kan hjälpa dig att förbättra inomhusluften. Kombinera med en luftrenare, en luftfuktare så är du ett steg närmare en behagligare vardag. I varje fall efter ett tag när du lärt dig vad som behövs göras beroende på vad de uppmätta värdena visar. Appen ger en hel del tips och mer finns att hämta på deras hemsida så AirThings har verkligen bestämt sig för att vara kungarna kring det här med bra luft för oss människor. Pluspoäng för att du även får notiser på din Apple Watch och då slipper leta fram mobilen för att kolla hur det ligger till.
Vad är det Airthings View Plus mäter?
- Radon: en radioaktiv ädelgas som förkommer i många hem
- PM2.5: små partiklar i luften med en massa på 2.5 mikrometer
- CO2: koldioxid är en färglös gas som finns i luften runt omkring oss, för höga nivåer påverkar oss
- Luftfuktighet: mängden vattenånga som finns i atmosfären, för hög mängd kan leda till mögel
- Temperatur: ett mått som beskriver värme och kyla
- VOC: flyktiga organsiska föreningar som frigörs från exempelvis färg, lack och oljepannor
- Lufttryck: trycket i den sammansatta gas som utgör jordens atmosfär
Airthings View Plus sägs ha stöd för Google Assistent och Amazon Alexa och detta är väl i sig sant. Men, det är ingen optimal integration där du kan ha en direkt nytta i ditt smarta hem. Det du kan göra är att länka Google Assistent med Airthings och sedan fråga på engelska vad temperaturen eller något av de andra mätvärdena är för stunden. Med andra ord så går det alltså inte att använda något mätvärde som trigger för att något ska hända. Dessutom måste du fråga på engelska eftersom svenska inte stöds för frågor kring mätvärdena. För Amazon Alexa laddar du ner en skill och kan sedan ställa samma typ av frågor som till Google – that’s it. Dessvärre saknas stöd för Apple HomeKit vilket är väldigt synd eftersom en rad automatiseringar säkert skulle kunnat bli användbara tillsammans med andra HomeKit-produkter. Det finns förvisso en koppling mot IFTTT som kan ge lite mer automation men dock begränsat då de andra produkterna som ska triggas också behöver stödja IFTTT och långt från alla gör detta idag.
Det här med storleken då? Jo, det är ju en ganska rejäl sensor men det kanske behövs för att kunna mäta så pass många olika ämnen i vår luft. Jag har ett antal olika luftkvalitetsmätare i hemmet där denna utan tvekan är den största och i jämförelse med den jag har från Aqara så är skillnaden ganska påtaglig. Visst, nu mäter den betydligt mer än vad den mindre från Aqara gör så det handlar väl mer om vad du vill kunna mäta.
Trots storleken är Airthings View Plus portabel när du kör på batteri och detta är bra. Du kan då enkelt flytta runt den i hemmet och mäta luften i olika rum för att se hur det ligger till och om du behöver göra något åt detta. Tänk bara på att låta enheten stå i ett rum i minst 7 dagar så att den hinner samla in tillräckligt med data för att kunna analysera.
Slutligen vill jag även nämna att det finns ett webbgränssnitt för produkten som en tydlig och överskådlig översikt över mätvärdena samt möjlighet att exportera den insamlade datan. Ett trevligt plus som saknas hos många andra luftkvalitetsmätare. För dig som vill gå all-in finns även ett API där du kan integrera produkten med andra lösningar.