Övrigt

I natt presenteras Tesla Model 3 – Teslas viktigaste lansering hittills

Läs också: Allt om ny Model 3

Tesla har sedan start mer eller mindre följt sin ursprungsplan – en plan som lett fram till det vi i natt ska få se en första skymt av: en elbil för “massorna”, med ett betydligt lägre instegspris än de lyxmodeller Tesla sålt fram tills nu. På många sätt är detta Teslas viktigaste modell någonsin, och inte bara för Tesla, utan även för hela elbilsegmentet.

Hittills har Tesla som mest sålt drygt 50 000 bilar under ett och samma räkenskapsår. Det kan jämföras med Volvo som enbart i Sverige förra året sålde över 70 000 bilar. Med Model 3, och andra kommande modeller, hoppas Tesla öka årsvolymen markant.

En elbil för massorna

Model 3 heter den modell som presenteras inatt, och Tesla har lyckats bra med att hålla tätt i alla led; väldigt få detaljer är kända, bortsett från det som Teslas VD Elon Musk avslöjat på Twitter. Från början har Tesla och Elon Musk sagt att instegspriset för basmodellen i amerikanska mynt mätt ska landa på runt 35 000 dollar.

Enligt de senaste dygnens rykten, som framförallt härstammar från källor inom Tesla som Electrek pratat med, är det en slags hybrid mellan Model S och Model X som kommer att presenteras – något smalare och kortare, men “lika sexig och sportig”.

model-3-model-y-tesla

Den kommer likt övriga Tesla-modeller komma i olika utföranden, där de olika varianternas batterikapacitet framförallt avspeglas i hur långt man tar sig på en laddning samt acceleration och toppfart. Grundbatteriet ska enligt uppgift räcka i ca 32 mil, medan det enligt källorna ska finnas uppgraderingsalternativ som ger en sträcka på närmare 50 mil.

Lång räckvidd och kraftig acceleration

Enligt samma rykten ska dock Model 3 klara 0-100 på under fyra sekunder, men då är det oklart om det gäller basmodellen eller en modell med större batteri och fyrhjulsdrift.

Redan nu har “tiotusentals” personer betalat in de 1000 dollar som krävs för en förhandsbeställning – utan att ens ha sett bilen, och än mindre fått information om dess specifikationer. Att bilen dessutom inte börjar produceras förrän 2017 verkar heller inte ha skrämt bort dessa ivriga entusiaster.

Klockan 05:30 i natt, svensk tid, börjar Teslas presentation som också kan ses live på Teslamotors.com

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!