Affärer

Just nu skickas många bluff-sms ut om obetalda tullavgifter

Håll koll nu under Black Friday

Det är många som shoppar på nätet nu när det är rea i varenda butik och det är bedragarnas julafton och Internetstiftelsen går nu ut med varning så du slipper bli lurad.

Under hösten så har närmare 200 privatpersoner kontaktat Tullverket och meddelat att de har fått bluff-sms där de krävs på obetalda tullavgifter. Nu är vi mitt i Black Friday, julhandel och mellandagsrea och då är det dags att vara lite extra uppmärksam. Internetstiftelsen och Tullverket går nu ut med en varning till allmänheten och ger lite tips på hur man ska tänka när ett sms som potentiellt kan vara bluff dimper ned i telefonen.

Internetstiftelsen vill att fler blir säkrare och mer medvetna internetanvändare. Vid sidan av kampanjen Tänk Säkert, som vi genomför i samarbete med MSB och polisen, samarbetar vi nu med Tullverket för att förebygga bluffar kring bland annat tullavgifter, säger Carl Piva, vd, Internetstiftelsen.

Kraven som kommer via sms är ofta på lägre belopp och att de är relativt låga är en strategi hos bedragarna för att personen som får sms:et inte ska bli misstänksam. Bedragarna är många och så även syftet och vissa av dem är ute efter pengar, vissa vill kapa personens konton eller komma åt personliga uppgifter. Nedan har du ett antal punkter som du bör tänka på när du får antingen ett mail eller ett sms som känns lite misstänksamt:

  • Undvik att klicka på länkar som kommer via sms eller mejl, framförallt om du inte har förväntat dig att få ett sms från den påstådda avsändaren.
  • Kontakta aldrig avsändare på nummer eller e-postadresser som står i sms:et eller mejlet. Leta själv upp kontaktvägar till den påstådda avsändaren.
  • Dela aldrig med dig av betalkortsuppgifter eller lösenord till någon som tar kontakt med dig.
  • För aldrig över pengar på uppmaning av någon som kontaktar dig via sms eller mejl.
  • Lita aldrig på avsändaren som står i ett mejl eller sms. Bedragare kan själva välja vilket namn eller nummer som ska visas.
  • Om du inser att du har råkat lämna ifrån dig kortuppgifter, kontakta din bank för att spärra kortet och kontrollera ifall några köp eller kontantuttag har gjorts. Och om någon har handlat med ditt kort, gör en polisanmälan.

Ett exempel på bluff-sms

Vill du läsa mer om detta så finns information att hämta hos Tullverket samt hos Internetstiftelsen.

Via pressmeddelande

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!