Affärer

Klarna hoppade över fack och varsel när 700 får gå

Från klarhet till Klarna

När Klarna meddelade att man skall säga upp 10% av arbetsstyrkan så hade man inte meddelat facket innan.

Svensk lag stipulerar att uppsägningar följer en viss process. Först skall ett varsel ske genom att arbetsgivaren meddelar Arbetsförmedlingen om att det är uppsägningar på G. Vidare har arbetsgivaren en skyldighet att förhandla med relevant fack när det rör sig om arbetsbrist. Där ser man till så att turordningen följs eller förhandlar om undantag om det finns skälig anledning till det. Därefter informerar man de berörda. Detta gäller även om företaget inte har något kollektivavtal så som i Klarnas fall.

Klarna valde i stället att jobba i omvänd ordning genom att börja med ett stormöte där man informerade medarbetarna att 10 % av styrkan kommer att få gå. Nu menar Klarna att det inte behöver ske något varsel eller förhandling med facket då man inte per definition säger upp någon personal. Man ber dem helt enkelt att säga upp sig själva. Det innebär dock att berörda medarbetare hamnar i karens hos A-kassan i närmare 3 månader och kan alltså inte få någon ersättning under den tiden. Enligt SVT har man dessutom siktat in sig på fackligt anslutna. Att enskilda medarbetare kommer överens med arbetsgivaren att säga upp sig av olika anledningar är inte ovanligt i sig.

Men att det sker på en sådan här nivå är inte tänkt som ett sätt att komma runt lagstiftningen. Det är också ett rätt yxigt och omständligt sätt att lösa det på för arbetsgivaren. En medarbetaren kan inte på något sätt tvingas säga upp sig själv. Nu måste Klarna förhandla med runt 350 personer bara på huvudkontoret i Stockholm. Där skall man alltså komma överens om en summa pengar som kompenserar medarbetaren för A-kassans karens samt det faktum att man för stunden förlorar sin identitet som Klarna-anställd.

Görs en facklig förhandling där fack och arbetsgivare är överens så är saken klar. Då finns det inget en enskild medarbetare kan göra för att slippa bli uppsagd. Facket uppmanar därför berörda medarbetare att inte skriva på någonting. (Betalvägg hos SvD. Du betalar via Klarna)

I USA har de berörda medarbetarna 20-30 stycken fått gå på dagen enligt Sen Kanner, fackklubsledare på Unionen i Sverige. Hon är en av de som som för övrigt blivit ombedd att säga upp sig.

Lyssna också på vår podcast om skillnaden mellan USA och Sverige när det kommer till fackligt engagemang och fackliga rättigheter

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!