Recensioner

Kontrollera ditt smarta hem med Aqara Cube T1 Pro

Kuben som är intuitiv så det förslår men det kräver en del av dig som användare

Att ha ett smart hem är kul även om det kräver en hel del i början. Möjligheterna att styra det smarta hemmet är många och en av de roligare sätten är via en kub.

När jag en dag för många år sedan bestämde mig för att gå igång med det smarta hemmet på allvar visste jag inte riktigt vad jag hade framför mig. Lite smarta pluggar fanns redan och sen blev belysningen smart för att sedan utökas med diverse sensorer av olika slag. Jag upptäckte Aqara ganska tidigt och började då köpa hem deras produkter från marknadsplatser i Kina eftersom dessa inte såldes i någon vidare utsträckning här i Sverige.

Sedan dess har Aqara haft en fast plats i mitt smarta hem, inte minst för att deras produkter är stabila och prisvärda men också för att de är mångsidiga och många gånger kan ge fler mätvärden. Att de också går fungerar med Apple Home är kanske det största plusset så därför var det extra trevligt när nyheten om att deras kub för kontroll skulle fungera med just HomeKit.

Vi fick över ett exemplar från Gröna Hus för ett tag sedan och har testat Aqara Cube T1 Pro under en längre tid. Gillar vi den? Läs vidare och se varför du antagligen gör köpa en själv…

Det här är den smarta kontrollen Aqara Cube T1 Pro

Förpackningen följer samma formgivning och design som för övriga produkter från Aqara. Det är stilrent med blå detaljer och en bild på produkten. Utöver själva kontrollen och dokumentation medföljer ett litet verktyg för att öppna upp ena sidan vid programmering och batteribyte.

Aqara Cube T1 Pro påminner om den första generationen av denna intuitiva kontrollenhet. Egentligen är den enda skillnaden prickarna i hörnen samt att den nya logotypen finns på ena sidan. Samt att denna använder Zigbee 3.0. För att kontrollera har kuben en inbyggd sensor som känner av dess läge vilket då triggar vad som ska hända.

Aqara Cube T1 Pro är stilren i sin design och tyngden tillräcklig för att den inte ska kännas plastig eller vara för lätt att manövrera.

Installation av Aqara Cube T1 Pro i appen

Att installera Aqara Cube T1 Pro i appen är inga konstigheter alls, lika lätt som att lägga till andra enheter. Precis som med övriga tillbehör från Aqara så krävs det en kompatibel hubb för att lägga till enheter. Säkerställ att det är rätt kontroll som väljs så funktionaliteten blir den förväntade. Välj vilken hubb som den ska läggas till på om du har flera olika i hemmet.

När allt bekräftats är det dags att välja ett fyndigt namn på enheten (eller inte). Klicka på enheten så att den uppdateras i appen och är redo att användas.

Precis som med andra enheter som läggs till i Aqara Home-appen så är det bra att utforska och se vilja möjligheter som finns och var de olika inställningarna görs. Aqara Cube T1 Pro kan användas med två olika läge; Action Mode samt Scene Mode. Tänk på att välja Scene Mode om du vill använda den i HomeKit eftersom det förstnämnda läget inte stöds i Apple Home.

I appen går det sedan att se historik på vilka händelser som använts. I Apple Home så dyker denna version av kuben upp vilket inte var fallet med deras första version av kontrollenheten. Tänk på att den vid styrning i HomeKit inte är lika kreativ eller rolig att använda som i Aqara Home-appen.

Det blir dessvärre lite förvirrande i Hem-appen eftersom den tolkas som en knapp här. Därav att det står “Ett tryck” när det i själva verket är den sida som vänds upp här som styr vad som ska hända. Oavsett vilket så går det enkelt att under “Lägg till” välja om en ett scenario ska triggas eller vilka enheter som ska användas och eventuellt tändas eller släckas om det rör exempelvis belysning.

Användning av Aqara Cube T1 Pro i vardagen

Innan du ger dig på programmering av vad din kub ska göra så ta ett papper och penna och tänk igenom hur du vill kunna styra dina enheter. Antingen så är det via det mer intuitiva läget “Action Mode” där du kan knuffa, skaka, rotera, knacka 2 gånger, vrida enheten 180° eller 90° samt trigga efter inaktivitet för att nämna de många möjligheterna.

Skriv ner allt du vill ska hända och anledningen till att jag tipsar om att skriva ner det på papper är enkel. Det är nämligen inte helt enkelt att hålla i huvudet vad som sker vid olika händelser när du väl börjar använda den. Mitt problem har varit att hålla i huvudet vilka prickar som gör vad i HomeKit eller vilken rörelse som gör vad i Aqara Home-appen. Detta då jag har två enheter i mitt smarta hem. Helt hopplöst ju att hålla koll på 12 olika sidor på en kub och vad dessa gör…

Automationer byggs upp enligt If This Then That vilket innebär att något händer när du gör något. Välj IF och sedan Cube T1 Pro, därefter ska du bestämma vad som ska göras via THEN.

I detta fall har jag valt att när jag roterar Aqara Cube T1 Pro så ska min gardin öppnas och när jag skakar den så ska gardinen stängas. Tänk på att när du väljer “Scene Mode” för HomeKit så kan det ta ett tag innan konfigurationen är på plats.

Som jag nämnde tidigare så begränsas en del av funktionaliteten i HomeKit eftersom bara läget “Scene Mode” stöds här. Inget att göra något åt dessvärre så fundera på om du har tillräckligt med enheter för att kunna styra allt i Aqara Home eller om det blir via Apple Home. Det ena sättet blir lite roligare än det andra men ett val krävs här.

Apple Home Aqara Cube T1 Pro

Ett tips här som jag sett andra använda är att använda något kul klistermärke eller annan märkning (Dymo) och tydliggöra mer. Just klistermärken kanske lämpar sig bättre i barnrummet där den yngre lättare vet vad som ska väljas. Att print ut dymo-etiketter kan också fungera tills man lärt sig (även om det inte är lika snyggt).

Att använda sig av Aqara Cube T1 Pro i mitt smarta hem är oftast en trevlig och smidig upplevelse. Anledningen till att jag skriver “oftast” är att det ibland inte händer något. Kanske att rörelsen är för svag eller att något bara inte fungera för stunden vilket kan vara att enheten gått offline eller annat. Inte alltid man orkar felsöka och då är det bekvämt att bara kunna be Siri, Google eller Alexa att tända eller släcka eller vad som nu önskas utföras.

Aqara Cube T1 Pro

Sen är givetvis frågan om detta är en produkt som behövs och det kan du bara svara på själv. Kör du ditt smarta hem via någon av de stora plattformarna så finns det ju alltid röststyrning nära till hands. Personligen så körs det mesta via automatiseringar antingen via tid eller med hjälp av sensorer.

Men, det finns tillfällen då det är bekvämt att kunna styra allt lite mer “manuellt” också. Jag har en kub vid skrivbordet och en vid soffan där jag på båda platser enkelt vill kunna styra enskilda produkter utan att behöva gasta ut röstkommandon eller leta upp mobilen och styra därigenom. Alternativet annars är att använda flera olika enheter eller för den delen större sådana (exempelvis Aqara Wireless Remote Switch H1 Double Rocker).

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!