Övrigt

Köpa iPhone 14 i USA? Tänk då på detta

Moms och teknik

Att köpa iPhone i USA kan vid en första anblick verka betydligt billigare. Men du går miste om en eventuellt viktig sak

Att köpa en iPhone 14 Pro kostar från 15 990 kr i Sverige medan du kommer undan med strax under 11 000 kronor + lokal försäljningsskatt i USA. Skatten i exempelvis New York är 8,87 procent medan den ligger på 9,5 procent i Los Angeles. Besöker du Cupertino och Apples högkvarter är den något lägre i form av 9,13 procent.

Väl  hemma i Sverige förväntas du betala 25 procent moms vilket gör att en iPhone 14 Pro köpt i USA därmed kostar cirka 20 kronor mindre än i Sverige.

Tekniska skillnader mellan iPhone 14 i Sverige och USA

Två saker skiljer mellan amerikanska iPhones och de flesta andra som säljs i världen inklusive Sverige.

Amerikanska iPhone saknar fysiskt sim-kort

I och med iPhone 14-serien slopade man helt möjligheten till fysiska sim-kort på iPhone i USA. Det betyder att det endast är eSim som gäller. Alla mobiloperatörer med egna nät erbjuder eSim idag. Däremot finns det flera operatörer som hyr in sig i andras nät som inte har möjlighet att erbjuda det i dagsläget.

Amerikanska iPhone fungerar nu lika bra i svenska nätet

Den största utmaningen med att köpa en iPhone i USA var att den tidigare inte stödde alla frekvensband i Sverige. Sedan ett par generationer tillbaka är det inte längre ett problem. Alla följande band stöds enligt Apples webbsida.

  • Band 28A: 700 MHz
  • Band 20: 800 MHz
  • Band 8: 900 MHz
  • Band 3: 1800 MHz
  • Band: 1: 2100 MHz
  • Band 38: 2600 MHz

Däremot stödjer även de amerikanska versionerna 5G-nätet via så kallade mmWave via frekvenser  på 26, 28 och 39 GHz. Därför har dessa iPhone-modeller extra antenner som syns på sidan av telefonen.

Skulle du däremot köpa en Apple Watch med stöd för mobilt bredband så kommer den sakna frekvensbanden 700 Mhz och 800 Mhz. Dessa frekvensband kommer framförallt används ute på landsbygden för att förbättra täckningen. Tidigare har det inte gått att köpa en LTE-baserad Apple Watch i USA och använda självständigt utan en iPhone utanför landet. Vi väntar på bekräftelse för att se om det är något som fungerar med Apple Watch 8. Att köpa en Apple Watch utan mobilt bredband och i stället låta den vara uppkopplad mot din iPhone är däremot inga problem.

 

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!