Övrigt

Lexbase satsar på att hänga ut prickade läkare med flera

Den kontroversiella webbsidan Lexbase planerar att publicera vilka läkare och tandläkare som blivit prickade av HSAN (Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd). Detta säger man i en intervju i Expressen.se.

Informationen om prickade läkare är offentliga handlingar och kan begäras ut av vem som helst. Ingen tjänst har dock tidigare sammanställt det på det sättet som Lexbase planerar att göra. Att en läkare får en varning eller erinran betyder inte automatiskt att de förlorar sin läkarlegimation.

Där säger upphovsmännen bakom sajten att man även planerar att lägga ut beslut från allmänna reklamationsnämnden. Detta kan tyckas mindre kontroversiellt jämfört med dess huvudsyfte, att ge enkel tillgång till information om vilka personer som blivit dömda i domstol någon gång under de fem senaste åren. Om detta kan du läsa mer om under länksamlingen nedan.

Men det är inte bara sajtens inriktning som fått kritikerna att lyfta på ögonbrynen. Personerna bakom, och då särskilt VD:n Jonas Häger, har även fått kritik för sina tidigare förehavande. Webbsidan Internetsweden har en lång artikel om detta.

[related]Mer om Lexbase[/related][display-posts tag=”Lexbase” image_size=”thumbnail” order_by=”date” order=”DESC” posts_per_page=”20″]

Kommentarer