Recensioner

LG OLED C1 och konsten att köpa en OLED-TV

Som en stabil herrgårdsvagn
Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen & Prisjakt

Att köpa en Oled-TV kan både var enkelt och svårt. Enkelt för att OLED är OLED, svart är svart. Svårt för att, ja OLED är OLED.

Inte nog med det, nästan alla OLED-paneler tillverkas av en och samma tillverkare i form av LG. Så vad är det som gör att vi skall köpa en OLED-TV från Philips, Sony eller just LG. Det är dessa tre tillverkare som är störst på OLED. Den största tv-tillverkaren generellt, Samsung, saknar för närvarande helt OLED-modeller.

Därför skall du köpa en LG Oled-TV

Just LGs tv är lika stabila som en Volvo-kombi. De har allt vi behöver men samtidigt kanske inte de vackraste skapelserna på denna jord. Inte nödvändigtvis fula, de bara ser ut som hur vi förväntas oss att en helt vanlig TV skall se ut.

LG OLED C1

Med stabila menar vi att LGs TV-modeller ofta stödjer i det närmaste allt som går att stödja. Till skillnad mot övriga tillverkare har man länge haft högre bandbredd på HDMI-portarna och var först ut med HDMI 2.1. Detta gäller dessutom alla HDMI-ingångar, inte bara en av dem som det är i många av konkurrenternas fall. Just tillräcklig med bandbredd är det viktiga när vi skall ha högupplöst ljud och bild till vår TV. Läs till exempel vår artikel om Dolby Atmos på teven.

Extra ironiskt var det när den Sony-tillverkade Playstation 5 lanserades så var det i princip bara TV-apparater från LG som kunde leverera fullt ut på dess funktioner. Inte Sony själva.

Undantag finns men att köpa flaggskeppet LG OLED C1 är så framtidssäkert någonting kan bli i dagsläget.

LG OLED C1

Vi kan navigera med pil eller som vanligt på LG webOS.

Vidare erbjuder tv-systemet, kallat webOS, mest flexibilitet när det kommer till navigering. Det går att navigera genom en pil på teven genom att röra fjärrkontrollen i luften i likt Nintendo Wii. Eller som vanligt genom knapparna. Här märker vi ingen lagg på LG OLED C1 som är den modell som har fetast processor. Däremot är fjärrkontrollen onödigt plastig.

LG OLED C1

Just fjärrkontrollen är inte LGs starkaste gren.

Därför skall du inte köpa en LG Oled-TV

Det är svårt att misslyckas med bilden på en OLED-TV men den riktiga perfektionisten som dessutom har 10 000 kr extra på fickan så finns det modeller från Sony som det är möjligt att kräma ut än mer när det kommer till korrekt färgåtergivning.

LG OLED C1

Har LG OLED C1 det minst vackra tv-stativet någonsin?

Sony gör något mer stilfulla TV-modeller men har haft problem med att leverera framtidssäker teknik fullt och än idag stödjer inte de HDMI 2.1-försedda modellerna standarden fullt ut.

En annan anledning kan vara att de andra tillverkarna av OLED-TV-apparater använder Android TV. Om det skulle vara en anledning att välja en sådan TV från den webOS-baserade LG-teven är högst individuella men en Chromecast med Google TV-enhet eller annan Android TV-baserad extern enhet kostar inte ens 1000 kronor. Är du Apple-användare är dessutom Apple TV en självklarhet.

Den enda appen som vi egentligen saknas på webOS men som finns på övriga plattformar är för närvarande C More.

Philips å sin sida har Ambilight som enda unika egenskap men i övrigt ligger man tekniskt efter LG på flera plan.

Vilken LG OLED-TV skall jag köpa?

LGs OLED-linje har för året kort och gott en etta på slutet och kommer i form av A1, B1, C1 och G1. LG OLED C1 och G1 är flaggskeppen. C1 är den vanliga TV-designen medan G1 är taveldesign som förväntas hänga på väggen som en tavla.

A1 är den lite tråkiga i sammanhanget med långsammare interna komponenter, endast HDMI 2.0 och 60 Hz-panel.

LG OLED C1

Alla HDMI-portar på LG C1 är HDMI 2.1.

B1 har i sin tur HDMI 2.1 men är inte lika snabb som C1 men har samma snabba 120 Hz-skärm Dolby Vision-försedda panel.

I normalfall är LG B1 kanske det mest förnuftiga köpet medan C1 är det roligaste. Vid kampanjer så som Black Friday och Mellandagsreor kan emellertid den bedömningen skifta.

C11, C12, C13… upp till C16

Söker vi på Prisjakt hittar vi flera varianter av LG OLED C1 och pratar vi 65 tum saluför de flesta LG OLED65C15 medan Elgiganten har LG OLED65C14. Av allt att döma handlar det om i det närmaste identiska modeller men för olika europeiska marknader.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!