Recensioner

Microsoft Surface Laptop 3 15 tum är fantastisk trots alla sina brister

Som ett förhållande
Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar för Microsoft

Om syftet med Microsoft Surface Laptop 3 var att skapa en dator som inte stod ut för mycket bland sina Windows-partners egna datorer så misslyckades man kapitalt.

Men varför tror vi att det fanns ett sådant syfte? Först och främst har vi symbolfrågan om att Thunderbolt 3 saknas vilket numera är standard på mer eller mindre alla PC-datorer i den högre ekonomiska skolan. Microsoft menar att det det beror på säkerhet men jämfört med risken att koppla upp en Windows-dator på internet framstår eventuella säkerhetsbrister med Thunderbolt i paritet med risken att trampa på virtuellt Lego.

Men för den vanliga användaren är valet av processorarkitektur och antal USB-portar det mest besynnerliga.

Geekbench Single & Multi core Microsoft Surface Laptop 3

Single core (blåa staplar) respektive Multi Core (Röda staplar) för årets testade datorer. (Högst är bäst)

Interna komponenter

Till skillnad mot 13-tummarna som alla använder Intels tionde och senaste generations processorer får 15-tumsvarianterna nöja sig med den äldre AMD Ryzen 3000-serien. Men de kostar generellt sätt mer än vad andra bärbara datorer går för med nyare Ryzen 4000-serien eller för den delen med Intel-processorer i samma eller högre klass. Bortsett från budget-datorn Huawei MateBook D14 är detta den långsammaste datorn vi testat.

Däremot spinner GPUn AMD Radeon Vega 9 på bra och det hade varit spännande att prova på vad AMD Radeon Vega 11 som sitter i den högst specade varianten skulle klara.

Geekbench GPU Score Microsoft Surface Laptop 3

Beräkningskraft grafikkorten i respektive datorer. (Högst är bäst).

Ett annat resultat av att välja AMD-arkitektur är att 15-tummarna inte kommer med det mer effektiva LPDDR4x-minnerna utan får nöja sig med helt vanliga DDR4-minnen. Här kan vi välja mellan 8 eller 16 GB ram men det sistnämnda kommer bara i datorer med svart chassi. Tokigt.

Lagring bjuder på 128, 256 eller 512 GB SSD men samma sak här, vill vi toppa på 512 GB är det endast svart som gäller. Då får vi i stället för AMD Ryzen 5 (3580U) en AMD Ryzen 7 (3780U) men priset landar på hela ca 26 700 kronor. Att jämföra med vårt testexemplar med 8 GB ramminne och 256 GB lagring som kostar ca 18 800 kr. Den enda av de fyra varianterna som både gå att få i silver eller svart. Instegsmodellen finns bara i silver och med 8 GB ram respektive 128 GB lagring. Den går på ca 15 000 kr.

Men det trådlösa nätverket då? Ja det är Wi-Fi 5 (Även kallat 802.11ac) på 15-tummaren jämfört med Wi-Fi 6 (Även kallat 802.11ax) på 13-tummaren.

Surface Laptop 3

Externa komponenter

Till det så kommer det faktum att Surface Laptop 3 endast har en USB-C och en USB-A-utgång. Till det kommer den egna laddkontakten som består av en avlång magnetisk historia som vi, trots magsafe-funktionaliteten, skulle vilja byta ut till ytterligare en USB-C-kontakt vilken dag som helst.

Surface Laptop 3

Nu går det visserligen att ladda upp datorn med USB-C-ingången också om vi har en laddare över men då är vi nere till att endast ha en USB-A-ingång att använda. Det är så kopiöst dumt att snåla på detta. Ingen kortläsare finns inbyggt heller. Varför gör ni på detta sättet Microsoft?!

Surface Laptop 3

Vad är en bal på slottet?

Det hade varit så lätt att peka finger och därefter bara ignorera vad Microsoft hittar på bland hårdvaran helt och hållet. Om det inte var för det faktum att det här är en alldeles, alldeles, underbar maskin.

Det här är datorn som får den här notoriskt hårdnackade Apple-användaren att till slut lämna hipsterföretaget i Cupertino och hänga med Seattlesoundet upp till Redmond. Det var egentligen bara en tidsfråga, men undertecknad har inte hittat någon Windows-maskin som hårdvarumässigt matchat en MacBook Pro, förrän nu.

Surface Laptop 3

Nu är den ju misstänkt likt en sådan också när den ligger ihopstängd på bordet men det finns något nytt och fräscht med Microsoft fyrkantiga logotyp mot den silvriga ytan. Dessutom klarar den eldprovet, möjligheten att öppna skärmen med endast ett finger utan att resten av datorn följer med upp i luften.

Surface Laptop 3

Men det handlar inte bara om utseende. Tangentbordet är megatrevligt och touchpaden är den första som kan matcha en MacBook Pro. En känslig detalj som många läsare vet kan fälla även den mest potenta datorn hos den här juryn.

Surface Laptop 3

Detta ihop med ett Windows som blir allt mer och mer genomarbetat är detta alltså en helt livsfarlig dator att sätta i Mac-användares händer om du inte vill riskera ett förnekelseutbrott. Men som Mac-användare är vi också tämligen vana vid att hantera kompromisser så som avsaknad tillräckligt många USB-utgångar samt interna komponenter som inte alltid är de modernaste.

Och just det ja, den här recensenten gillar verkligen 15-tumsskärmar när det kommer till Windows, särskilt de som har en upplösning på på 2496 x 1664 (201 PPI) och 3:2 i bredd-höjd-förhållande. Och som har inbyggd Windows Hello-kamera, låt oss aldrig drabbas av att behöva slå in ett lösenord manuellt igen.

Men drömmen om en Surface Laptop 3 för runt 25 000 kronor med topprestanda på alla komponenter får vi ha kvar minst ett år till.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!