Recensioner

Min mobil är en minimobil och en enkel sådan

Soyes S10P är en väldigt plastig och liten mobiltelefon i kreditkortsformat

Kan en billig och väldigt liten mobil vara något att lägga pengar på? Vi köpte hem en kreditkortsstor mobiltelefon från Kina och testade!

Idag är mobiltelefonen den ägodel som vi sällan lämnar hemmet utan. Vi har ofta större delen av vårt dagliga liv i den för att inte glömma bort saker och ting och den används även för att minnas. Kameran i mobiltelefonen har för många ersatt de tidigare så vanliga kompaktkamerorna och låter oss numera fånga de där ögonblicken som vi annars hade missat. Dagens smartphones är mer eller mindre avancerade och bärbara datorer som ger oss mängde med möjligheter. Men, om vi bara vill ha något litet att ringa med – hur ser alternativen ut då? Visst finns det fortfarande gamla hederliga mobiltelefoner att tillgå men även från Kina kan vi hitta lite udda mobiler. Ett exempel är den kreditkorts-stora (eller lilla) mobilen Soyes S10P som vi testat.

Det här är Soyes Card Phone S10P

En mobiltelefon som är liten (eller stor) som ett kreditkort – kan det verkligen vara något som fungerar. Jag beställde hem en från AliExpress och har testat den i ett någon veckas tid nu och berättar här lite mer om denna. Förpackningen som Soyes S10P levereras i skulle mycket väl kunna vara för en kortlek eller annat i den storleken. Absolut inget man höjer på ögonbrynen för.

Soyes Card Phone S10P

I förpackningen finns vi själva mobiltelefonen, en mikro USB-kabel för laddning och en ytterst fattig manual. Allt förpackat i lite för mycket plast så inte direkt något miljötänk här.

Soyes Card Phone S10P

Mobiltelefonen har inga fysiska knappar utan det är en helt slät yta som formligen suger åt sig fingeravtryck direkt. För den som tidigare ägt en traditionell mobiltelefon är det inte svårt att känna igen sig när det gäller uppsättningen av knappar på mobilen. Skärmen är som synes i minsta laget och här snackar vi sorgkanter deluxe.

Soyes Card Phone S10P

Baksidan på mobiltelefonen ser onekligen imponerande ut och kan det stämma med så många olika kameralinser? Nej, absolut inte då den enda kameran som finns i mobilen är på 0,3 MP vilket inte är något att skryta med. Det som skulle kunna fungera som en blixt är även en ficklampa men inget man förlitar sig på. Kreativt dock att försöka lura en att tro att det sitter en bra kamera i mobilen…

Soyes Card Phone S10P

Under luckan finns plats för ett Nano SIM-kort. Jag satte i ett kort från Halebop för att kunna testringa med och det är värt att tänka på att denna mobil endast fungerar med 2G-nätverket.

Soyes Card Phone S10P

Så här fattig är manualen, fullt begriplig visserligen men inget som imponerar direkt. Enligt uppgift ska 500 telefonnummer och 50 SMS kunna lagras men huruvida detta stämmer har jag inte lagt någon tid på att testa.

Soyes Card Phone S10P

Användning av Soyes S10P i vardagen

Storleksmässigt så är Soyes S10P något större än ett vanligt kreditkort och tjock som, säg 6-7 kreditkort som läggs ovanpå varandra. Med andra ord så är det en väldigt liten mobiltelefon som ligger helt okej i handen även om den plastiga känslan gör sig påmind.

Soyes Card Phone S10P

Jämför man med en iPhone 11 så skiljer den sig åt en hel del. Även om jag nu glömde att ta av skalet på jobbmobilen så är Soyes ändå väldigt liten. Tänk bara på vad som ska synas på skärmen så kommer magontet krypande…

Soyes Card Phone S10P

Hur är då gränssnittet i Soyes S10P? Nja, inte mycket att hurra för. Lite som det var i de första mobiltelefonerna någon gång i slutet av 90-talet. Det är rad efter rad med ett evigt skrollande. Att mata in text tar sin tid och är svårt då den plastiga ytan inte direkt ger någon feedback när man trycker. Skärmen lämnar dessutom en hel del att önska och är absolut inte någon fröjd för ögonen. Även om det faktiskt är en färgskärm så är det en pixlig sådan. Jag har lagt till lite bilder i galleriet där ni kan njuta av gränssnittet.

Knappsatsen lyser dock upp bra så lite pluspoäng för åtminstone den biten. Men som sagt, hela knappsatsen som göms under en och samma plana yta är otroligt plastig och det gäller att ha tungan rätt i mun när det ska tryckas. Inga hastighetstävlingar här när det gäller att skriva SMS med andra ord. Skärmen har som sagt var också sina kraftiga skärmkanter och jag kan svära på att denna såg större ut när jag klickade hem mobilen.

Går det att ringa med Soyes S10P då? Jodå, det går men ljudet är sådär så det vill till att det är tyst runt om dig. En ensam mikron fångar upp ditt tal och det går även att höra men som sagt, se till att inte störas av för mycket runtomkring. Ringsignalen hör till något av det mest syntetiska ljud jag upplevt på många år. Lite samma känsla som när en Tamagotchi ville bli matad förr i tiden om det säger er något. Det är inga vackra melodier men visst, det hörs att det ringer i mobilen.

Vem är då denna lilla mobiltelefon till för? Bra fråga och hur många gånger jag än vänder och vrider på denna fråga så kan jag bara komma fram till följande:

  • reservtelefon att gömma i strumporna om du skulle bli av med din vanliga
  • smuggeltelefon för den som ska besöka sin kriminella kusin som sitter inne
  • klassisk “burner phone”, alltså en engångslur som dock kan användas fler gånger
  • i vissa fall som leksakstelefon till den yngre som tappar saker i tid och otid

Något annat kan jag inte komma på men fyll gärna Bubblan med era idéer om vad mer Soyes Card Phone S10P skulle kunna användas till.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!