Samhälle

Misstänkt rattfylla med narkotika nu vanligare än med alkohol

Polisregion Mitt sticker ut med dubbelt så många misstänkta för narkotikabruk än för alkohol i blodet

En undersökning visar att misstänkt rattfylla med narkotika nu är vanligare än med alkohol. Statistiken visar att det är dubbelt så vanligt i region Mitt.

Det är alkomätarföretaget Alcosense som sammanställt polisens statistik för misstänkta rattfylleribrott under 2022. I vissa delar av landet är siffran 1,5 gånger så hög för gripna för rattfylla med narkotika än för alkohol och trots detta läggs ofta anmälningarna om misstänkt narkotikabruk vid körning ned. Så sent som 2014 var det fortfarande fler som åkte fast för rattfylleri efter att ha druckit alkohol än som greps för rattfylleri under påverkan av narkotika.

I år pekar alltså statistiken på att ett skifte inträffat då drograttfylleri resulterat i 9069 fall jämfört med 7097 fall för traditionellt rattfylleri. Siffrorna varierar påtagligt i landets olika regioner där polisregion Mitt utmärker sig mest. Där grips dubbelt så många misstänkta för narkotikabruk än för alkohol i blodet. På andra plats när det gäller denna statistik hamnar region Bergslagen och region Öst på tredje plats.

Dock så kan det vara svårt att jämföra statistiken rakt av. I samtal med polisen förklaras detta med att anmälan om rattfylleribrott sker efter att personen blåst i en alkoholmätare, medan anmälan om rattfylleri under narkotikapåverkan sker efter polisens misstanke om detta brott. Därefter måste den misstänkte genomgå drogtest och om detta inte visar narkotikapåverkan så läggs anmälan ner. Enligt polisen är det vanligare att en anmälan om narkotikapåverkan bakom ratten läggs ner än vanlig alkoholrattfylla.

I samband med att undersökningen släpps idag framkommer också att alkoholpåverkad körning fortfarande är ett stort problem. Däremot går det att med förbättrad utbildning och ökad användning av tillförlitliga personliga utandningsmätare minska riskerna med att köra med alkohol i blodet. Företaget AlcoSense Laboratories som gjort undersökningen designar, utvecklar och tillverkar alkomätare för såväl privat som professionellt bruk. Idag finns det skillnader i ämnesomsättningen hos individerna vilket gör det nästintill omöjligt att beräkna när alkoholen lämnat kroppen varför en alkomätare kan vara mer tillförlitlig. Bäst är dock trots allt att inte köra alls dagen efter man druckit.

Källa: Pressmeddelande

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!