Apple

Nästa år kommer vi kunna ladda ned appar utanför App Store

Under första halvan av 2024

Apple och andra bolag som har låsta app-butiker kommer nästa år att behöva tillåta att privatpersoner kan ladda ned appar från andra platser.

EU:s DMA (Digital Markets Act) trädde i kraft redan i november 2022 och är många utvecklares stora dröm och vissa bolags absoluta mardröm. I början av nästa år tvingas bolag som är så kallade “gatekeepers” eller “grindvakter” öppna upp sina produkter så användare kan ladda ned appar från andra platser än till exempel App Store. Sideloading och nedladdning av appar utanför App Store har tidigare bara gått med en jailbreakad enhet men under första halvan av 2024 kommer Apples produkter kunna göra detta helt utan något jailbreak.

DMA kommer inte bara gälla App Store utan kan även ha påverkan på Messages, FaceTime och röstassistenten Siri. Apple själva gillar inte beslutet utan säger att det kommer öka risken för skadlig mjukvara, aggressiv dataspårning och mycket mer eftersom ingen kontrollerar apparna innan de kan laddas ned. Apple har hårda krav på appar som godkänns i App Store idag och nästa år kan vem som helst skapa och ladda upp en app på nätet och sedan kan vem som helst ladda ned den till sin iPad eller iPhone utan att veta vad man faktiskt laddar ned.

Skulle Apple inte följa DMA så väntas stora bötesbelopp och Mark Gurman skriver i sitt veckobrev att i en kommande uppdatering av iOS 17 så kommer möjligheten för sideloadade appar att öppnas upp. Många företag jublar åt beskedet då de kan skicka ut sina appar och kringgå att betala Apple en viss del av intäkterna men frågan är hur mycket skadlig kod det kommer finnas på våra Apple-enheter framöver? Vad tycker du om DMA, är det en positiv eller negativ utveckling?

Källa: Bloomberg

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!