Övrigt

Nästa mål för EU: App Store, sökmotorer och sociala medier

Apple, Google, Microsoft och Meta lär drabbas

När det nu står klart att USB-C blir den enda tillåtna laddningskontakten inom EU så är det dags att ta tag i nästa bekymmer. 

EU-tjänstemannen Gerard de Graaf är just nu i USA för att diskutera med techbolag som kommer att påverkas av lagen om digitala marknader. Den lag från EU-kommissionen som är ämnad till att jämna ut spelfältet på den digitala marknaden.

Det här gäller exempelvis för iPhones där det endast går att ladda ned appar från en enda appbutik där det endast kan betalas genom Apples system. Den nya lagen kommer att kräva att bolag som Apple öppnar upp för nedladdningar och betalningar genom andras appbutiker eller hemsidor. Det blir även krav på att man ska kunna byta till vilken röstassistent man behagar i operativsystemet.

Gerard spär inte på orden heller när han säger att förhandlingarna är över och att det är så här det blir nu i EU. Den nya lagen gäller för bolag som är tillräckligt stora baserat på vissa nyckeltal men kort och gott så lär den här lagen påverka Apple, Google och Microsoft. EU kommer att officiellt tillkännage vilka bolag som berörs nästa år.

Lagen om digitala tjänster kommer att sätta krav på webbplattformar och hemsidor att aktivt jobba med bedömning och hantering av risker för exempelvis hatpropaganda och desinformation. Det kommer också kräva mer transparens på hur användares data används och möjligheten att stänga av dataspårning och rekommendationer baserat på användarens data. Det här lär drabba framförallt Meta med Instagram och Facebook men även Googles sökmotor och Youtube.

Via: Appleinsider

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!