Recensioner

Neato D10 är en robotdammsugare som suger på flera sätt

Flaggskeppet från Neato är snygg och kraftfull men det räcker tyvärr inte

Att hålla rent i hemmen är viktigt så att vi inte drabbas av allergier och annat. Dessutom är det fruktansvärt tråkigt att dammsuga men det finns som tur var hjälp.

Det finns väl ingen som undgått att robotdammsugaren har kommit för att stanna. Utbudet har formligen exploderat och marknaden erbjuder i dagsläget mängder av olika modeller, med lyxiga funktioner som självtömmande dammbehållare, moppfunktioner och dubbla borstar men också enklare och prisvärda modeller som gör jobbet utan att strula. För egen del gjorde robotdammsugaren en sen entré i mitt smarta hem men vi har snabbt vant oss vid att denna dammsuger av bottenvåningen i vårt hus med jämna mellanrum och tar upp det värsta på golven. Den ersätter inte den vanliga dammsugningen som fixar med större möbelytor, golvlister och andra utrymmen dit robotdammsugaren inte når – inga konstigheter men skönt att slippa det värsta.

Att testa nya prylar och andra trevligheter från den tekniska världen har nu blivit en större del av min vardag och som skribent här har jag goda möjligheter till detta också. Det är inte bara kul och intressant att testa produkter, det är också lärorikt och ett ypperligt sätt att hålla sig ajour med vad som erbjuds till konsumenter idag. Det ska sägas att jag har en hög tröskel när det gäller prylar och tar många gånger ofta dessa till mig på ett nästan kärleksmässigt sätt och det är inte ofta jag sågat någonting. Men, någongång ska vara den första och i denna recension av robotdammsugaren Neato D10 ska jag förklara varför. Häng med!

Förpackning och innehåll

Ett tillsänt recensionsexemplar av toppmodellen D10 från Neato damp ner hos mig i början av december månad och har sedan dess testats här hemma. Kartongen som produkten levereras i är tydlig och visar upp en snyggt designad robotdammsugare.

Neato D10

Baksidan av kartongen har lite mer information och här kan vi läsa om lite fördelar med Neato D10 som extra styrka och användning av LIDAR för att mappa upp och navigera i hemmet. Den har även HEPA 13-filter, upp till 300 minuters körtid och en enkel installationsprocess.

Här nämns också den lite mer unika formgivningen i form av ett D som sägs komma åt bättre i hörnen jämfört med runda varianter av robotdammsugare.

Neato D10

I kartongen finner du själva robotdammsugaren, en laddstation, strömkabel, filter samt lite dokumentation. Laddstationen är av modell mindre och det går att linda upp överbliven kabel i denna vilket är bra så du får mindre synligt kablage i hemmet.

Neato D10

Det ska sägas att det är en snyggt designad robotdammsugare. Kvalitetsintrycket är högt och den skiljer sig markant från de mer plastiga varianter vi oftast ser (ingen nämnd, ingen glömd). Finishen påminner om borstad, lite mörkare metall och jag kommer osökt att tänka på Robocop när jag ser den från olika vinklar.

Neato D10

Jag gillar den skarpt faktiskt och i och med detta höjs förväntningarna också – det handlar trots allt om en ganska dyr robotdammsugare som kostar lite olika beroende vilken handlare du föredrar (upp till 9.990 kr).

Neato D10

Själva dammbehållaren sitter fast under locket som enkelt lyfts upp när det är dags för tömning. Här sitter också HEPA 13-filtret som ska ta bort det mesta av de små partiklar som kan slinka igenom.

Neato D10

Vänder vi upp och ner på robotdammsugaren ser vi två rejäla hjul samt två mindre hjul baktill. Själva borsten är en kombination av både borste och gummi som ska få upp det mesta av smutsen på golvet. Robotdammsugaren är robust och konstruktionen känns bra och på något sätt lyxig.

Neato D10

För testet valde jag att placera den längs med väggen i vardagsrummet med gott om yta åt båda hållen. Snett framför finns ett matsalsbord men annars är det fri sikt framför. Upptill syns en LED som visar wifi-status samt batteristatus. En stor manöverknapp för att starta robotdammsugaren bidrar till en enkel hantering av denna.

Neato D10

Installation av robotdammsugaren

För att installera appen gäller det att ha koll så du får ner rätt version. Den som gäller för D10:an heter “Myneato” och finns för såväl iOS som Android, appen är på svenska och är lättnavigerad.

Hela installationsprocessen är enkel och går relativt snabbt. Du vägleds tydligt genom de olika stegen och allt börjar med att du aktiverar Bluetooth för att den ska hittas och sedan kunna anslutas till ditt wifi-nätverk.

Som sagt, enkelt, tydligt och inga konstigheter. Efter att robotdammsugaren anslutits uppdateras programvara i enheten vilket tog cirka en kvart.

Nu börjar det närma sig skarpt läge och på vägen får du lite tips om vad du bör tänka på innan du kör igång första rundan. Noterar ett litet stavfel men det är inget att fästa någon större vikt vid för jag vill komma igång nu då förväntan är hög. Jag får tips om att lägga till en rutin för städning men skjuter på detta. Lägg märke till de tre olika städlägena som erbjuds; Eco, Turbo och Max.

När jag hade ångan upp passade jag även på att lägga till D10:an i Google Home och Amazon Alexa eftersom den stöder dessa röststyrningstjänster. Dessvärre använder jag inte röststyrning för att köra igång dammsugningen här hemma men det är en trevlig feature trots allt. Passar samtidigt på att fälla en liten tår över att Apple ännu inte mäktat med att göra robotdammsugare till en inkluderad kategorityp i HomeKit – jag menar, hur länge ska vi behöva vänta på detta? Skärpning!

Användning i vardagen

Förutsättningarna i mitt hem är en 1,5 plans villa med öppen planlösning, en matta modell grövre och lite bord och stolar – inget som är svårstädat på något sätt utan något min trogna följeslagare från Xiaomi fixar veckovis. Med en toppmodell att testa var jag såklart väldigt nyfiken. Vad kan egentligen en robotdammsugare som kostar 4 gånger så mycket som min Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop göra? Mycket intressant. Faktiskt. På riktigt.

And off we go! Den låter lite mer tycker jag. Eller för att citera dottern; “den låter som min gamla radiostyrda bil”. Vilket inte är helt positivt. Men, sugkraften verkar vara riktigt bra – det blåser friskt kring dammsugarens bakre del. Jag är nyfiken på en mängd olika saker här faktiskt. Som hur kartan över hemmet blir. Hur effektiv är den när det gäller att köra över bottenvåningen och fixa till smutsen? Hur navigerar en toppmodell? Vad kan jag göra i appen när det gäller styrning och annat? Tusen frågor och än en gång är jag som ett litet barn på julafton.

Vid de första premiärkörningarna förvånades jag också lite över att den inte dammsög färdigt ett rum åt gången. När det gäller köket så kunde den köra in detta, ta 1/3-del och sedan ut i hallen igen och fortsätta där. Detta blir ganska irriterande efter ett tag speciellt om man befinner sig i köket så vill man ju gärna veta att den avverkat detta så man inte behöver bli överraskad över att den kör in igen. Ta ett rum i taget och gör klart – lite som man själv dammsuger. Inte tusan drar jag in min dammsugare i köket och tar en del, sticker in i ett annat rum och sedan kommer tillbaka igen – finns ingen logik i detta.

Neato D10

Efter en obevakat ögonblick ser jag att den tagit med vår julren på tur i vardagsrummet. Okej, radarn verkar inte bry sig om eventuella hinder vilket säkert händer den bästa. Men det slutar inte här.

Ett tag funderade jag om jag blivit pappa på nytt och behövde springa runt lite “Neato” och säga till att gör inte så, gå inte dit, pilla inte där – jag har ju sagt till dig…

Jag ska försöka vara lite snäll här men det är svårt för jag förväntar mig nog mer av en robotdammsugare i denna prisklass och från en av tillverkarna som varit med ett bra tag. Mängden felmeddelanden överraskar mig och den går går offline med jämna mellanrum också vilket blir än mer irriterande.

På premiärrundan satte den sig över en tröskel som är ca 1,5 cm hög, övergång från hall till kök och det förvånade mig. Med dessa kraftiga hjul borde den enkelt rulla vidare – det gör ju min gamla, eller? Felmeddelanden kommer på både engelska som svenska och jag ser ingen röd tråd i det hela.

Ta en titt på kartan ovan så ser ni att det inte är någon komplicerad planlösning här. Ganska enkelt egentligen tycker man att ta ett rum i taget och sedan vidare till nästa. Men icke! Neato D10 har ett sätt att navigera på som jag inte sett hos någon av de andra robotdammsugarna jag testat. Den startar, kör lite fram, snurrar runt och meddelar på svenska att den inhämtar information vilket är trevligt. Men sen då?  Jag finner fortfarande ingen logik i hur den städar då den kör lite på måfå, lite till höger, lite till vänster, in i köket och sedan ut ur köket utan att dammsuga hela när den väl är i rummet.

I vardagsrummet har jag en grövre ryaliknande matta som de andra dammsugarna oftast bara kört rakt över. Om än med lite ansträngning vilket resulterat i att jag satt upp en “no-go zon” för just mattan. Den ses i rött på kartan ovan och denna zon har utökats ett flertal gånger eftersom D10:an envisas med att köra upp på mattan och som ett kakmonster försöka sätta i sig hela. Den förstår inte att backa när det blir svårt utan stannar bara. Nya felmeddelande och manuell hantering samt lite förmaningar om att “det där är ju en plats du inte ska ta dig till, förstår du?”. Jag lyfter bort den med lite kraft eftersom den verkligen sugit in delar av mattan. Placerar den på golvet en bit ifrån och startar sedan igen och går iväg. Typ. Den kör ju för bövelen tillbaka och upp på mattan och fastnar igen – helt hopplös.

Till detta kan tilläggas att detta är en robotdammsugare som är lite högre än en del andra. Givetvis innebär detta att den faktiskt fastnar under bland annat hallmöbeln också varpå den får vinklas upp för att komma loss. Vid ett par tillfällen har jag via appen valt att avbryta dammsugningen varpå jag får till svar att den ska tillbaka till laddstationen. När jag senast gjorde detta val befann den sig vid mattan (såklart) och skulle då kunna vända om, köra rakt fram och backa till. Skulle uppskatta avståndet till cirka 7 meter då vilket borde vara ganska enkelt. Nej, då vänder vi och kör ut i köket, fortsätter ut i hallen och irrar runt lite för att sedan stanna mitt på golvet. Ni ser laddstationen uppe i bild till vänster så för mig är det en gåta varför den inte hittar tillbaka. Detta har skett vid upprepade tillfällen och som ni ser så är det inte så att det finns en massa saker i vägen som hindrar den från att hitta tillbaka.

Neato D10

På tal om kartan så är även denna en besvikelse i mina ögon. För det första tog det ganska många försök innan det liknade något som påminde om hemmet här. Robotdammsugaren ville helt enkelt inte mappa av hela bottenvåningen vid de första försöken trots att jag lämnat alla dörrar öppna (läs, den till tvättstugan). Först efter flera försök tog den sig faktiskt ut i tvättstugan men kartan i sig lämnar en del att önska. Jämför jag med den kartan jag får fram i Xiaomi Home-appen så är det väldigt stora skillnader i tydlighet vilket överraskar mig.

Har jag mer att klaga på då?

Nja, egentligen vill jag inte klaga utan hellre framföra lite förslag på förbättringar kanske på mitt eget lilla sätt. Vi har redan berört det här med kartan, vi har pratat om att den inte respekterar uppsatt zon, att den irrar runt lite väl mycket, att den inte alltid hittar tillbaka. Ljudnivån skulle nog behöva justeras ner lite också och en annan sak som stör mig ganska mycket är klickandet. Vad tänker ni? Låt mig förklara. Du har väl säkert en kollega eller skolkamrat från förr som hela tiden tyckte det var okej att sitta och klicka med kulspetspenna? Ungefär så låter det när D10:an dammsuger. Den kör alltså in i allt och då klickar det till i den främre delen. Det är inte så att den i förtid upptäcker ett hinder och sedan stannar upp utan nej, kör in i det och backa sedan. Påminner faktiskt om min robotgräsklippare som gör på samma sätt vid träd, buskar och kantstenar. Men den är inte smart alls – den bara klipper. Ljudnivån i kombination med klickandet gör att jag ogärna befinner mig i samma rum när den dammsuger.

Att tömma dammbehållaren är också en liten utmaning. Som ni kan se på bilden ovan så sitter denna fast i det löstagbara locket vilket i sig är bra. Enkelt och lätt att ta av men dessvärre är det svårt att skaka ut allt damm vid tömning eftersom du inte bara kan stoppa ner behållaren i papperskorgen – hela locket är ju i vägen vilket försvårar det hela. Snygg lösning men väldig opraktisk. Enklaste är nog att ta fram en vanlig dammsugare och tömma den med hjälp av denna – tyvärr.

Det ska poängteras att allt är inte fel med Neato D10. Den gör sitt jobb när det gäller att få upp smutsen, inget att diskutera här. Hörnen fixar den tack vare den unika D-formen så bra här. Men, dessvärre fungerar den inte här hemma trots en öppen planlösning. Kanske i ett hem helt utan mattor, möbler som sitter för lågt, mindre trösklar och där den får göra sitt jobb när ingen lyssnar. Ledsen, men det tog emot att recensera denna robotdammsugare och jag hade hoppats på mer med tanke på ryktet, kompetensen och inte minst prislappen.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!