Recensioner

Nighthawks nya WiFi7-best – dyr och snabb allt-i-ett-router

Smakar det så kostar det

Nätverk är något av det tråkigaste vi kan hålla på med och det finns inget så irriterande som ett internet som strular. Men kan Netgears monster-router göra det enkelt för oss?

Det finns nog som sagt inget som är så frustrerande som ett strulande nätverk, om vi ska se till i-landsproblem. Vi som växte upp på 90-talet och fick uppleva internets forntid borde ha tålamod och förståelse för ett långsamt och krångligt nät. Men så är inte fallet. Vi är lika rastlösa som dagens ungdomar och vill bara att saker och ting ska fungera.

Uppackning och utseende

När vi packar upp RS700S blir vi först imponerade av denna pjäs, som något taget direkt från Star Wars. Svarta paneler och metallimitation. Flänsar på botten och toppen agerar både som kylning och släpper igenom signaler från de åtta inbyggda antennerna. De tillför också ett utseende som tilltalar. Här behöver vi inte skämmas för att ha routern synlig. Det är tur det när vi får betala strax över 10 000 kronor för denna pjäs.

Installation och appen

Vi som har NightHawk sedan tidigare är väl bekanta med appen. Vi kopplar bara in routern till ström och ethernet och lägger sedan till RS700S i vårt nätverk via appen. Appen är lätt att förstå och de flesta skulle klara det utan alltför mycket huvudvärk. Till en början testar vi att använda samma nätverks-ID och lösenord för att se hur bra den kan fungera med vårt befintliga NightHawk Mesh. Det tycks fungera utmärkt till en början och vi andas ut över hur otroligt enkelt det var.

Med tiden visade det sig att det inte fungerar så bra alls. Efter hånskratt från kollegor som anser sig kunna nätverk, visade det sig att vissa enheter som behöver prata med varandra inte riktigt klarar att göra det när de är kopplade till olika routrar och mesh-satelliter. Så vi fick lägga till prefixet “wifi7” på nätverket för att hålla dem isär. Detta var dock väldigt enkelt genom appen.

De enheter som faktiskt klarar att hoppa fritt mellan nätverk, som telefoner och surfplattor, har fungerat sömlöst. Är vi ute i trädgården eller längre från huset så är det wifi7-nätverket den valt, och det har ordentlig mottagning även långt utanför trädgården.

Wifi 7 i all enkelhet

Det fina med wifi 7 är att det har tre band istället för ett eller två band som tidigare. Här har vi 2.4GHz, 5GHz och det tredje 6GHz, vilket ger oss ett totalt rörligt spann på 320MHz. Som vi tidigare lärt oss levererar 2.4GHz lång räckvidd och stabilt men långsamt internet, 5GHz levererar en kortare räckvidd men klarar högre hastigheter, och vårt nya tredje band kombinerar och förbättrar båda de tidigare bandens styrkor. Samtidigt kan enheterna som ansluts hoppa fritt mellan banden för att få bästa möjliga uppkoppling. Detta resulterar i ett mer stabilt internet där du sällan tappar mottagningen, eftersom täckningen är så pass bra och bred med flera alternativ att välja mellan.

Som lekmän och inte nätverkstekniker kan vi bara konstatera att detta stämmer. Det blir stabilt, och vi tappar nästan aldrig mottagningen helt. Anslutna till denna router har vi nästan alltid full effekt som strömmar ut från uttaget i väggen. Vi slipper flaskhalsar. Det fungerar överraskande bra för att inte vara ett mesh-system med satelliter som förlänger och fördelar nätverket på enheterna som finns i närheten. Även då kan det fela om en enhet som behöver prata med en annan råkar vara på ett annat band och en annan satellit. Om vi inte vill vara nätverkstekniker och dela upp nätverk, låsa enheter till band och göra det mer komplicerat, vill vi att det ska fungera direkt ur boxen. Med bara en router är riskerna för fel mindre och med fler band i samma router minskar riskerna ytterligare.

Fördelarna

Vi minimerar helt enkelt risken för avbrott och nätverksproblem och ger ansvaret till en router med bra räckvidd, möjligheten att hoppa mellan tre band och dessutom är snygg som en Mandalorian-hjälm. Win-win-win. Men för detta får vi också betala över 10 000 kronor, vilket inte alla är villiga att göra. De kanske nöjer sig med en klassisk bredbandsrouter från gamla ComHem. Så detta är en router för nörden med pengar på kontot eller för arbetsplatsen. Men de månader vi spenderat med denna visar att det många gånger kan vara värt det.

Tekniken

Efter att ha förklarat hur det fungerar allmänt, ska vi försöka gå in på det tekniska som får allting att fungera. De tre banden är helt enkelt 2.4GHz, 5GHz och det nya 6GHz, vilket wifi 7 ger oss, med ett totalt spann på 320MHz.

Wifi 7 ska också kunna ge 2.4 gånger kraften som wifi 6 kan leverera och ha den dubbla bandbredden. Detta ska vara det bästa för 8K-streaming, online-spel, videokonferenser och andra aktiviteter där vi vill slippa hackande bild och laddningshjul. Denna teknik ska avsevärt minska fördröjning/latency. Chippet som styr allt detta heter BCM6726/3 WiFi 7. Routern är fullt bakåtkompatibel med andra wifi-standarder men om du kan få ut den fulla kraften ur wifi 7 beror såklart på nätverkschippet i din enhet – till exempel kan iPhone 15 göra det, men inte iPhone 14.

Sammanlagt får vi 20% mer dataöverföring och en topphastighet på 19Gbps. Routerns konstruktion och åtta antenner ska kunna täcka upp till 250 kvadratmeter och vara ansluten till 200 enheter samtidigt. Vi har också uttag på routern som kan ge oss upp till 10Gbps via LAN-port, totalt fyra LAN-portar med en på 10 Gbps, en på upp till 2 Gbps, en på 1000Mbps och en för internet som levererar 10 Gbps. Vi får också en USB-A 3.0 som kan ge oss nätverkslagring.

Säkerhet

RS700 har också fullt stöd för Netgear Armor som ser till att du blockerar angrepp utifrån och interna intrång, och säkerställer att dina uppgifter inte läcker eller att någon skulle kunna komma åt din videostream från till exempel en övervakningskamera. Detta får vi gratis ett år, men sedan kostar det runt 40 kronor per månad.

Den har gott om inställningar för barnskydd, blockering av enheter och styrning av dessa genom att låsa dem till vissa band. Du kan anpassa ditt nätverk och välja vilka enheter som får ansluta till din router. Här behöver vi inte använda oss av router-punkt-login eller någon ethernet-kabel för att ändra något i vårt nätverk eller bara byta lösenord. Allt kan skötas via appen väldigt smidigt. Appen är dessutom snyggt uppbyggd i mörka toner för att matcha NightHawk-temat, och vi får en tydlig överblick av routern, eller routrarna om vi har flera. Vi kan när som helst ansluta till vår router via appen, vare sig det är lokalt via nätverket eller utanför hemmet.

Kort och gott är detta en dyr router som har och kan allt – om det är värt prislappen är upp till var och en att avgöra. Men vår uppfattning är att den fungerar lika bra som ett mesh-system trots sin relativt lilla storlek, så vill du inte säkra upp ditt nätverk med satelliter och nätverksförlängare kan du komma långt med denna ensamma router.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!