Smarta Hem

Nu kan du köpa miljövänlig el från Ikea

Ikea Strömma lovar el med enkelt upplägg till lågt pris

För ett tag sedan blev det känt att Ikea skulle börja sälja miljövänlig el. Från och med idag är det fritt fram att teckna avtal med företaget.

Svenska konsumenter kan nu köpa el från sol och vind genom Ikea under namnet Strömma. Detta sker i samarbete med Svea Solar och upplägget är enligt uppgift enkelt och med lågt pris. Genom att välja el via Ikea hjälper du som konsument även till att driva på för en ökad produktion av el från sol och vind.

Som kund kan du via en app följa din elförbrukning och bli mer medveten om när det förbrukas mer el i ditt hem. Erbjudandet gäller alla privatkunder, oavsett om de bor i hus eller i lägenhet. Så här säger Bojan Stupar, försäljningschef på Ikea Sverige:

“- Vi på IKEA vill göra det lättare för fler att leva ett mer hållbart liv hemma genom att erbjuda smarta och energieffektiva produkter och tjänster. Nu tar vi nästa steg genom att göra el från sol och vind till ett lågt pris tillgänglig för fler.”

Med denna satsning vill IKEA dessutom sätta tryck på marknaden att bygga ut elproduktionen från sol och vind. På sikt är ambitionen att enbart erbjuda sol- och vindenergi från max fem år gamla anläggningar. Detta för att driva på en ökad produktion av förnybar el i takt med att efterfrågan ökar. Fler marknader sägs vara planerade.

Fakta om priset på Strömma

Du betalar en fast månadsavgift på 39 kronor plus en rörlig kostnad beroende på hur mycket el du eller din familj använder. Den rörliga kostnaden för elen följer prisutvecklingen per kWh på elbörsen Nord Pool. Tjänsten har ingen bindningstid.

Den totala kostnaden omfattar fem delar:

1. Spotpris
Ikeas partner Svea Solar köper Strömma elen per timme och säljer den vidare utan påslag.

2. Handelskostnad
Handelskostnaden är Svea Solars faktiska kostnad för att handla Strömma elen på elbörsen. Det görs inget påslag utan handelskostnaden består av avgifter till Svenska Kraftnät, Nord Pool, balanskostnad samt avgift för elcertifikat.

3. Ursprungsgaranti
Ursprungsgaranti är ett certifikat som visar att Strömma elen kommer från sol och vind (och vid behov vattenkraft). Kostnaden för ursprungsgarantin adderas på varje använd/såld kWh. Kostnad för ursprungsgarantin är rörlig och kan variera varje månad beroende på Svea Solars inköpspris.

4. Bra Miljöval
Strömma har Bra Miljöval-märkning, vilket betyder att elen är producerad på ett sätt som lever upp till Naturskyddsföringens miljökrav. Bra Miljöval är ett av elbranschens hårdaste miljökrav.

5. Moms
Utöver det tillkommer 25 procent moms.

Vill du teckna avtal för Ikea Strömma kan du göra det här.

Källa: Pressmeddelande

Vi finns på Patreon!

Vi ser att du har en AdBlocker på! Vår dröm är att kunna erbjuda er det senaste inom konsumentteknik utan att behöva fläska på med annonser. Vill du hjälpa oss att göra det till verklighet?

Stöd oss via Patreon!

Kommentarer