Apple

Ny funktion i iOS 17 håller koll på energin åt dig

Grid Forecast använder platstjänster för att visa när elbilen kan laddas

En ny funktion i iOS 17 ska hjälpa användarna att förlita sig mer på förnybar energi och öka medvetandet kring elförbrukningen. Den nya funktionen heter Grid Forecast.

iOS 17 får en ny funktion vid namn Grid Forecast och denna ska hjälpa en användare att nyttja elnätet på ett bättre sätt. Grid Forecast använder mobilens platstjänst för att visa när det finns förnybar energi i närheten av användaren samt när elförbrukningen är låg. Genom att ange i appen när hemmets strömbrukning väntas vara låg så ska det bli enklare att veta när det är optimalt att ladda elbilen eller använda mer strömslukande apparater. Det går i nuläget inte att använda informationen för att starta någon automatisering utan det krävs fortfarande manuell handpåläggning.

Syftet är givetvis att försöka förmå fler att använda el under mer gynnsamma förhållanden för att minska koldioxidutsläppen. Framförallt via elleverantörer som använder sig av förnybar vind- eller solenergi. Funktionen bakas in i Hem-appen i form av en ikon i hörnet som då meddelar användaren när det är läge att ladda samt köra disk- eller tvättmaskinen. Det ska gå att komma åt funktionen via Hem-appen på en Mac, iPhone, iPad samt Apple Watch. En widget ska också kunna läggas till på skrivbordet.

Med denna funktion kan vi bara hoppas på att stöd för att mäta energiförbrukning läggs till i Hem-appen. För produkter som kan mäta detta krävs tillverkarens app där denna data visas.

Blir detta något bra eller fixar vi det redan med exempelvis Tibber?

Källa: Appleinsider

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!