Smarta Hem

Ny Homey Pro presenterad med stöd för Matter

Förutom en helt ny design är det mesta förbättrad med fokus på det smarta hemmet

Athom har precis avslutat sin keynote och den stora nyheten är en ny version av Homey Pro. Med stöd för såväl Thread som Matter är den redo för framtiden.

Nederländska företaget Athom har på sin keynote precis presenterat en helt ny Homey Pro. I ett mindre format har företaget fyllt den smarta controllern med mängder av funktioner.

Nya Homey Pro har som ambition att bli den centrala enheten för ditt smarta hem. Utöver samma stöd för olika protokoll som tidigare så adderas en mängd funktioner till den nya versionen. Vi pratar bland annat om fler antenner för olika regioner, nytt Zigbee-chip, stöd för Thread och Matter, mer minne och lagring och allt byggt kring Raspberry Pi.

Bland de tekniska specifikationerna finns antenner för Wi-Fi 2.4 och 5 GHz, Bluetooth LE 5.0, Z-Wave Plus, Zigbee, Thread, 433 MHz samt IR. När det gäller Matter så stöds detta via Wi-Fi, Ethernet eller Thread. Stödet för Matter är planerat till andra kvartalet 2023 och för Thread gäller tredje kvartalet 2023.

Räckvidden ska vara upp till fyra gånger bättre än i föregångaren beroende på teknologi. Dessutom utlovas 3,5 gånger mer kraft i enheten vi en fyrkärnig ARMv8-processor, 2 GB DDR4 RAM och 8 GB lagring.

Till nya Homey Pro finns en ethernet-adapter att köpa till för de användare som inte vill använda Wi-Fi för uppkoppling. Priset för denna ligger på 349 svenska kronor.

Satellite Mode är en ny funktion vilket innebär att om du har en Homey Bridge och köper en Homey Pro så kommer båda dessa enheter att utöka räckvidden i hemmet. För Zigbee och Z-Wave fungerar enheterna som repeaters i mesh-nätverket. För enheter som använder IR eller 433 MHz kommer den närmsta enheten att användas. Funktionen ska lanseras under första kvartalet 2023.

Advanced Flow som presenterades tidigare i år kommer att ingå med nya Homey Pro. Detta är en tjänst för att skapa avancerade flöden för ditt smarta hem.

Andra funktioner som finns i nya Homey Pro är Loacl Port Forwarding, Local API Keys, SSH Access och Local USB Backups.

Homey Pro får ett svenskt pris på 4.399 kronor och den finns att förbeställa på företagets hemsida enligt principen först till kvarn. Anledningen är den välkända bristen på komponenter som kan försena leveransen men de hoppas kunna leverera innan jul i år.

Källa: Homey Keynote

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!