Apple
Foto: Marcus Attefors

Nya MacBook Pro – när gammalt möter nytt

Att titta i backspegeln är det bästa Apple har gjort

Apple tittar sällan i backspegeln när det kommer till tagna beslut men med nya MacBook Pro gjorde de just detta och det är vi extremt glada för.

En del saker har tagits bort och annat tillkommit

Nya MacBook Pro har en design som till viss del för tankarna mot PowerBook men med en modern touch. Precis som med Apples övriga produkter så är det en kantigare design och datorn känns mer robust. Den största snackisen borde kanske ha varit de nya Apple Silicon-chippen men det blev istället något så simpelt som lite portar. I år har Apple gjort något som vi som Apple-användare faktiskt inte är så vana vid och det är att de har tagit tillbaka saker som de en gång har valt att ta bort.

För att verkligen rikta in sig mot den professionella marknaden har Apple valt att ta tillbaka SD-kortsläsaren så att de som snabbt vill tömma ett minneskort och fortsätta skapa kan göra det. Behöver du hålla en presentation så kan du nu utan ångest glömma din hub hemma då vi även har fått en HDMI-port. MagSafe har även gjort återtåg och hittat tillbaka och detta är vi som ofta snubblar på laddsladden lite extra glada över. Touch Bar har även den fått gå i graven tillslut. Den lilla OLED-remsan blev nog aldrig så populär som Apple hade hoppats på och vi kan inte heller säga att vi saknar den.

En otrolig skärm och en flärp

Nya MacBook Pro-serien kommer utrustad med en Liquid Retina XDR-skärm som gör att HDR-material verkligen poppar och ser fantastiskt ut. Men det vi nästan märker av mest är att ProMotion har kommit till MacBook Pro och det har aldrig varit så trevligt att scrolla runt i Safari som nu. Precis som med nya iPhone-serien så är ProMotion adaptiv och kan alltså automatiskt anpassa bilduppdateringsfrekvensen upp till 120 Hz beroende på vad som sker på skärmen. Redigerar du videomaterial så kan du även låsa skärmen till en viss frekvens för att matcha materialet du har spelat in i.

När vi vilar ögonen på den nya skärmen så är det svårt att missa att det nu finns något som vi är vana att se på iPhone – nämligen en flärp. Eftersom Apple har tagit bort så mycket dö-yta på nya MacBook Pro så är kameran nu placerad längst upp i mitten av skärmen som tidigare, men i en liten flärp. Vi trodde med handen på hjärtat att vi skulle störa oss på flärpen men det gick inte många timmar innan vi hade mer eller mindre glömt bort att den existerar. Den bäddas in fint i menyraden i toppen så det är väldigt sällan man faktiskt märker av den.

Ett monster som orkar många timmar

Då är det dags att prata om nästa generations Apple Silicon-chip och vår testenhet är en MacBook Pro 16″ med M1 Pro och 32 GB RAM. Det har hänt en hel del sedan M1 lanserades och vi kan nu få M1 Pro med en upp till tiokärnig processor, 16 kärnig grafik och 32 GB RAM. En av de stora begränsningarna med första generationen var att M1 inte orkade driva två externa skärmar men med M1 Pro och M1 Max är detta inte längre ett problem.

Vi brukar alltid testa Apple-datorerna med Final Cut Pro då det är ett videoredigeringsprogram som används flitigt här på kontoret så vi kastade in tunga 4K-filer och en drös av plugins för att se om datorn hanterar det bra. I vårt lilla test kunde vi konstatera två saker och det var att det var omöjligt att framkalla den klassiska badbollen och vi lyckades inte heller pressa datorn så hårt att fläktarna gick igång, något som normalt alltid sker när vi exporterar ett projekt som kan bli upp mot 100 GB.

När det kommer till batteritid så imponerar Apple ordentligt på oss. MacBook Pro 16″ som vi har testat klarar upp till 21 timmars videouppspelning och 14 timmars surf enligt Apple. Dessa siffror är varken överdrivna eller en lögn utan batteritiden i de nya modellerna är verkligen imponerande. Att slippa stressen och oron när man inte har en laddare i närheten är faktiskt guld värt och vi kan faktiskt klara oss en hel arbetsdag med rätt tung belastning och ändå ha bra med batteri kvar i datorn när vi går hem för dagen.

Gamla och nya MacBook Pro

Recension: MacBook Pro 16"

Fördelar

 • Riktigt läcker design
 • Löjligt snabb
 • MagSafe, HDMI och SD-kort är tillbaka
 • TouchBar är ett minne blott
 • Riktigt imponerade batteritid

Nackdelar

 • Känns lite klumpig och tung
 • Vi hade gärna sett en upplyst Touch ID-knapp

Detaljer

 • Enhet: MacBook Pro 16″
 • Chip: M1 Pro
 • Minne: 32GB RAM
 • Lagring: 1TB SSD
 • Skärm: Liquid Retina XDR
 • Upplösning: 3456 x 2234
 • Kontrastförhållande: 1 000 000:1
 • Uppdateringsfrekvens: Pro Motion, upp till 120 Hz
 • Snabbladdning: 140W
 • Portar: SDXC, HDMI, 3,5mm hörlursuttag, MagSafe 3, tre Thunderbolt 4-portar
 • Kamera: FaceTime HD, 1080p
 • Vikt: 2,15 kg

Sammanfattning

Nya MacBook Pro är en arbetshäst utan dess like och Apple visar återigen hur fantastiskt lyckat det blev med Apple Silicon. Det känns lite som att Apple har hittat tillbaka till sina rötter när den gamla designen vi såg för många år sedan möts med en modern design som vi förväntar oss 2021. Att arbeta på nya MacBook Pro är verkligen en fröjd och det känns som att det inte går att få denna dator att ens börja svettas litegrann. Om vi skall klaga på något så känns nya 16" lite mer bulkig och otymplig än förra modellen så skall du släpa med dig datorn ofta så kan det vara värt att ta en funderare om inte 14"-modellen skulle passa bättre. Det hade även varit fint om vi hade fått som en lysande liten LED-ring runt Touch ID på det nya tangentbordet. Men summeringen av detta monster är att det är en fantastisk dator och Apple ger oss verkligen allt det där som vi vill ha.

Betyg: 5 / 5

Vi finns på Patreon!

Vi ser att du har en AdBlocker på! Vår dröm är att kunna erbjuda er det senaste inom konsumentteknik utan att behöva fläska på med annonser. Vill du hjälpa oss att göra det till verklighet?

Stöd oss via Patreon!

Kommentarer