Pryl

Öka trafiksäkerheten inför midsommartrafiken

Kombinera sunt förnuft med vila, planering av färdvägen och en dashcam

Imorgon är det midsommar och även en av de livligaste helgerna i trafiken under året. Dessvärre också en av de mest olycksdrabbade helgerna för bilister och andra trafikanter.

Fler fordon på vägarna kring midsommar innebär också, tyvärr ökat antal olyckor då stress, alkohol och trötthet kan påverka bilisterna. Förutom sunt förnuft, vila, planering av färdväg och att vara ute i god tid kan utdragna processer med försäkringsbolagen vid eventuella olyckor till viss mån undvikas med hjälp av modern teknik.

En dashcam, även kallad bilkamera som spelar in vad som händer framför (och i viss mån bakom dig) i trafiken kan användas för att lättare reda ut vem som bär ansvaret om olyckan är framme. Dashcams är tillåtna i Sverige sedan 2016 och finns i nyare bilar som standard eller som tillval. Inspelat material kan användas vid utredning av olyckor samtidigt som försäkringsärenden snabbare kan handläggas vilket är positivt för alla inblandade. Det behöver inte längre vara ord mot ord som gäller utan mer tydlig bevisning.

Idag erbjuder en del försäkringsbolag lägre premier på försäkringarna om det finns en bilkamera installerad. Så här säger Robert Ingebretsen, Nordenchef för Nextbase:

– Historiskt sett ökar trafikolyckorna under midsommarhelgen. Det är fullt rimligt att erbjuda en förare som valt att ha en bilkamera monterad i bilen lägre premier av försäkringsbolagen, både då det ökar möjligheten till en rättvis bedömning och även då det visar att föraren är beredd att ta ansvar för sin bilkörning, om olyckan skulle vara framme.

Förutom att filma det som händer kring dig i trafiken kan bilkameran även ha koll på din parkerade bil och de mer avancerade modellerna kan automatiskt ringa upp en larmcentral vid misstänkt olycka.

Läs även vår recension av bilkameran Nextbase GW622 som vi testade för ett tag sedan.

Källa: Pressmeddelande

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!