Apple

Omständlig och dyr process att laga iPhone hemma

Närmare 45 kilo fraktas runt

Apple har nyligen startat igång möjligheten för den tekniskt kunniga att byta skärm och batteri på sin iPhone själv genom Apples originaldelar. Det har visat sig vara en ganska stor och omständlig process.

För att överhuvudtaget få beställa hem delar och utrustning för att reparera telefonen måste en bevisa sig för Apple att kunskapen finns att göra det. Därefter skickar Apple hem delarna som behövs och utrustningen som krävs för att byta.

Här i ligger dilemmat. Denna utrustning väger närmare 45 kilo och behöver sedan skickas tillbaka till Apple. Quinn Nelsson som har kanalen Snazzy Labs och provat reperationsprogrammet menar på att det är tveksamt om all utrustning verkligen behövs.

Det är lätt att få känslan att Apple inte riktigt ansträngt sig för att lösa det här smidigt – snarare att visa den hårda vägen att det bättre att komma till en Apple Store eller auktoriserad tredjeparts-verkstad.

Verktyg för att byta skärm på iPhone

Totalt sätt dyrare att laga hemma

Där kostar det 279 dollar att byta en skärm medan batteribyte går på 69 dollar. Att laga hemma kostar i sin tur 268 dollar för en skärm. Batteri kostar även 69 dollar i detta fallet. Däremot får en tillbaka pengar om den gamla skärmen skickas tillbaka. Upp till 33 dollar för en trasig skärm.

Men sedan till kommer hyran för utrustningen som behövs i form av $49 dollar för en vecka. Därmed blir totalkostnaden dyrare än att lämna in för reperation. Om en missar att skicka tillbaka grejerna i tid kan det utgå ännu mer utgifter. Vidare reserverar Apple totalsumman för vad verktygen är värda när de skickas ut – vilket kan vara upp till 1 278 dollar beroende på vad du skall laga.

Slutligen efter en framgångsrik reperation måste en ringa till Apple och genomgå en process för att verifiera att batteriet och skärmen är en original. Annars fungerar inte FaceID och/eller batterihälsa. En process som tar ytterligare 10-15 minuter.

Just nu går det att laga iPhone 12, iPhone 13 och iPhone SE. Möjligheten att reparera hemma finns än så länge bara i USA men kommer till Europa senare i år. Vidare kommer det gå att laga Apple Silicon-baserade Macar framöver. Däremot kommer vi inte kunna laga Intel-baserade Macar.

Läs mer
Inga inlägg!