Recensioner
Foto: Peter Esse

OnePlus 10T kämpar tappert bland konkurrensen

Vi kastar den i ringen
Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar för Prisjakt

OnePlus 10T är skapad för att kompensera för det som tidigare modeller saknar men får se sig omringad av alternativa inköp.

Efter att endast ha lanserat en Pro-modell i form av 10 500-kronorstelefonen OnePlus 10 Pro i våras var det nu så dags att ta ner prispunkten för en ny OnePlus-telefon i flaggskeppsklass. In på scen kommer OnePlus 10T. Höstens lansering är alltså delvis en efterföljare till OnePlus 10 Pro framförallt en billigare nerbantad version av den samma. Det gör att vi för 7 990 kronor både får en bättre, men på andra sätt sämre, telelefon.

Det är också det som gör att det här till stora delar är en klassisk OnePlus-telefon. Vi har den absolut nyaste och snabbaste processorn, snabbt minne och en helt ok skärm och kamera. Vi saknar trådlös laddning och klassning för hur mycket väta den klarar. Med kabel laddar vi emellertid märkbart snabbare än tidigare.

OnePlus Shelf

OnePlus Shelf delar OnePlus-användarna. Puritanerna tycker att det är nymodigheter som inte behövs medan andra ser det som ett bra ställe att ha sina Widgetar. Vi når den genom att dra uppifrån och ned från höger kant av mobilen.

Utmaningen för OnePlus 10T är att den är omringad av alternativ – från OnePlus själva. För huruvida du skall köpa en OnePlus-telefon eller en konkurrent är rätt enkelt utrett. Jämfört med Samsung har vi ett renare och enklare gränssnitt. Detta trots att Oxygen OS på senare tid har gått i från filosofin att vara ett så rent Android-alternativ som möjligt. Jämfört med Xiaomi har vi betydligt roligare telefoner utseendemässigt.

Är du OnePlus-användare idag kommer du känna igen dig. Utöver OnePlus 10 Pro för 10 490 kr heter konkurrenterna alltså  OnePlus Nord T2 men även OnePlus 9 Pro. Priset för dessa är 5 490 kr respektive 7 690 kr.

OnePlus 10T eller OnePlus Nord 2T

Argumentet för den billigare OnePlus Nord 2T är det faktum att den i princip har samma kamera, samma upplösning på skärmen, ja till och med den mintgröngråa “Jade Green”-färgen påminner om varandra. Precis som OnePlus 10T saknar den induktionsladdning och IP-klassning.

Oneplus 10T Vs OnePlus Nord 2T

OnePlus 10T och OnePlus Nord 2T delar mer än bara snarlikt färg på baksidan.

Däremot har Nord 2T endast 90 Hz-skärm jämfört med 120 Hz på OnePlus 10T. OnePlus 10T är också betydligt snabbare och har bättre batteritid samt ett batteri som förväntas leva längre. Båda har dock plastram i stället för metall. OnePlus Nord 2T är på 6,43 tum jämfört med 6,7 tum. Märkbart är den stora hakan som OnePlus Nord 2T är behäft med.

Oneplus Nord 2T Vs OnePlus 10T

OnePlus Nord 2T till vänster har en noterbart större “haka” längst ner. OnePlus 10T har lika tjocka kanter skärmen runt.

Som helt vanlig brukstelefon duger Nord 2T alldeles utmärkt och priset på 5 490 kr är lockande. Värt att täkna på är att OnePlus Nord 2T endast är garanterade två Android-uppdateringar och tre års säkerhetsuppdateringar medan OnePlus 10T garanteras tre uppdateringar och fyra års säkerhetsuppdateringar.

OnePlus 10T eller OnePlus 9 Pro

På det här bygget vill vi inte veta av någon åldersdiskriminering och OnePlus 9 Pro från våren 2021 står sig fortfarande bra i konkurrensen. För ett pris på 7 690 kronor är den både billigare och bättre på flera sätt. Här får vi induktionsladdning, vi får officiell IP68-vattentålighet. Detta var den första telefonen som gjordes i samarbete med Hasselblad. Det innebär inga större revolutionerande funktioner men vi måste ge dem att ljudet i kamerappen är rätt mysigt. Hasselblad-engagemanget finns ej med i OnePlus 10T utan bara Pro-modellerna.

OnePlus 9 Pro och OnePlus 9

OnePlus 9 Pro bredvid OnePlus 9. Av de båda telefonerna är det bara OnePlus 9 Pro som fortfarande säljs direkt från OnePlus.

Vidare har OnePlus 9 Pro liksom OnePlus 10 Pro telefoto-kamera som tredje alternativ där OnePlus 10T i stället har en makrokamera. I inget av fallen är resultaten särskilt imponerande. Båda telefonerna har lika stora skärmar i form av 6,7 tum.

OnePlus 9 Pro är garanterade tre stora Android-uppdateringar och fyra års säkerhetsuppdateringar. Notera nu att OnePlus 9 Pro kom med Android 11 och har alltså redan använt en av de garanterade uppdateringarna för Android 12. OnePlus 10T kommer med Android 12 från början.

OnePlus 10T eller OnePlus 10 Pro

Det är inte mycket som skiljer i hastighet mellan OnePlus 10T och OnePlus 10 Pro även om den nyare telefonen vinner loppet med mycket liten marginal. Det märks också på namnet på processorerna som är tämligen likt – Snapdragon 8+ Gen 1 kontra Snapdragon 8 Gen 1.

Snabbare är då laddningen via USB-C som går på 150 watt via den egna medföljande laddaren. OnePlus 10 Pro laddar med 80 watt. I fulladdning på 20 minuter respektive 30 minuter. Betydligt mer meningsfullt är dock att OnePlus åter igen skickar med en USB-C-laddare som extraknäcker som en 45 watts PD-laddare till andra enheter. Detta var något vi saknade i OnePlus 10 Pro där laddaren är USB-A av egen standard. Med OnePlus 10 Pro får vi dock vår älskade trådlösa induktionsladdning.

Oneplus 10T Bredvid Två OnePlus 10 Pro

Kan du peka ut OnePlus 10T bland de två OnePlus 10 Pro-modellerna?

Vidare har OnePlus 10 Pro högre upplösning på skärmen med sina 1440 pixlar på höjden jämfört med OnePlus 10T med 1080 pixlar. OnePlus 1o Pro har rundade hörn på sidorna av skärmen medan 10T har raka kanter. Då vi aldrig förstått trenden där runda skärmkanter var lika med premium ser vi detta som en fördel för OnePlus 10T.

OnePlus 10T och 10 Pro

Ser du vilken skärm som är rundad och som inte är rundad?

OnePlus 10 Pro har en märkbart bättre huvudkamera och dess telefoto-kamera är mer användbar än makrokameran som vi i stället får i OnePlus 10T.

Vidare har OnePlus 10 Pro trevligare färgalternativ där den gröna är mer matt materialet och trevligt att hålla i. OnePlus 10T kommer med en glansig mintgrön variant som drar till sig fingeravtryck från allt och alla. Båda finns i en svart variant.

OnePlus 10 Pro kostar emellertid runt 10 500 kronor och det är mycket pengar för en telefon.

I slutändan kanske OnePlus 10T ändå är den bästa kompromissen bland OnePlus-telefonerna. Det som fattas för att ge den full pott är trådlös laddning. Om du tillhör de som inte kan leva utan en fysisk hårdvarubrytare för att byta mellan ljud, vibration eller ljud på bör ta en extra funderare då denna saknas på OnePlus 10T. I stället har vi fått både bättre batteritid och mottagning enligt OnePlus.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!