Övrigt

OS X 10.9 Mavericks bjuder på en hel del nyheter och förbättringar

mav_cover

Efter att först lite skämtsamt presentera Apples nästa version av OS X som “Sea Lion” berättade Craig Federighi vi till slut reda på det officiella namnet “Mavericks” (Mavericks är en populär surfspot i Kalifornien).

Nyheterna är både visuella och funktionella, och det finns även en hel del som är nytt under huven. OS X Mavericks är enligt Federighi utvecklat med förbättrad batteritid i åtanke, och det finns nu funktionalitet som enligt Apple ska tilltala poweranvändare. Utöver bjuds vi också på ett par nya appar.

Finder med flikar och etiketter

mav_tabs

Äntligen har Finder piffats upp och fått en del nya funktioner. Först och främst har nu Finder stöd för flikar, så att du inte längre behöver sitta där och rota bland flera olika Finder-fönster.

Nästa nyhet i Finder, som då också är en systemövergripande nyhet, är möjlighet till att tagga filer och dokument. Förutom att ange namn och plats för en fil kan du nu också tagga dem med en eller flera etiketter som enkelt kan nås i Finders sidofält.

Slutligen har Finder nu också stöd för fullskärmsläge.

Bättre stöd för flera skärmar

mav_monitor

Det har gnällts en hel del på denna punkt i tidigare OS X-verisoner och nu verkar Apple ha bestämt sig för att bemöta dessa klagomål. Dockan och menyraden visas nu på alla anslutna skärmar, och lika så Mission Control.

En riktigt häftig sak är att det nu går att använda en AirPlay-skärm som en sekundär skärm för din Mac.

App Nap – sänker processoranvändning för appar som inte används

App Nap avgör vart en Macs processorkraft behövs och inte behövs. Ett intelligent system för att se vad du se på på din skärm och som slår av och slår på appar sömlöst.

Det demonstrerades genom att ett iTunes-fönster visade ett filmklipp, och när en annan apps fönster täckte iTunes-fönstret slutade iTunes att använda CPU-kraft (videovisningen slutade uppdatera, men videon pausades inte). Direkt när det överliggande fönstret sedan drogs bort började videon visas igen.

För bärbara Macar ger detta en oerhörd vinst och resulterar i betydligt längre batteritider.

Ny version av Safari – Safari 7

mav_safari_1

mav_safari_2

Safari har fått sig en mindre upppfräschning gällande design och form. Sidofältet med bokmärken och läslistan har fått en ny flik: “delade länkar”, där de länkar du delat via Dela-menyn i OS X till diverse sociala nätverk samlas. “Läsaren” (Reader) har fått mindre uppdatering gällande design och det går nu att skrolla förbi en artikel till nästa.

Safari 7 - under huvenSafari

Under huven har det skruvats en hel del med förbättringar som bättre minneshantering och bättre hantering av bakgrundsflikar. Likt exempelvis Chrome kommer varje flik i Safari 7 köras som en separat process, och sammantaget ska mängden processorkraft som Safari slukar ha sjunkit.

Förbättrade notiser

mav_notiser

Notiserna i Notiscenter har förbättrats på flera sätt. Nu när du startar din Mac från viloläge är notiserna du missat listade och redo för dig att ta an. Notiser om app-uppdateringar kan nu ställas in för att automatiskt uppdatera de appar som det släpps nya versioner för – i bakgrunden. Slutligen kommer nu push-notiser skickade till iOS visas på din Mac. Exakt hur det sistnämnda är tänkt att fungera är oklart – vi återkommer om det.

iCloud-keychain

mav_keychain

Med nya iCloud-keychain kommer alla nu enkelt kunna ha en synkroniserad och krypterad lösenordsdatabas på alla enheter – detta innefattar även iOS-enheter med nya iOS 7. Frågan är dock hur avancerad iCloud-keychain verkligen är, och om det kommer bli lätt att släppa greppet om 1Password, LastPass och andra lösenordsprogram till förmåg för iCloud-keychain.

Ny app: Kartor

mav_kartor

Som väntat kommer det en kartapp med Apples nya och hårt kritiserade kartor. Funktionsmässigt fins det mesta från iOS-versionen inklusive sökning av POI-ställen.

Ny app: iBooks

mav_ibooks

Detta var också ganska väntat; OS X Mavericks har nu en separat app för iBooks, likt den som finns för iOS. Även här verkar de flesta funktioner ha följt med, som att exempelvis markera och stryka under text och skriva anteckningar. Stöd finns för alla böcker i iTunes inklusive böcker från iTunes U, så som läroböcker.

Många förbättringar och nyheter även under ytan

OS X Mavericks tekniska nyheter

De nya systemen för förbättrad minneshantering och processoranvändning är inte de enda tekniska nyheter i OS X Mavericks. Apple visade en stillbild med de stora nyheterna, som vi icke-programmerare har svårt att förstå innebörden av. Vi återkommer om de tekniska nyheterna när det finns mer information om vad som är nytt och på vilka sätt det är bra.

Allt från WWDC 2013:

En helt ny och imponerande kraftfull Mac Pro
Tim Cook drar igång årets WWDC med imponerande siffror
Macbook Air: Hazwell processor som ger ordentligt med batteritid
OS X 10.9 Mavericks bjuder på en hel del nyheter och förbättringar
iWork tar nu äntligen steget ut i molnet

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!