Recensioner

reMarkable 2 är ditt digitala och smarta anteckningblock

Fri från distraktion och väl genomtänkt för att underlätta vardagen på jobbet

Pennan är mäktigare än svärdet sägs det och visst är det något speciellt med en penna? Detta är något som reMarkable tagit fasta på med sin skrivplatta.

Norska företaget reMarkable är känt för att tillverka världens tunnaste skrivplattor eller tablets om man nu väljer det begreppet. Den första versionen av reMarkable togs fram redan 2013 efter att grundaren tröttnat på att släpa med sig högvis med block och papper när han studerade. Trots allt så är det papperslösa samhället inte här fullt ut än vilket de flesta blir varse om varje dag på arbetsplatser över hela landet. Visst, mängden papper har säkerligen minskat då mycket information kommuniceras ut via e-post och läggs på åtkomliga servers både här och där. Men, för de där mötena varje dag som brukar resultera i antingen en mängd handskrivna gula post-its eller andra lösblad som råkade finnas i närheten när chefen sade något. Ni vet de där lapparna som tenderar att försvinna lite för ofta?

Vi har tittat närmare på om vardagen kan bli lite enklare och mer strukturerad med hjälp av modern teknik. För denna recension fick vi tillsänt oss en reMarkable 2 och vad vi tycker om detta digitala anteckningsblock kan ni läsa här!

Det här är reMarkable 2

För recensionen fick vi tillsänt oss en styck reMarkable 2, ett fodral i läder – Book Folio Black samt en penna – Marker Plus. Allt är stilrent förpackat i miljövänligt och återvinningsbart material nämligen papp.

Själva skrivplattan reMarkable 2 är snyggt förpackad och man ser direkt vad det handlar om. Ett lite trevligt bemötande om man säger så…

I förpackningen finns skrivplattan, en laddkabel för USB-C samt lite dokumentation. Fodralet medföljer inte som standard utan köps till som extra tillbehör vilket även gäller för pennan. Att inte en penna ingår verkar lite knasigt men det finns olika varianter varför det antagligen är ett tillbehör. Tillsammans med pennan medföljer även extra pennspetsar som byts efterhand. Sedan någon månad tillbaka är det också möjligt att köpa till ett tangentbord, Type Folio för den som så önskar.

Att byta spets på pennan är relativt enkelt, bara att följa de tydliga instruktionerna baktill på hållaren till pennspetsarna. Precis som med en vanlig penna som behöver vässas så krävs det att spetsen byts ut mellan varven.

Så här snyggt blir det när reMarkable 2 fästs med magneter till fodralet. Själva pennan fästs även denna med magnet längs med skrivplattans högra sida. Tänk dock på att som med så många andra pennor som fästs med magneter på skriv- och surfplattor så finns det alltid en risk att dessa trillar av om man stöter vid något.

Det är enkelt, stilrent och kommunikativt optimerat när det gäller att komma igång med reMarkable 2. Dessutom skarpt och behagligt för ögonen att läsa text på tack vare E-Ink-skärmen som ju påminner om ett vanligt papper.

Installation av reMarkable 2

Att installera och komma igång med reMarkable 2 är enkelt och tar inte lång tid. Vid uppstart möts användaren av en summering av den senaste uppdateringen vilken dessutom är trevligt utformad så inte bara en massa text rakt upp och ner. Det finns en app för såväl mobil som desktop som hjälper dig att få ut mesta möjliga med skrivplattan. Allt synkas mellan de olika enheterna så att du alltid har åtkomst till det som senast skrevs på reMarkable 2.

Anslut enheten till ditt wifi-nätverk och följ sedan instruktionerna, skapa ett konto, välj språk och sedan kan du komma igång med användandet av enheten.

Så här fungerar reMarkable 2 i vardagen

Skärmstorleken på reMarkable 2 är på 10,3 tum och av typen E-Ink vilket ger en fin skärpa och utan störande reflektioner. Ungefär som ett vanligt anteckningsblock vilket innebär att läsbarheten är tydlig och behaglig för ögonen. Det fina med reMarkable 2 är att det även går bra att rita på plattan så det är inte bara text som gäller. Detta innebär att den är perfekt att ha på kontoret eller resan om det krävs att anteckningar bör göras. Det jag uppskattar med reMarkable 2 är att du är fokuserad på vad du gör när den används. Inga notiser om att Nisse har checkat in på något hotell eller att Lisa hjärtat ett inlägg på fejjan. Ej heller notiser från nyhetsbrev om att det är utförsäljning på diverse prylar som ändå inte behövs. Det är med andra ord fritt fram att fokusera på att lyssna, ta anteckningar för att sedan bearbeta dessa. Underbart!

Skrivplattan reMarkable 2 är tunn, endast 4,7 millimeter och vikten ligger på 405 gram vilket innebär att den är lätt att bära med sig mellan mötena. Det finns endast en fysisk knapp som sitter upptill i vänstra hörnet och den används för att starta enheten. Resterande val och andra interaktioner med plattan sker med antingen pennan eller fingrarna. Enkelt så det förslår!

Att skriva med reMarkable 2 är som att skriva med penna på ett vanligt anteckningsblock. Till största delen flyter allt på men en viss fördröjning kan upplevas vid byte av pennstorlekar eller andra inställningar. En stor fördel dock framför det fysiska pappret är att det är enkelt att dela med sig av det skrivna till någon annan. Presentationsmöjlighet finns via funktionen “Screen Share” och det går även att skicka innehållet via e-post, då antingen som en pdf-, png- eller svg-fil.

Det finns flertalet olika tjocklekar, stilar och andra inställningar att ta del av när man antecknar så att hitta något som passar varje användares egna preferenser bör vara relativt enkelt. Skärmen är även tryckkänslig så det går att få till snygg stil och inte minst teckningar som sedan kan exporteras för vidare hantering. En annan smart funktion är användandet av lager vilket kan vara användbart i vissa projekt när du vill addera anteckningar utan att ändra i originaldokumentet. Det går nämligen att importera pdf-filer och sedan addera anteckningar eller göra notiser i dessa för vidare bearbetning utanför skrivplattan – praktiskt och smart!

Att komma igång är enkelt som vi konstaterat redan och via de många inbyggda mallarna så är det en barnlek. Det finns även en funktion för taggar i reMarkable 2 vilket innebär att det blir möjligt att snabbt hitta bland dokumenten när detta behövs.

En annan trevlig funktion som finns är möjligheten att konvertera anteckningar till text men var försiktig när denna används. Det är nämligen inte alltid som det blir rätt vilket ett enkelt test nedan visar.

Jag tillhör kategorin människor som skriver med versaler när jag för anteckningar och här finns det lite missar i den konverterade texten. Som ni ser vid jämförelse av ovan skrivna text och nedan konverterad text så är det mesta rätt men en del problem uppstår. Mest så man är uppmärksam…

Om man vill läsa böcker i formatet ePub så går detta också men då måste man som användare ta omvägen via en dator. Ladda första ner boken till datorn och flytta sedan över den till reMarkable 2 – en liten omväg men å andra sidan inget som tar speciellt lång tid.

Laddning sker med den medföljande (eller annan) kabel av typen USB-C och denna är snyggt integrerad i nedre vänstra hörnet. Stilpoäng här med andra ord. Dessutom plus för batteritiden – den klarar sig ganska bra vid normalt användande och skillnaden mot en vanlig surfplatta är stor vilket adderar ytterligare en fördel till varför en skrivplatta i vissa fall är bättre än en surfplatta.

Det som är lite tråkigt är att en del av funktionerna kräver ett aktivt abonnemang, Connect. Ett abonnemang kostar 39 kronor i månaden och då får du som användare möjlighet att ta anteckningar på datorn som förs över till enheten, obegränsat med säker molnlagring, en skyddsplan om något skulle hända samt tillgång till utvalda erbjudanden och rabatter. Å andra sidan så lockar de med 1 års provabonnemang på Connect vilket är ganska generöst tilltaget!

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!