Övrigt
Foto: Chad Davis (CC BY 2.0)

Riksrevisionen granskar svenska skattesubventioner till serverhallar

Det blev inget digitalt guld och kanske inte heller gröna skogar

Det utlovades tusentals nya jobb bara vi fick teknikjättarnas serverhallar till vårat land. Med det det kom starka rabatter på el. Nu misstänker Riksrevisionen att saker och ting inte riktigt blivit riktigt som förväntat.

Det är Dagens Nyheter som skriver att det omdebatterade stödet till etablering av serverhallar endast ser ut att skapat ett par hundra jobb. Vidare tas inblandningen av Business Sweden, en halvstatlig organisation som vägrar svara på frågor mer än med plattityder om att digitalisering är viktig.

Elskattsrabatten gäller inte bara stora molnföretag från USA men den är utformad på ett sådant sätt så att det är sällan lokala företag i Sverige kan ta del av den. Detta genom att man måste äga hall och utrustning själv fullt ut. De flesta övriga företag som har serverhallar hyr ut rack även till andra som en kärnverksamhet.

Summa summarum så lär det bli liv om det här framöver.

Lyssna också på vårt poddavsnitt där vi diskuterar Microsoft etablering i Staffanstorp och kritiken mot hur det gick till.

Datacentret på bilden är inte bland de berörda utan ligger i Iowa i USA och tillhör Google. Där har de säkert fått ännu mer stöd så se det som ett räkneexempel. Fotot är taget av Chad Davis och är licensierat under CC BY 2.0.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!