Recensioner

Ring Video Doorbell 3 Plus har det mesta men inte det viktigaste

Dålig möjlighet att integrera i ditt smarta svenska hem

Video Doorbell 3 Plus är Rings senaste ringklockekamera och köper du den får du en så komplett ringklocka med kamera som det bara kan bli förutom kanske det som är det allra viktigaste – integrationen i våra svenska smarta hem.

Men vi tar det från början. För närvarande har Ring fem stycken traditionella ringklockskameror vilka är Video Doorbell, Video Doorbell 3, Video Doorbell 3 Plus, Video Doorbell Pro samt titthålskameran Ring Door View Cam. Video Doorbell 2 finns inte längre utan det är 3-serien som ersätter.

Skillnaden i de många varianterna kan stundtals kännas subtilt men det är däremot inte priset. De börjar på ca 1 200 kronor för instegsmodellen som då är Video Doorbell och slutar på runt 2 700 kronor för Video Doorbell Pro.

Däremellan hittar vi Video Doorbell 3 för ca 2 000 kronor och så slutligen Video Doorbell 3 Plus för ca 2 500 kronor.

Skillnaderna

Det är inte helt uppenbart vad som skiljer dem åt. Men låt oss utesluta billigast och dyrast först. Video Doorbell Pro är den minsta av alla varianter och helt klart den mest attraktiva att sätta upp vid dörren. Men den saknar batteri och måste därför anslutas till en redan existerande kabeldragning. En sådan har du om du tidigare haft en intern ringklocka kopplad till en extern knapp, hej 80-tal! Saknas en intern ringenhet, vilket de flesta moderna hem gör, måste du anlita elektriker för att dra fram kablar från en enhet som omvandlar 230 volt till 8-24 volt. Ett arbete som lätt komma upp i samma belopp om själva enheten.

Ring Doorbell 3 Plus vs Doorbell Plus

Ring Doorbell 3 Plus vs den fysiskt mindre Ring Doorbell Pro.

Men har du den möjligheten eller vill lägga pengar på att skaffa får du alltså en betydligt mindre ringklocka. Men framförallt en som har möjlighet att ställa in och anpassa individuella rörelsezoner. Det finns ej på de batteridrivna, inte ens om de skulle anslutas med kabel.

Anpassningsbar rörelsezone endast på Doorbell Pro

Denna form av avgränsad rörelsedetektering finns endast på Ring Doorbell Pro och inte på övriga inklusive Ring Doorbell 3 Plus.

Vidare har den så kallad förhandsinspelning vilket betyder att det finns fyra sekunder inspelat material innan den annars skulle börja spela in. Exempelsvis att kameran detekterar någon i sitt synfält eller, om detektering är avstängt, någon ringer på dörren. Naturligtvis kan inte kameran veta vad som händer i framtiden utan det sker genom att kameran alltid spelar in men om inget händer raderas inspelningen lika snabbt.

På andra sidan budgeten hittar vi Video Doorbell andra generationen. Även den helt ny för året. Den går alltså för mindre än hälften av Pro-modellen kostar och då har den både batteri men också möjligheten att anslutas via lågvoltskablar. Den klarar inte i sin tur inte möjlighet till förinspelning och individuella rörelsezoner.

Vidare kan den endast anslutas till 2,4 GHz Wifi. Övriga klarar även 5 GHz (men vår erfarenhet är att det tenderar att vara bättre med 2,4 GHz när något sitter på utsidan av huset. Den högre frekvensen har betydligt svårare att ta sig igenom ytterväggar och bastanta dörrar). Synfältet på kameran är 155 grader jämfört med övriga som är 160 grader. Det har ingen större betydelse i sammanhanget. Den största nackdelen är i stället batteriet inte är utbyttbart batteri. Därmed måste hela ringklockan tas loss för att laddas och när batteriet är kaputt så måste hela enheten återvinnas. Det är emellertid lätt att ta loss den från sitt fäste.

Ring Doorbell 3 Plus på en tjock yttervägg

De här tegelväggarna tar effektivt död på 5 GHz-signaler, då är det bättre att använda 2,4 GHz-nätverk om du kan.

För nästan cirka 800 kronor mer kommer därefter Video Doorbell 3 som då erbjuder både 5 GHz och 2,4 GHz-uppkoppling samt ett bredare synfält på 160 grader. Den är också något större vilket i sin tur antagligen har med det löstagbara batteriet att göra. Batteriet laddas via Micro-USB.

Ring Doorbell 3 Plus-batteri

Batteriet på Doorbell 3 och Doorbell 3 Plus tas enkelt ut för laddning.

Batteriet laddas via Micro-USB och med följer en väldigt ful brun kabel. Vi hade önskat USB-C för hela slanten.

Laddning Ring-batteri

Slutligen har vi kommit fram till Video Doorbell 3 Plus som kostar runt 500 kronor mer än Video Doorbell 3 utan Plus och för en styck Birgit Nilsson i Skåne får vi förhandsinspelning precis som på Pro-modellen som enda skillnaden.

Alla kameror filmar med 1080p och kan stänga av delar av synfältet dock endast rektangulära former. Alla har möjlighet att sättas i ett läge där de bara filmar när någon ringer på (vilket är lagkrav om så mycket som en pixel visas av något som inte är din egen tomt).

Maskering Ring Doorbell 3 Plus

Planerar du att Ring-kamera skall filma så fort någon kommer in inom synfältet måste du maska av allt som inte är din egen tomt vilket i det här fallet gör den i princip obrukbar.

Alla Ring-produkter kan kopplas ihop med varandra så om en känner av rörelse börjar de andra filma och liknande eller vara del av ett larmsystem där bara vissa kameror är aktiva när du är hemma men alla går igång när du lämnar hemmet och så vidare.

Ring-kamera-scenarier

Med “Linked Devices” kan du få dina Ring-kameror att agera på ett visst sätt baserat på vad som händer framför en annan av dina Ring-kameror.

Men inga stödjer Google Home eller Apple HomeKit och det är också här den största kritiken generellt mot Ring måste ges.

Installation av Ring Doorbell 3 Plus

Installation och komma igång

Video Doorbell 3 Plus och övriga kameror är nämligen fashionabelt enkla att installera själva. Det följer med alla verktyg och skruvar som behövs för olika monteringsbehov. Vi får till och med med ett litet gulligt vattenpass. Även olika bakplåtar så att den kan vinklas efter behov kommer med samt alternativa färger på fronten.

Video Doorbell 3 Plus med vattenpass

Även mjukvarumässigt är processen smidig. Det involverar att scanna en QR-kod på baksidan och sedan följer du några enkla instruktioner för att få upp den på ditt hemmanätverk.

Ring Doorbell 3 Plus

Därefter kan vi ställa in alla möjliga och omöjliga parametrar så som inom vilken distans mellan 1,5 meter till 9 meter som den skall aktiveras via rörelse eller stänga av det helt.

Närhetssensor Ring Doorbell Plus 3

I stället för möjlighet att markera exakt var kameran skall känna av rörelse som på Doorbell Pro får vi här ställa in avståndet i stället. Notera att det allmänna området som visas på fotot är maskerat i normala fall vilket sker via en annan inställning.

Du kan också välja att koppla ihop den med en trådlös intern ringklocka som du kan köpa till. Annars är du beroende av notiser på mobilen. Kostnaden för en sådan är 449 kronor och den heter kort och gott Chime.

Ring Chime

Ring Chime som krävs om du vill att det skall plinga till (eller yla om du valt den effekten) kostar cirka 440 kronor.

Det största jobbet är faktiskt att få till notishygienen. Det krävs nämligen abonnemang om den skall känna igen människor. Utan det kan både fåglar och andra djur aktivera dem. Men även med endast inställningen att den endast skall känna igen människodjur bör du fundera om du bör använda notiser.  I jämförelse med antal tjuvar som försöker göra inbrott via framdörren under din livstil kommer antal notiser som aktivera av barn, partner och dig själv vara några miljoner fler. Bäst är att du endast får notiser när någon ringer på.

Du kan också dela ut kameran till resten av familjen så även de får notiser och kan se vem som ringer på.

Utöver förmånga att känna igen människor är en abonnemang ett krav för att se videohistorik. Det går på ca 40 kronor per kamera eller 110 kronor / månaden för obegränsat antal kameror. Då sparas alla videohändelser i 60 dagar.

Ring Doorbell 3 Plus

De där fyra sekunderna extra i början kan jag inte riktigt se skulle hjälpa i någon situation där ringklockskamerorna faktiskt är användbara. Det vill säga när det kommer bud, religösa samfund eller fiskförsäljare och ringer på när du inte är hemma, eller låtsas att inte vara hemma. Möjligen är det mer användbart på Rings övriga säkerhetskameror.

Spelar det ingen roll sparar du lite pengar på att köpa Video Doorbell 3 utan plus. Om du inte bryr dig om smidigheten att ta loss batteriet vid laddning kan du spara ännu mer pengar på att köpa Video Doorbell utan något epitet alls. Har du däremot möjligheten att ansluta via lågvoltskablar så är det faktiskt Video Doorbell Pro som vi föredrar trots det höga priset och trots att den faktiskt är äldst av dem alla, detta för dess lilla format och möjligheten till mer individualiserade rörelsezoner.

Men har du i övrigt ett Google Home eller Apple HomeKit-hem så rekommenderar vi inte att du köper någon av dem för det är i det närmaste ovärdigt att inte stödja mer än Alexa. Det är inte vårt problem att bolaget bakom Alexa, Amazon, även äger Ring eller vad nu anledningen är.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!