Vi har testat en robotdammsugare från Roborocks övre mellansegment i deras Qrevo-serie. Vi har testat allt från att dammsuga, moppa, hinderundvikning, röststyrning och den smarta appen.
I lådan hittar vi allt vi behöver för att komma igång: Själva robotdammsugaren och dess basstation, två mopphuvuden, två vattenbehållare (en för rent och en för smutsigt vatten), en extra dammsugarpåse, en tydlig instruktion och en strömkabel med justerbar kabelbinda. Installationen är smidig, vi var igång med att skanna av hemmet inom 15 minuter från att vi sprättade upp kartongen.
En rätt diskret design
Basstationen är relativt låg (60 centimeter) och därför så är vattenkapaciteten i tankarna något lägre (4 liter) än liknande modeller. Den går att få i ett vitt eller svart utförande och det är nog den vita som smälter in bäst i de flesta hem. En detalj som vi har stört oss på lite är att den inte finns någon lucka till vattentankarna, vilket gör att tankarna syns från sidan och ovanifrån. Utöver det så känns byggkvaliten mycket bra och likaså designen.
Roterande moppar med rengöring
Roboten är utrustad med två stycken roterande moppar där den ena moppen har en arm som den kan svinga ut för att komma åt att moppa i kanterna. När dammsugaren känner av en matta så lyfter den sina moppar 1 centimeter för att inte smutsa ned och blöta mattan. Vi kan ställa in hur mycket vatten den ska använda när den moppar och även om den ska moppa dubbelt i båda riktningarna. Den kan moppa med varmt vatten i upp till 60 grader. När den har moppat klart så åker den tillbaka till basstationen för att rengöra mopparna och då görs de rent med varmt vatten.
Basstationen har en sensor som känner av om mopparna fortfarande är smutsiga efter en rengöring och om de fortfarande är smutsiga så görs de rent ännu en gång. Sedan torkas mopparna i ett par timmar med varmluft för att de inte ska börja lukta illa. I manualen så står det att vi kan hälla i lite rengöringsmedel i vattentanken, men de rekommenderar deras egna medel såklart.
Den suger – bokstavligt talat
Dammsugaren är utrustad med en gummiborste som är väldigt effektiv på att samla upp damm och smuts. En nackdel med gummiborsten är att det finns en risk att den kan repa mjukare trägolv, då kan vi ställa in att den dammsuger i träfibrernas riktning. Då minimeras risken för att repa golvet och den kommer åt att dammsuga eventuella golvspringor bättre. Sugkraften är på 7000 Pascal vilket är tillräckligt bra sugkraft för de flesta golv och mattor. Dammsugaren är också förvånandsvärt tyst, även när vi dammsuger med den högsta effekten.
Hinderigenkänning
Robotdammsugaren är utrustad med en RGB-kamera och strukturerat ljus för att identifiera och undvika eventuella hinder under dammsugning eller moppning. Vi har testat hinderundvikningen och här finns det mer att önska. Vi lade ut ett par hinder på golvet i olika storlekar och former. De större objekten har den inga problem med att identifiera och undvika men mindre objekt som till exempel en laddkabel kör den över utan att identifiera. Vi misstänker att det är eftersom den här dammsugaren saknar laser, vilket de dyrare modellerna använder tillsammans med kameran och strukturerat ljus. När dammsugaren har identifierat ett hinder så kan vi få en bild på hindret i appen.
När det kommer till olyckor på golvet testade vi med en plastbajskorv som vi placerade ut. Vi är glada att vi inte bjöd in grannens hund, för roboten ignorerade helt den ståtliga korven och körde rakt över den. Har du husdjur som ibland råkar göra sina behov inomhus, verkar denna robotdammsugare inte vara den bästa på att undvika att sprida olyckan i hemmet.
“Hello Rocky” – städa nu!
Vi kan styra den här roboten med rösten genom att säga “Hello Rocky”. Det följer med en liten skylt med fraser som vi kan vika upp och sätta ovanpå basstationen, för att snabbt kunna lära oss utan att behöva låsa upp telefonen. Under testet så placerades robotdammsugaren i vardagsrummet och då snappade den upp fraser från TV:n, så vi fick stänga av det rätt omgående. Vi kan till exempel säga åt dammsugaren att starta eller pausa en städning, säga åt den vilket rum som ska städas eller att den ska torka mopparna.
Det fungerar bra och vi kan även integrera det med Apple Siri, Google Home eller Amazon Alexa men frågan är om det inte bara är enklare att använda appen?
Marknadens bästa app?
Roborock kanske har den bästa appen i branschen, den är både tydlig och logisk. I huvudmenyn så har vi snabbknappar med olika senarion som till exempel att städa efter en måltid i köket eller att dammsuga först ochsedan moppa. Vi har också en knapp där vi kan fjärrstyra roboten med vår mobiltelefon likt ett bilspel. Fjärrstyrningen är till för att kommunicera med sina husdjur men vi har hittat andra sätt att använda det på, till exempel att åka till köket för att fråga frun när maten är klar. Upplösningen är ganska dålig men det är helt klart en rolig funktion.
Väljer vi Enter så ser vi kartan som den har mappat upp till oss, här kan vi dela in kartan i olika rum, lägga till virtuella väggar, no go zones eller lägga till möbler. Listan är lång. Det finns ett städläge som de kallar för SmartPlan. Med SmartPlan så används AI för att lära sig om ditt hem och dina vanor och städa anpassat till ditt hem. Det finns nästan oändligt med inställningar att göra i appen även om vi har nämnt en del av de som vi tycker är smartast eller viktigast.