Recensioner

Säkerhetskameran VOCOlinc VC1 Opto är en trevlig bekantskap

Få full koll på hemmet tack vare en väl fungerande panorerings- och tiltningsfunktion

Att hålla koll på sitt hem när man inte är hemma har på senare år blivit oerhört mycket enklare tack vare prisvärda säkerhetskameror. Vi har tagit en titt på den mindre VOCOlinc VC1 Opto.

Med en säkerhetskamera i ditt hem går det att hålla koll på mycket av det som händer, må det vara barnen eller husdjuren som kan behöva en liten koll då och då. Beroende på hur ens planlösning ser ut så kanske flera vanliga kameror behövs placeras ut så att ett större rum kan täckas in vid behov. Eller så väljer man en så kallad “Pan/Tilt”-kamera, alltså en kamera med panorerings- och tiltningsfunktion vilket gör att man via appen kan vrida och vinkla kameran så att en större yta kan täckas in av en och samma kamera. Tidigare var den här typen av kameror ganska dyra men på senare år har vi sett mer prisvärda versioner nå marknaden och vi har därför fått över ett recensionsexemplar från tjeckiska företaget VOCOlinc.

Det här är VOCOlinc VC1 Opto

Säkerhetskameran VOCOlinc  VC1 Opto är en kompakt sådan med en design i vit och svart färg vilket vi ser i de flesta kameror på marknaden idag. På den stilrena förpackningen ser vi direkt att det är en kamera avsedd för Apple Home (det heter inte längre Apple HomeKit). Precis som på andra säkerhetskameror med liknande design så finns en logotyp nertill i lagom storlek.

VOCOlinc Opto Smart Indoor Camera

Det som medföljer i förpackningen är utöver själva kameran, en strömadapter, USB C-kabel, skruvar och pluggar samt en platta för fast montering och en liten manual. Ungefär vad vi kan förvänta oss och än så länge följer det med en strömadapter vilka kanske på sikt försvinner om resonemanget blir samma som för mobiltelefonerna – vi får se.

VOCOlinc Opto Smart Indoor Camera

VOCOlinc VC1 Opto är en kamera med panorerings- och tiltfunktion vilket innebär att det går att ha en bra översikt över ett rum eller en våning om denna har öppen planlösning. Med hela 117° horisontellt täcker du in taket också och den roterar hela 350° vilket i princip är ett helt varv runt sin egen axel. Riktigt bra!

VOCOlinc Opto Smart Indoor Camera

Baktill på kameran finns högtalaren samt en HomeKit-kod och en mindre typbeteckning nertill, så där lite slarvigt påklistrat men enkelt att ta bort om man vill. Uttaget för ström via USB-C finns i nederkanten.

VOCOlinc Opto Smart Indoor Camera Back

Kameran har överlag trevlig design, lite som något Wall-E skulle kunna bli kompis med. Ärligt talat så ser de flesta kameror hyfsat likadana ut idag så det handlar mer om detaljerna som särskiljer dessa åt. Här har VOCOlinc lyckats bra tycker jag!

Installation av VOCOlinc VC1 Opto

Att installera VOCOlinc VC1 Opto i ditt smarta hem kan göras på två sätt, antingen via den egna appen VOCOlinc eller direkt i Apple Hem-appen eftersom kameran stöder HomeKit och HomeKit Secure Video. Välj “Opto” i VOCOlinc-appen och följ sedan anvisningarna i denna. Per automatik hoppar installationen över från VOCOlinc till Hem-appen.

Vocolinc App

I Hem-appen väljer du hur kameran ska bete sig i HomeKit. För mer inställningar i kameran så är det VOCOlinc-appen som gäller men inställningarna är inte så många som man kan förvänta sig i en kamera-app idag, bara de mest nödvändiga faktiskt. Å andra sidan så kanske det inte behövs så många heller men ibland är det kanske bättre med lite mer att välja på och låta användaren bestämma. Eller så håller vi det enkelt…

Vocolinc App

Inställningar finns för hemmet och möjlighet att bjuda in användare också. Via kontrollmenyn i appen kommer du åt zoomreglaget, mikrofonen, högtalaren och inte minst är det här som det går att panorera och tilta kamerans lins beroende på vad du vill få fokus på. Reglagen för detta är så pass tydliga och stora att det inte är några problem att hantera dessa. Föredömligt måste jag säga jämfört med andra kameror är man måste dra med fingrarna i bilden vilket är svårt i de flesta fall.

Vocolinc App

Vill du som användare få ut mesta möjliga av kameran så rekommenderar jag VOCOlinc-appen. Det går inte att panorera eller tilta i Hem-appen varpå den mesta funktionaliteten i kameran går till spillo. Å andra sidan så kanske man inte behöver göra detta så pass ofta men det beror på vad man vill ha koll på i hemmet.

Användning av VOCOlinc VC1 Opto i vardagen

Att använda säkerhetskameran från VOCOlinc är en enkel sak. Som kamera gör den vad som förväntas vilket gör den värd sina pengar vilket är omkring femhundralappen. Designen på den är trevlig och med sin rundade formgivning behöver den inte skämmas för sig. Det kompakta formatet gör att man inte tänker på den efter ett tag. Den står där den står och gör vad den ska göra vilket är att filma det som finns framför.

VOCOlinc Opto Smart Indoor Camera

Jag har dock märkt att kameran går offline vid ett par tillfälle men att den kommer tillbaka igen. Varför är svårt att säga, det kan givetvis bero på att mängden produkter i hemmet är mer än i många normala hem eller att jag just nu testar och kommer att recensera en flertalet intressanta produkter.

Kameran har tvåvägskommunikation som fungerar bra och mörkerseendet täcker ett område upp till sex meter framför kameran vilket är helt okej. När det gäller mikrofonen så har jag valt att ha denna avstängd i appen och anledningen är att när panorering eller tiltning sker så låter det lite väl högt i appen.

VOCOlinc Opto Smart Indoor Camera

Från sidan sett ser den nästan ut som ett saltkar och linsen sticker ut en del men inte så att det stör. Som nämnt tidigare så har VOCOlinc VC1 Opto stöd för HomeKit Secure Video vilket innebär att användaren inte behöver tänka på lagring utan allt sker via iCloud – se bara till att ha en vettig plan för detta så att alla kameror får plats. Via Hem-appen ges även möjlighet till att känna igen ansikten, djur och fordon vilket ej är möjligt direkt i den egna appen.

VOCOlinc Opto Smart Indoor Camera

Överlag är detta en trevlig och prisvärd säkerhetskamera men jag stör mig lite på en sak. Baktill bredvid USB C-kabeln finns en liten blå diod som gärna lyser upp väggen bakom, om det är så att kameran står nära en vägg. Visserligen hade det varit trevligt med en funktion för att stänga av denna i appen men visst, en tejpbit löser det hela också. Personligen hade jag uppskattat en mer diskret diod framtill på kameran så att man direkt ser att den är igång och den behöver då inte vara så ljusstark, lite diskret som på Aqara Camera Hub G3 till exempel.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!