Recensioner

Samsung Galaxy S23 Ultra är mobilen för dig i farten

Det magiska svärdet i form av S Pen är ett underbart kreativt tillskott

Flaggskeppsmobiler lanseras just nu på löpande band men en av dessa sticker ut – Samsung Galaxy S23 Ultra. Anledningen är kameran och pennan som ökar kreativiteten.

Samsung presenterade sina senaste modeller i Galaxy S23-serien för ett tag sedan nu när de nu finns ute till försäljning så har vi fått testa flaggskeppsmobilen Samsung Galaxy S23 Ultra i ett par veckors tid och ja, vi gillar den! Storleken är som de flesta andra modeller på marknaden nu men det som sticker ut lite mer är att kamerorna på baksidan inte består av en dedikerad kameraö vilket också ger en mer stilren design.

Men, precis som med många andra mobiltelefoner på marknaden idag så vill man gärna framhäva kameran, dess specifikationer och inte minst bilderna som tas med mobilen. Så, hur står den sig då för en normal, i vanliga fall iPhone-användare som undertecknad? Läs vidare och ta del av mina intryck av Samsung Galaxy S23 Ultra.

Det här är Samsung Galaxy S23 Ultra

Stilen på kartongen till Samsung Galaxy S23 Ultra är ganska minimalistiskt vilket jag faktiskt gillar. Varför inte låta enkelheten komma till tals även i designspråket – allt behöver inte vara överarbetat idag så lite arméfeeling över denna tycker jag.

I kartongen finner vi förutom själva mobiltelefonen den medföljande pennan, en USB C-kabel, ett verktyg för SIM-kortet samt lite dokumentation. Färgen på den modell vi fått testa är “Green” och den har en sober grön färg som inger ett visst exklusivt intryck. Precis som med en del andra mobiler på marknaden idag medföljer ingen strömadapter utan denna förväntas finnas redan i hemmet. Huruvida detta är smart, hållbart eller småsnålt låter jag vara osagt men för en mobil i denna prisklass hade jag nog förväntat mig en kraftfull laddare i lådan…

Som sagt, så är färgen “Green” riktigt trevlig med sin lite sobra gröna nyans. Den nyans som mobilen har känns ganska tidlös vilket säkert tilltalar målgruppen där en viss elegans kan passa in i vardagen. Mobiltelefon ligger bra i handen trots de lite halvkantiga långsidorna som inte är kantiga och inte rundade så det känns lite ovant till en början. Kvaliteten lämnar inget att anmärka på som jag ser det och trevligt att baksidan inte är av typen som suger åt sig alla fingeravtryck stup i kvarten.

Framsidan består egentligen bara av en stor svart yta. Den stora skärmen på 6.8″ fyller ut ytan väl och kanterna som blir kvar på sidorna är smala och intrycket man får är att den i princip är kantlös vilket är positivt. Frontkameran eller selfiekameran som många kallar den är på 12 MP och av typen “punch-hole” och sitter centrerad upptill på mobilens framsida.

Kamerorna på Samsung Galaxy S23 Ultra är fyra till antalet; 1 st ultravid på 12MP, 1 st vidvinkel på 200 MP, 1 st telefoto på 10 MP med 10x optisk zoom samt 1 st telefoto på 10 MP med 3x optisk zoom. Enligt Samsung så finns det en helt ny adaptiv pixelsensor som ska ge mer livfulla och skarpa 200 megapixelfoton i alla ljus.

Den, för en mobiltelefon, unika pennan finns instucken i enheten och poppar ut underifrån vid ett tryck på den. Pennan känns till en början lite ovan då den inte är rund utan lite rektangulär i formen. Fick faktiskt en flashback till den tid då jag var en flitig användare av en PalmOne Tungsten T2 men det var många år sedan så konceptet i sig har ett par år på nacken.

Den berömda S Pen som faktiskt är ett kreativt tillskott till den som ständigt har idéer i huvudet men det återkommer vi till.

Installation av Samsung Galaxy S23 Ultra

Att komma igång med en mobiltelefon idag är en barnlek jämfört med vad det var för flera år sedan. Nu startar de upp, mer eller mindre fulladdade och skärmen börjar direkt att imponera på en som användare. Minns när man förr behövde göra 50-11 säkerhetskopior med diverse kablar och detta först efter att ha laddat upp batteriet – nu är det lite enklare om man säger så…

Just att komma igång idag går smärtfritt då funktioner finns för att konfigurera med en annan enhet, antingen Galaxy-, Android, iPhone eller iPad. Det hela är nästintill magiskt och sker trådlöst medan du kan göra något annat. Dock så krävs viss handpåläggning i form av godkännande av diverse användarvillkor, inloggningar och annat på vägen så helt automatiskt är det inte …än.

Givetvis går det att hoppa över detta steg och ta sig an en manuell installation också för den som hellre gör på det äldre sättet.

Användning av Samsung Galaxy S23 Ultra i vardagen

Som lång och trogen användare av iPhone så är det alltid lite ovant när jag ska bekanta mig med en Android-mobil. Så även denna gång då jag blev tillfrågad om att testa den sprillans nya flaggskeppsmobilen från Samsung. Å andra sidan så kom jag snabbt igång med testandet och utforskandet av förinstallerade appar på enheten. Som Android-lur så finns det givetvis en koppling mot en mängd olika appar från Google men givetvis också appar från Samsung för en del av deras övriga produkter vilket är helt okej. Skönt att se att forna tiders bloatware inte förekommer längre – det skapade ju bara irritation hos användarna!

Samsung Galaxy S23 Ultra är en välbyggd och kvalitativ mobiltelefon som andas lyx i detaljerna. Kamerornas placering på baksidan gillar jag då intrycket blir stilrent och inte minst färgen och finishen bidrar till en trevlig mobiltelefon. Faktiskt snyggare än på min iPhone 13 Pro där kamerorna mest ger intrycket av en stor klump så här finns det stora skillnader att tala om. De sticker heller inte ut så mycket så att de hakar fast om man ska ta upp mobilen från fickan. Små detaljer men ack så trevliga.

Kamerorna då? Jodå, de tar bra bilder och i galleriet nedan finns ett urval av de bilder jag tagit under testets gång. Överlag har vi bra skärpa och klara färger samt mycket detaljrikedom i bilderna. Det jag reagerar på är att en del av bilderna får en extremt blå himmel vilket inte riktigt motsvarar verkligheten. Det är dock inte alltid det blir så mycket färg i bilden men när man tittar på bilderna i efterhand så reagerar man trots allt.

Zoomen fungerar riktigt bra också, jag har zoomat in en hel del på “The Point” i Malmö (bilderna med två snarlika höga hus på Hyllie) och jag upplever inte att kvaliteten blir lidande. På en del mobiltelefoners kameror kan det vid inzoomning i en bild resultera i viss pixlighet vilket jag inte tycker sker här. Även närbilderna visar på tydliga detaljer vilket också kan vara svårt ibland när det gäller närbilder tagna med mobiler. Tipset är att ta det varsamt med zoomning till max när det är mörkt för det blir inte vackert alls men det är å andra sidan inte unikt för Samsung heller.

Samsung Galaxy S23 Ultra & S Pen

Det här med en penna till telefonen är en omdebatterad fråga, tillför det något eller inte? Jag har nog alltid tyckt att det inte behövs men nu efter att ha testat denna mobil så tycker jag att pennan är ett trevligt och kreativt tillskott för den som ofta har idéer som snabbt behöver få ner sina tankar. Att skriva med en penna har fortfarande sin tjusning och även om det känns ovant att skriva med en sådan på mobilen så gillar jag det. Snabba anteckningar på språng eller att bara kunna skissa ner något som man inte vill glömma är guld värt.

Missförstå mig rätt nu, det handlar inte om att ersätta en större surfplatta med en mer mångsidig penna. Även om möjligheterna är stora med S Pen så är det ingen penna som ligger skönt i handen en längre tid. Men, den finns där och det går snabbt att rita ner något eller ta lite anteckningar som sedan kan renskrivas eller hanteras på en annan enhet. Med andra ord så är detta en mobiltelefon som passar perfekt för den som är på språng och snabbt behöver kunna ta anteckningar eller skissa ner något utan att behöva fibbla med att få igång sin laptop eller veckla ut surfplattan med sitt skyddande skal. Här är Samsung Galaxy S23 Ultra lite som en scout …alltid redo!

Utöver funktioner som bra kamera och möjligheten att använda pennan så är mobilen ruskigt snabb! Den nya processorn Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform ser till att ingen fördröjning uppstår utan den reagerar blixtsnabbt på det som ska ske. Ta en sak som att skrolla i webbläsaren vilket flyter på riktigt bra här och med nya “infinite scroll” från Google så är det en barnlek att snabbt försöka hitta rätt resultat vid en sökning!

Skärmen är även denna riktigt bra och den dynamiska AMOLED 2X-skärmen ser till att allt är knivskarpt. Kombination med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz ser till att allt flyter på bra av det som visas på skärmen. Att titta på videoinnehåll på denna mobil är en trevlig företeelse och den stora skärmen bidrar till detta!

Operativsystemet One UI 5.1 är snyggt, genomarbetat och det finns en röd linje numera vilket förhöjer användarupplevelsen.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!