Ljud & Bild

Samsung QN900C är allt annat än billig men vi förstår varför

Lyx rakt igenom

Vi har haft QN900C hemma på test ett par veckor och detta är tv’n med extra allt och lite därtill.

En elegant design

Om vi börjar i botten med foten så är den gedigen och tv’n står stabilt på tv-bänken utan att kännas ostadig. På sidan av QN900C har vi en läcker utfräst kant i aluminium och står vi rakt framför tv’n så är kanterna som går runt nästan obefintliga vilket ser riktigt läckert ut. Om vi vänder blicken mot baksidan så hittar vi en Smart Connect Box där vi kan koppla in allt vi kan tänkas behöva så som PlayStation 5 och ljudlimpa.

Samsung har tänkt till ordentligt här och är det så att man inte monterar tv’n på väggen och placerar sin Smart Connect Box i tv-bänken så går den att fästa på själva foten till tv’n så den blir osynlig – en riktigt smart lösning. Fjärrkontrollen är densamma som följer med övriga Samsung tv-apparater, en slimmad fjärr i ett gummihölje som laddas upp antingen med USB-C eller av solcellerna på baksidan. Knappsatsen är tyvärr inte upplyst vilket är lite tråkigt.

Mycket teknik som gör skillnad

Innan vi ens har hunnit startat QN900C så är intrycket riktigt positivt men frågan är om den lever den upp till sitt höga pris – vi kommer till det senare i recensionen.
Tv’n är väldigt ljusstark vilket passar i till exempel ett ljust vardagsrum med många fönster så vi slipper störande moment i skärmen. QN900C har en riktigt bra betraktningsvinkel som gör att bildkvalitén knapps försämras om du tittar från en snäv vinkel vilket gör att alla i soffan får njuta av samma bildkvalité.

Om vi pratar lite om tekniken så är QN900C en LED-TV som är utrustad med en Mini LED-panel. Skillnaden mellan en vanlig LED-TV och en MINI-LED är att på en MINI-LED så är LED-dioderna krympta till en mikroskopisk storlek, detta gör att konturer blir skarpare och att panelen kan justera ljuset mer precist. Den är också utrustad med Samsungs Quantum Dot-filter (QD). QD är en ganska komplicerad teknik men enkelt förklarat så är det ett filter som består av nanokristaller. När kristallerna nås av ljus så lyser de upp till en väldigt specifik färg beroende på dess storlek. Dessa kan styras väldigt exakt vilket gör att du får fler färger och bättre färgåtergivning. QN900C har hela 1 920 dimm-zoner som kan tändas, dimmas eller släckas vilket leder till bättre kontrast.

En stilren och snygg design

Precis som alla andra LED-TV-apparater så kan blooming förekomma när ljusa objekt syns mot mörka. Ett exempel på det är att det kan lysa runt bokstäverna runt undertexten i en mörk scen. Men vi kan enkelt bli av med den jobbigaste bloomingen genom att ändra inställningarna för Local Dimming. Under testet så märkte vi bara detta när vi såg på HDR-material. Samsungs reflektionsfilter är som vanligt i toppklass på sina flaggskeppsmodeller och gör att vi slipper se en spegelbild av oss själva i skärmen.

Är 8K verkligen nödvändigt?

Vi måste börja med att nämna att tv’n är väldigt bra på att skala upp det mesta från 1080p och uppåt. Samsung har verkligen förbättrat sin uppskalning på QN900C. Samsung påstår sig att använda AI för att skala upp material till 8K. När du spelar upp material som inte är 8K så gissar Samsungs AI vad som ska visas på de extra pixlarna som 8K levererar. QN900C har en väldigt kraftfull processor för att kunna driva alla 33 miljoner pixlar. Ja, du läste rätt, tv’n har nästan fyra gånger så många pixlar som en vanlig 4K-TV. Men ska vi vara ärliga så känns 8K inte riktigt nödvändigt i dagsläget. Dels för att dessa modeller har en betydligt högre prislapp och dels för att det inte finns så mycket material filmat i 8K än. Vi märker bara lite skillnad om vi sitter väldigt nära skärmen. Om tv’n skulle vara runt 100 tum eller större så hade 8K varit mer aktuellt eller om det hade varit snällare för plånboken.

Allt kopplas in i One Connect-boxen

Ljudet imponerar

Ljudet är väldigt bra, mätt för inbyggda högtalare. Det sitter högtalare på kanterna runt om hela skärmen och flera större på baksidan av tv’n. QN900C har Object Tracking Sound Pro som de kallar OTS. OTS är en teknik som spårar rörelserna på skärmen och synkar dem med ljudet. Så om ett tåg åker från höger till vänster i en film så hörs detta från de vänstra högtalarna till de högra högtalarna. Även om den har ett system på 90 watt med 6.2.4-kanaler så är ett externt system ändå att föredra men för att vara inbyggda högtalare så är det faktiskt väldigt bra.

Många högtalare som gör ett rätt bra jobb faktiskt

Tizen är enkelt och snabbt

Tizen är Samsungs egna operativsystem och på senare år har det blivit både snabbare och snyggare och betydligt enklare att navigera i. Tizen har stöd för alla populära streamingappar och i deras appbutik finns det massvis med mindre kända appar att ladda ned med. Ens installerade appar går att flytta runt på hemskärmen eller tas bort och det går även att pinna appar. En annan rätt trevlig funktion är att det går att få förslag på serier och filmer som vi kan se på när vi inte orkar leta eller tänka själva.

Tizen är så pass bra idag att det egentligen är helt meningslöst att koppla in en Apple TV eller Google TV-enhet då vi har allt vi behöver direkt i tv’n.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!