Smarta Hem

Smart belysning från Philips Hue eller WiZ – vad skiljer?

Vi guidar dig genom skillnaderna mellan dessa båda belysningslösningar

Ett enkelt sätt att komma igång med sitt smarta hem är med belysningen. Alla har någon form av belysning hemma och att byta ut en ljuskälla klaras av med enkelhet.

Smart belysning är en kategori som idag har produkter och lösningar från ett stort antal tillverkare. Beroende på vad du vill åstadkomma i ditt smarta hem så finns det också en mängd olika lösningar och belysningsprodukter att ta sig an. Det kan vara allt från att ersätta en gammal glödlampa med en nyare ljuskälla som använder LED-teknik. Ljusslingor finns givetvis också att välja på om man vill belysa längre områden. Lägg sedan till detta smarta armaturer för såväl inomhus- som utomhusbruk så blir utbudet omfattande och glöm för all del inte heller bort de tillbehör som finns till din belysning.

Philips Hue ambiance gradient light strip and gradient Signe

Många förknippar ett företag med smart belysning och det är Philips Hue. Företaget var tidigt ute, faktiskt redan 2012 när första generationen av deras smarta belysning började säljas exklusivt på Apple Store. Sedan dess har det hänt en hel del på marknaden och såväl utbud som tillverkande företag har vuxit enormt. Philips Hue är idag ledande inom segmentet smart belysning och det inte bara för att de var tidigt ute, de såg också till att tidigt vara kompatibla med många andra lösningar på marknaden. Detta har resulterat i att deras produkter egentligen fungerar med de flesta eko-system och andra produkter och tjänster som finns tillgängliga idag på marknaden.

Philips Hue Wave Linear

Philips Hue ägs idag av bolaget Signify som också äger varumärket WiZ, även de sysslar med smart belysning. Förvirrande och kompatibelt med varandra? Nej, inte direkt och vi ska försöka reda ut vad som gäller här och vad som skiljer produkterna åt.

Användning & enkelhet

Att använda smart belysning är inte svårt. Allt börjar med appen Hue som du laddar ner till din mobiltelefon och produkterna du köpt installeras sedan via denna. Här upptäcker vi genast den första skillnaden mellan Philips Hue och WiZ …fast egentligen inte. Philips Hue använder primärt en brygga, även kallad gateway för sina produkter. Det innebär att du först lägger till denna till din app efter att ha kopplat in denna till din router samt elnätet. Därefter läggs de ljuskällor du valt att köpa, till i denna som då fungerar som en central enhet för din smarta belysning.

WiZ använder sig inte av en brygga utan deras produkter ansluts trådlöst direkt till ditt wifi-nätverk. Även deras produkter kräver installation via appen WiZ Connected.

Men, det går faktiskt att använda Philips Hue UTAN att köpa deras brygga (Hue Bridge). Alla nyare ljuskällor från Philips Hue använder numera två protokoll för kommunikation (Zigbee + Bluetooth) så om du enbart tänker ha ett färre antal (max 10 st) ljuskällor i ditt hem så går detta också – dock med vissa reservationer som vi tittar närmare på i nästa stycke.

Kommunicerande protokoll

För att våra smarta produkter ska kunna fungera krävs att de kan kommunicera på ett eller annat sätt. Philips Hue har sedan de introducerade sina produkter valt protokollet Zigbee som är ett meshande protokoll. Det innebär att signalerna mellan de olika enheterna skickas vidare och därigenom skapar ett bredare och stabilare nätverk. Enkelt sagt så ju fler produkter du har desto bättre räckvidd vilket är värt att ha i åtanke om du vill ha smart belysning i din trädgård också. Tänk dock på att det finns en begränsning i hur många Philips Hue-produkter du kan ansluta till din Hue Bridge. Rekommendationen är 50 st men gränsen går vid 63 vilket inkluderar såväl ljuskällor som tillbehör. Behöver du fler produkter så är det numera möjligt att installera fler Hue Bridges i din app vilket innebär att du kan ha en för produkterna inomhus och en för produkterna utomhus – detta var ej möjligt tidigare.

Philips Hue Bridge får stöd för Matter

WiZ använder Wi-Fi som kommunikationsprotokoll vilket innebär att du ansluter ljuskällan direkt till ditt nätverk. Fördelen här är att du inte behöver en gateway för att komma igång vilket sparar dig lite pengar. Räckvidd beror då mycket på hur bra wifi-nätverk du har i ditt hem samt hur mycket andra produkter du har hemma som då ska samsas om nätverket. Maxgränsen av antal produkter här kommer att bestämmas av hur många enheter som din router eller meshrouter-lösning kan hantera tillsammans med övriga produkter i ditt smarta hem. Värt att tänka på är att de flesta produkter för smarta hemmet använder frekvensen 2.4 GHz så tänk på detta vid installation, du kanske behöver stänga av 5 GHz tillfälligt så att installationen flyter på.

WiZ Hero Table Lamp

Åter till Bluetooth som nämndes tidigare och numera kan du även styra dina smarta belysningsprodukter från Philips Hue med detta protokoll. Bluetooth är enkelt att ansluta till och används idag frekvent för t ex högtalare, hörlurar, klockor och andra produkter som är inom bekvämt räckhåll för din mobiltelefon. Här finns en begränsning som innebär att om ljuskällan befinner sig utanför din mobiltelefons räckvidd så kan du inte heller kontrollera denna. Det finns också en max gräns på 10 st produkter om du väljer att styra Philips Hue via Bluetooth så vill du ha fler Hue-produkter i hemmet behöver du köpa en Hue Bridge. Tänk också på att med en Hue Bridge kan du tända och släcka din belysning även när du inte är hemma vilket ej är möjligt med Bluetooth.

Produkter & utbud

Philips Hue har idag det största utbudet på marknaden av produkter för smart belysning. Från att bara haft enstaka ljuskällor för ett par år sedan har man utvecklat sin portfölj och erbjuder nu ett brett sortiment för såväl inomhus- som utomhusbruk. Dessutom erbjuds ett antal olika smarta tillbehör som ger mer funktionalitet åt produkterna, exempelvis fjärrkontroller, smarta pluggar och rörelsesensorer. Det finns en rad snygga och funktionella armaturer som kan installeras i hemmet men vill du hellre behålla befintliga lampor kan du ersätta ljuskällorna med de från Philips Hue. I sortimentet finns ljuskällor med E27, E14, GU10 samt ljusslingor vilket innebär att det mesta enkelt kan bytas ut på egen hand.

Philips Hue Enrave Pendant

Sortimentet av ljuskällor från Philips Hue finns i olika varianter; White, White Ambiance och White and Color ambiance. Den förstnämnda har ett varmt vitt ljus och med White Ambiance får du även kallt vitt ljus tillsammans med det varma vita. För färgat ljus ska du välja White and Color ambiance som då ger dig drygt 16 miljoner olika färger att välja på. Självklart kan du justera ljusintensiteten (dimma) dessa via appen. Häromveckan presenterade Philips Hue sina höstnyheter där mycket fokus hamnade på att de implementerat gradient-teknik i en del av produkterna vilket innebär att de kan visa flera olika färger samtidigt.

WiZ Squire Table Lamp

WiZ har på relativt kort tid breddat sitt utbud av produkter kring smart belysning. Från att initialt bara haft ljuskällor (E14, E27, GU10 och ljusslingor) finns det nu också bordslampor och tak-/väggspottar i sortimentet. Det finns även en del tillbehör som fjärrkontroll, rörelsesensor och smarta pluggar och nyligen presenterades uppdaterade versioner av dessa tillsammans med andra nyheter.

Priser & tillgänglighet

Vi säger det direkt – Philips Hue är dyrare än WiZ! Inget att hymla med och givetvis finns det en skillnad i varför det är så. Philips Hue har sedan länge positionerat sig som ett mer high-end varumärke inom smart belysning. Sortimentet är bredare, funktionerna flera och möjligheterna därigenom också betydligt fler. Använder du Philips Hue har du också fler möjligheter att integrera med andra ekosystem som t ex Apple HomeKit vilket ej stöds av WiZ. En annan stor nyhet som nyligen presenterades är att Philips Hue nu kan synka med ditt Spotify-konto och få belysningen att följa musiken vilket ger en ökad användarupplevelse (om du vill). WiZ erbjuder funktionella och prisvärda produkter för smart belysning som även fungerar med de vanligaste ekosystemen idag, t ex Google Home och Amazon Alexa.

Philips Hue + Spotify

Philips Hue har primärt varit tillgängligt via den traditionella elektronikhandeln såväl online som i fysiska butiker. WiZ finns även i dessa kanaler men går även att hitta i byggvaruhus och andra butikskedjor som kanske normalt sätt inte fokuserar så mycket på smart teknik och annan elektronik. Det finns säkert en strategi för detta och troligtvis är det önskvärt från båda företagen att finns på så många butikshyllor som möjligt men det handlar säker även om vilken målgrupp man vill nå ut till.

Ekosystem & kompatibilitet

Oavsett vad man tycker och tänker om smarta hem så kan vi konstatera att dessa huvudsakligen domineras av tre ekosystem; Apple HomeKit, Google Home och Amazon Alexa. Att lansera produkter på marknaden som stöder dessa ekosystem är att egentligen säkerställa att man får en försäljning av produkterna. Dessa tre ekosystem är de som är enklast att komma igång med och som inte direkt kräver så mycket av dig som användare och Philips Hue har sedan länge sett till att fungera med dessa. När vi pratar om ekosystem så handlar det primärt om en app eller ett system som styr olika produkter i ditt smarta hem. Via appen kan du få sensorer från andra tillverkare att tända och släcka belysningen eller att starta musiken samtidigt som belysningen tänds i hemmet. Detta via både röststyrning eller genom att schemalägga i appen när något ska ske eller att någon produkt triggar något att ske. Utöver de nämnda ekosystem så stöder Philips Hue även otroligt många andra lösningar på marknaden som t ex IFTTT, SmartThings och Tibber för att nämna några.

Google Nest Home

WiZ har även de sett till att fungera med en mängd olika system även om ett av de viktigare saknas – Apple HomeKit. Det finns dock stöd för Siri Shortcuts men det är inte samma sak utan kräver lite mer av dig som användare. Utöver att ha stöd för Google Home och Amazon Alexa stöds även IFTTT, Nest, Ring, SmartThings, Somfy, Netatmo och Ecobee för att nämna några. Även här ser vi att ju flera system som stöds desto större möjligheter till försäljning och detta i sin tur driver våra smarta hem framåt.

Tillbehör & utbyggnadsmöjligheter

En produkt blir smartare om den har funktionella tillbehör – ganska självklart och här finns en del att välja på från både Philips Hue och WiZ. Primärt kommer vi att här ta upp produkter som är direkt kompatibla med belysningsprodukterna och ej de som kan styra via tredjepartslösningar eller ekosystem, den listan skulle bli alldeles för omfattande.

Från Philips Hue finns det en del olika tillbehör som ger utökad funktionalitet till ditt smarta hem. Men, framför allt så kan de förenkla för dig som användare också (samt dina familjemedlemmar). Det finns rörelsesensorer från Hue för både inomhus- och utomhusbruk och dessa kan då tända vald belysning vid detektering av rörelse. Smart på många sätt, t ex om du har småttingar hemma som behöver gå på toaletten på natten – då kan hallbelysningen tändas upp när de små fötterna börjar sin resa i barnrummet. Utomhus kan sensorn trigga belysningen att tändas om någon går förbi på natten eller närmar sig platser de inte borde befinna sig på. En prisvärd och smart lösning som kan ha en avskräckande effekt för eventuella inbrottstjuvar.

Philips Hue Motion Sensor

Smart belysning är ju hur kul som helst och för oss som alltid har mobilen i högsta hugg är det enkelt att styra belysningen. Men, för de medlemmar i familjen som hellre trycker på en knapp så underlättar det om man placerar ut lite fjärrkontroller här och där som manuellt kan tända och släcka belysningen. Philips Hue Dimmer Switch är en löstagbar fjärrkontroll som även kan dimma belysningen eller ändra scenarier på ett enkelt sätt. Vill du behålla befintliga väggkontakter och använda Hue så är lösningen Wall Switch Module som monteras bakom brytaren.

Philips Hue Dimmer Switch Wallmounted

Givetvis är smarta pluggar något som är högst väsentligt i ett smart hem. Vill du behålla bordslampor eller golvlampor så är det enkelt att sätta in en sådan direkt i vägguttaget och sedan kan du styra dina lampor via denna. Kanske det enklaste sättet att göra din belysning i hemmet smart på faktiskt. Tänk på att om du vill använda tillbehör i ditt Hue-system så krävs en Hue Bridge – dessa fungerar ej med Bluetooth.

WiZ har även en del tillbehör som utökar funktionaliteten för deras produkter och kan användas på samma sätt som de olika scenario som beskrivits ovan för Hue.

WiZ Smart Plug

Vilken lösning du än väljer så går det att utöka med fler produkter på ett enkelt sätt. Tänk på de begränsningar som nämnts tidigare i form av antal enheter för Hue Bridge eller Hue och Bluetooth. För WiZ så handlar det primärt om hur ditt wifi-nätverk ser ut och hur många produkter som kan hanteras här utan att störa varandra. Får du smak för det och börjar så smått så läggs fler produkter enkelt till i respektive app.

Framtiden då?

Jag skulle säga att framtiden är ljus här faktiskt (haha)! Både Philips Hue och WiZ har meddelat att de kommer att stödja den kommande IoT-standarden Matter. Har du missat vad Matter är kan du läsa mer om det här men kort sagt handlar det om en gemensam standard för smart hem som ska göra det enklare att få alla olika tillverkares produkter att fungera sömlöst med varandra.

Built with Matter

Philips Hue kommer att tillhandahålla stöd för Matter till alla sina produkter så länge dessa är anslutna till en Hue Bridge. Ha detta i åtanke eftersom det inte kommer att bli något stöd för produkterna som enbart används med Bluetooth. Stöd är utlovat så snart standarden släpps under nästa år.

WiZ kommer även de att stödja Matter men enbart för nya produkter som släpps. Så, ingen bakåtkompatibilitet här vilket är lite synd.

Utöver stöd för Matter så ser det ut som att Philips Hue kommer att fortsätta att utveckla både sina produkter och tjänster kring dessa, om inte för att försvara sin position när det dyker upp fler och fler företag som siktar in sig på smart belysning. Även WiZ kommer med all sannolikhet att fortsätta att lansera produkter för belysning samt utveckla dessa. WiZ har dessutom inlett flertalet samarbete med andra företag som nu använder deras teknik i sina egna produkter vilket ökar kompatibiliteten och möjligheterna på marknaden. En av de stora nyheterna som presenterades nyligen var att Philips (inte Philips Hue) implementerar tekniken från WiZ vilket gör deras ljuskällor smarta och kompatibla med WiZ-lösning.

Jag hoppas att denna genomgång rätar ut eventuella frågetecken som kan finnas när det gäller skillnaderna mellan Philips Hue och WiZ. Har jag missat något så ta upp det i Bubblan så kompletterar jag artikeln.

Vad använder du själv och är du nöjd?

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!