Recensioner

Snygg mörkläggning med plisségardinen IKEA Tredansen

Lättinstallerad, trådlös och prisvärd för dig med standardmått i hemmet

Rullgardiner i all ära för att mörklägga ett rum men en plisségardin är trots allt lite snyggare. Vi har installerat plisségardinen Ikea Tredansen i Home Smart.

Ett av de vanligaste sätten att mörklägga ett rum på är med en rullgardin, antingen en manuell med kulkedja eller med en motoriserad variant. För mig som gillar det smarta hemmet så är det givetvis mer intressant med en motoriserad lösning och efter att ha funderat ett tag på en ny lösning till mitt arbetsrum så blev det inte en ny rullgardin. Istället valde jag en mer stilfull lösning, nämligen en mörkläggande plisségardin eller “honeycomb” som de också kallas på grund av sitt unika mönster när de vecklas ut. För dig som inte har koll på vad en plisségardin är så rör det sig om en slags dubbelveckad persienn, som när den körs ner blottlägger en mängd kanaler som fylls med luft.

Då jag bor i ett hus från 80-talet med standardmått så köpte jag in plisségardinen Ikea Tredansen med bredden 100 centimeter. Vad tycker jag då om Ikea Tredansen? Läs vidare för mitt omdöme om denna.

Presentationen av plisségardinen Ikea Tredansen

Sedan ett par år tillbaka sitter det en Ikea Fyrtur på dotterns rum som åkte upp i stort sett direkt efter lanseringen. Den förpackningen var helt i plast så det är trevligt att se att Ikea nu ändrat och har paketerat Tredansen helt i wellpapp vilket är mer hållbart. Tydlig information på förpackningen visar att det är en mörkläggande version och att bredden är 100 centimeter samt att skruvar för att fästa beslagen inte ingår. Vi ser också att det är en uppkopplad plisségardin via symbolen samt fjärrkontrollen som visas på bilden under informationen.

Innehållet i förpackning är mer eller mindre komplett så när som på skruvar för att fästa beslagen i väggen då dessa beror på typ av vägg som den ska monteras på. Dessutom får du fixa ett batteri av typen CR2032 för fjärrkontrollen då detta inte heller finns med. Annars är det själva plisségardinen, en signalförstärkare, ett uppladdningsbart batteri, två väggfäste för antingen vägg- eller takmontering, en kort mikro-USB kabel, fjärrkontroll med väggfäste och dubbelhäftande tejp samt dokumentation som finns med i förpackningen.

Det var det hela så det krävs ingen kabeldragning eller annat för att installera Ikea Tredansen.

Installation av plisségardinen Ikea Tredansen

Börja med att fästa väggbeslagen enligt instruktionen i den medföljande manualen vilket går snabbt. Två skruvar på vardera fäste och glöm inte säkerställa med hjälp av ett vattenpass att de båda beslagen linjerar med varandra. Fästena har konstruktion som gör att du enkelt snäpper fast plisségardinen när beslagen är på plats.

Den integrerade batteriluckan skiljer sig åt mot den på Ikea Fyrtur då den öppnas uppåt och har en separat hållare för batteriet som vrids ut där batteriet placeras efter att detta laddats upp.

Hållaren vrids sedan tillbaka när batteriet placerats och sedan stängs luckan enkelt. Personligen tycker jag detta är en bättre lösning än den på rullgardinen Fyrtur då den andra kräver lite naglar och mer kraft för att öppna men det kan vara en smaksak.

Bredvid batteriluckan sitter två fysiska knappar som kan användas för att köra plisségardinen upp och ner. Dessa används också för att ställa in plisségardinens maxlängd vilket bör göras så att den inte körs ut för långt och veckar sig mot fönsterbrädan (om sådan finns).

Den fysiska installationen går snabbt och det tar inte mer än 10 minuter att få beslagen på plats vilket är positivt och tar bort eventuella hinder kring att det ska vara krångligt att installera motoriserade solskydd inomhus.

När det gäller installationen i appen så är denna lite mer krävande vilket jag återkommer till. Jag har bytt ut min gamla Ikea Trådfri Gateway mot den nya versionen Ikea Dirigera som släpptes i höstas och som är förberedd för den nya IoT-standarden Matter. Med Dirigera fick vi också se en ny version av appen som nu heter Ikea Home Smart där ett helt nytt gränssnitt möter dig som användare.

Överlag är det relativt enkelt att komma igång med installationen i appen. Det finns tydliga anvisningar så det gäller bara att välja rätt  typ av rullgardin (samlingsnamn även om det är en annan typ av invändigt solskydd).

Kompisen klarade jag mig utan och batteriet hade jag laddat upp innan jag påbörjade monteringen. En sak som Ikea överraskar med är att de kopplat in alla sin ståupp-komiker på företaget till att skriva lite underhållande fraser under tiden som systemet söker efter produkter som ska installeras. Lite kul och underfundigt faktiskt 😃

Att Ikea Dirigera är ny och så även nya versionen av appen Home Smart blir tydligt då det finns lite konstiga buggar. I detta fall så visas två stycken plisségardiner upp efter att installationen genomförts trots att det bara handlar om en som installerats.

Som jag nämnde tidigare så är det viktigt att ställa in maxlängden men precis som tidigare så kan det inte göras via appen vilket hade varit trevligt. Maxlängden ställs in via de två knapparna bredvid batteriluckan och det kan krävas lite tålamod för att få in exakt läge men ge inte upp – det blir bra till slut.

Appen påstår sedan att jag behöver göra lite fler konfigureringar och detta då på engelska trots att all annan kommunikation i appen sker på svenska.

Efter att jag klickat mig vidare här så vill appen att jag väljer rum, detta trots att jag redan gjort detta tidigare så mest troligt är att ännu en bugg huserar i appen. Även den medföljande fjärrkontrollen dyker upp som två enheter trots att det bara är en som ska läggas till i appen (ännu en bugg). När fjärrkontrollen väl är tillagd så måste du välja vad den ska styra i appen genom att klicka på “Anslut en produkt” där då den nya plisségardinen väljs.

Det ska nämnas också att om du bara vill ha en motoriserad plisségardin utan att ta in den i Ikea Home Smart så går detta alldeles utmärkt. Fjärrkontrollen är redan parad med plisségardinen varpå den kan styras direkt efter att den monterats.

Baserat på typ av fjärrkontroll så frågan den vilken av befintliga solskyddsprodukter som ska styras där då “Kontor” väljs. Lite dumt att plisségardinen får ett så pass långt namn som standard så rekommendationen är att ändra till något enklare. Å andra sidan så verkar buggen finnas kvar då den efter genomförd installation vill att jag avslutar konfigurationen. Här hamnade jag i en loop och installerade om produkterna ett par gånger helt i onödan. Som sagt, lite buggigt är det allt fortfarande, nya Dirigera och Home Smart-appen.

Annars tycker jag att Ikea gjort ett bra arbete med appen även om jag saknar en del från den gamla appen. Ett exempel är att jag inte lätt kan få en överblick över installerade produkter och vilka versioner dessa har och vilka som då bör uppdateras. Detta är numera gömt på varje produkt vilket kräver betydligt mer klickande i appen innan full koll ges. Varför göra det så här omständligt Ikea?

Så här fungerar Ikea Tredansen i vardagen

Nu har jag använt plisségardinen Ikea Tredansen i någon veckas tid och har egentligen inget att anmärka på. Visst, ibland så kräver fjärrkontrollen ett par tryck extra innan den fattar vad den ska göra, såväl när den sitter på plats i väggfästet eller om den ligger löst på skrivbordet. Den hissas upp och ner utan problem och även jämnt i underkant vilket ger ett stilfullt intryck. Ljudnivån är acceptabel och kan skifta från installation till installation beroende på väggmaterial men inget som stör. I mitt fall sitter den monterad i arbetsrummet så inget jag ska vakna med eller somna till.

Just den mörkläggande versionen har mörk färg på insidan av kanalerna vilket ger den mörkläggande effekten, Ikea har också en plisségardin, Praktlysing med visst ljusgenomsläpp. För egen del så var det mörkläggningen jag var ute efter då solen ibland på eftermiddagen står rakt in genom fönstret vilket gör det svårt att jobba på min iMac.

Här ses tydligt den mörka färgen på insidan och den yttre delen av plisségardinen är en slags mjukt gråvit nyans vilket jag tycker är snyggt. En helt vit skulle antagligen se smutsig ut efter ett tag när damm och annat antagligen lägger sig på vecken.

När det gäller plisségardiner så har dessa dessutom en annan fördel jämfört med mörkläggande rullgardiner. Luften i kanalerna skapar en isolerande effekt vilket innebär att varm luft i rummet inte smiter ut lika enkelt som vid vanliga rullgardiner. I dessa tider med höga energikostnader så kan solskydd faktiskt bidra positivt genom att programmeras in att vara öppna på dagen och släppa in solvärme och sedan stängas på kvällarna för att behålla värmen inomhus. Något att fundera på kanske? Jag har dessvärre inte kunna göra en vettig koll på detta i arbetsrummet eftersom 20-talet hubbar för det smarta hemmet avger värme som gör att detta rum håller ungefär 2 grader högre temperatur än dotterns som ligger vägg-i-vägg…

I filmklippet nedan går det att se hur Tredansen ser ut när den körs ner och sedan upp igen. Jag har medvetet valt att inte köra den hela vägen ner i maxläget eftersom jag har lite växter i fönstret som då skulle ta stryk. Fönsterbrädan är helt enkelt för smal för att skapa ett utrymme mellan växterna och fönstret vilket tyvärr är ganska vanligt i dag. Att ha helt tomt i fönstret är heller inget alternativ för mig. Å andra sidan så används inte denna plisségardin som mörkläggande för att sova utan bara för att blocka solen när jag arbetar. Därför stör det mig heller inte att det finns ett visst ljusgenomsläpp vid sidorna. Skulle det rört sig om att mörklägga helt skulle jag antagligen valt bredden 120 så att ljuset inte släpps igenom på sidorna.

Så här ser det ut när plisségardinen körs upp där de hexagonala kanalerna tydliggörs samt den mörka färgen på insidan som blockerar solljuset. Smått förtrollande nästan…

Ikea Tredansen i Apple Home och Google Home

Då mer eller mindre hela mitt smarta hem baseras på Apple Home så är det givetvis smått najs att Tredansen bara poppar upp här som med övriga produkter från Ikea. I Apple Home går det givetvis att inkludera denna i dina vanliga automatiseringar om så önskas så varför inte köra ner den varje kväll eller på eftermiddagen och sedan upp på morgonen? Batterinivån ses också tydligt i appen tillsammans med annan relevant information och när det gäller batteriprocentent så syns inte detta i Ikea Home Smart, här finns bara statusen “Hög batterinivå”.

Tittar jag på hur det ser ut i Google Home så är det betydligt fattigare än i Apple Home. Jag kör just nu förhandsversionen av appen Google Home så det skiljer sig säkert åt mot hos många andra. Oavsett vilket så finns här mer eller mindre bara ett reglage för upp eller ner och det var det hela. Precis lika dåligt är det i Alexa-appen där det finns ett skjutreglage och inte mycket mer…

Det ska bli intressant att se om mer information blir tillgänglig i Ikea Home Smart vid kommande uppdatering av appen (det behövs för att få bort buggarna) eller hur det kommer att se ut i Google Home och Amazon Alexa när stödet för Matter rullas ut. Det måste bara bli bättre eller åtminstone mer likt Apple Home annars är det ingen större mening med det… kan jag tycka.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!