Recensioner

Somfy Indoor Camera – det berömda Homekit-undantaget

Mekanisk lucka är en mänsklig integritetsrättighet

Vi bestämde oss för ett tag sedan att testa övervakningskameror till det smarta hemmet. Ett av kraven som jag som Apple-användare hade var att få in kamerorna i Apples ekosystem HomeKit men det skulle visa sig vara svårare än vad vi först trott. Inte för att kameratillverkarna inte kan göra kameror men för att Apple är ytterst restriktiva med vad de släpper in i sitt system.

Den första kameran vi testade var från Somfy. Somfy satsar på det smarta hemmet och har allt från hemlarm till persienner för uteplatsen. Kameran vi testar är deras enda med HomeKit kompatibilitet och heter Somfy Indoor Camera

Somfy Indoor Cam

Men vad som verkligen utmärker kameran är att den har en mekanisk lucka framför linsen, en så kallad integritetslucka. Det här är en funktion som vi inte visste att vi ville ha tills vi fick den. Tryggheten med att röra sig själv i hemmet och veta att ingen ser dig via kameran är ovärderlig. För oavsett om vi abonnerar på kamerorna från ett företag eller om vi byggt systemet själva så är en kameralins något som väcker tanken på att någon annan har möjligheten att se vad som sker. Luckan fälls lätt upp när det behövs och systemet blir aktivt.

Men för att få avnjuta den här funktionen så behöver vi hålla oss i Somfys egna app. Apple har en bestämd åsikt om hur en kamera ska fungera och det är inte med lucka. Så att få luckan att fällas upp eller ner är än så länge inget som går att automatisera i Apples HomeKit.

Somfys app är lättnavigerad och stilren så det är inget som gör att vi gråter blod över men hoppet om att få samla alla härliga funktionen på ett ställe grusas tyvärr. Däremot så fungerar kameran med Alexa, Google Assistent, IFTTT och Nest. I Somfys app så kommer vi också åt de videoklipp som spelas in. Somfy har valt att dels ha en gratisvariant och en abonnemangsform. Gratisvarianten sparar våra filmklipp i 30 sekunders klipp som är tillgängliga i 7 dagar. Abonnemangsvarianten låter oss spara obegränsat med film i antingen 7 eller 30 dagar och kostnaden är antingen 49,99 kr / månaden för 7 dagar eller 99,99 kr / månaden för 30 dagar.

Utseendemässigt så skiljer sig kameran något från konkurrenterna och från Somfys andra kameror. Den är formad som en disk på högkant och kan lätt placeras mot en vägg och smälter då lätt in. I lådan följer det med en strömadapter och en platt sladd som mäter hela 3 meter. Tyvärr får vi inte med något väggfäste utan detta behöver köpas till för 300 kronor.

Bilden som kameran leverar har några sekunders fördröjning men väl framme är den klar och återger en bra färgbild. Kameran klarar även av mörker och förvandlar då bilden till svartvit. Bildenvyn är på hela 130 ° och rymmer det mesta du behöver se från hemmet.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!