Ljud & Bild

Sonos Sub Mini – det var en lång väntan

Men frågan är om det var värt det?
Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar för Hifi Klubben

Sonos Beam tog världen med storm när den lanserades och det var en prisvärd ljudlimpa med bra ljud. Men ville man öka på det där ljudet med lite mer bas så blev det snabbt en dyr historia – men nu kanske det är slut på det.

En klassisk Sonos-installation

Sonos Sub Mini är lika enkel att installera som att koka snabbmakaroner. Vi petar in strömkabeln, öppnar Sonos-appen och som ren magi så dyker en fråga upp om vi vill installera den nya enheten. Vi lägger vår mobil på toppen av Sub Mini och sedan läser den av NFC-taggen och parar sig och hämtar automatiskt WiFi-uppgifter och allt annat som behövs. Sen är det dags att uppdatera enheten och när det är gjort så är vi igång och kan välja vilken enhet vi vill para Sub Mini med. Här kan vi välja på allt från Beam, Ray, Arc, Sonos One och så vidare. När det är klart så kan du gå in inställningarna och justera hur mycket Sub Mini ska brumma på – supersmidigt.

En design som smälter in i de flesta hem

Sonos Sub Mini är både lättare, mindre och billigare än sin storebror Sonos Sub och man kan nästan inte tro att de är syskon. Den fyrkantiga formen som Sonos Sub har är som bortblåst och istället möts vi av en kritvit, cylinderformad bas med ett avlångt hål i mitten som är klätt i svart. På undersidan av Sub Mini hittar vi uttaget för ström samt en ethernet-port och på baksidan har vi den klassiska connect-knappen som de flesta Sonos-produkterna idag har. När det kommer till utseendet på Sub Mini så faller den oss helt i smaken. Den smälter in bättre i hemmet än storebror och att det är en bas tänker nog väldigt få på som inte är insatta.

Målgrupp – då skall du köpa Sonos Sub Mini

Först lanserades Sonos Beam och sedan kom en uppdaterad version av den där de hade uppdaterat insidan och sedan tagit bort tyget på utsidan och ersatt det med galler. Därefter kom Sonos Ray som är deras billigaste alternativ som enbart kopplas in via optisk kabel. Till dessa soundbars är det enkelt att komma billigt undan med två bakre högtalare om man antingen lyckas knipa två Sonos One/Play:1 på Blocket eller om man köper SYMFONISK från IKEA. Men att lägga till en baslåda för att få det där fylliga ljudet har varit en riktig utmaning – i alla fall om man vill komma billigt undan. Så det är inte konstigt att Sonos kunder på diverse forum och sociala medier har skrikit sig hesa efter en prisvärd baslåda som passar till Sonos Beam och Ray. Nu är Sonos Sub Mini här och på pappret tickar den nog alla boxar – och det är du som har en Sonos Beam eller Ray som ska spana in denna.

Där gör den skillnad

Utöver prislappen så är ju faktiskt det viktigaste hur mycket skillnad en Sonos Sub Mini gör när den kopplas ihop med Sonos Beam eller Ray. Under vårt test har Sub Mini fått flytta runt i hemmet och den har fått testa livet som sovrumsbas ihop med vår Sonos Beam, den har myst med ungarnas rum ihop med en Ray och sedan fick den flytta ut i vardagsrummet och spela i stora ligan med Sonos Arc. För att krångla till det lite extra så testade vi även att flytta ut Beam i vardagsrummet och koppla ihop den med Sub Mini för att få reda på hur den presterar i ett lite större rum.

Det vi kom fram till var att Sonos Sub Mini gör ett bra jobb i samtliga rum men den skiner lite extra i ett lite mindre rum. Sub Mini är lite som grädde på moset och med hjälp av basen så blir ljudet betydligt fylligare och både filmer och serier väcks till liv på ett helt annat sätt. Är man en bas-junkie som vill att det ska mullra på ordentligt så kan man dra på max på reglaget i Sonos-appen och då brummar det faktiskt på väldigt bra. Vi tyckte det lät perfekt när vi körde på +2 i Sonos-appen. När Sub Mini fick stå i sovrummen så var fylligheten i ljudet fantastiskt och att ligga och titta på film i sov- eller barnrummet har aldrig varit så trevligt som nu. När den fick åka ut i vardagsrummet så var ljudet fortfarande betydligt bättre än att bara köra Beam men eftersom det är ett större rum så blir inte det fylliga ljudet lika påtagligt, men vi vill poängtera att det fortfarande låter väldigt bra.

Det är insidan som räknas

På insidan av denna skapelse som väger in på 6,35 kilo har vi dubbla bashögtalare på sex tum som är vända inåt mot varandra som tillsammans med avancerade algoritmer, genererar dynamiska low-end-frekvenser som ska få bort brus, skrammel och andra hemska ljud. Det finns även två digitala klass-D-förstärkare som kan gå ned till 25 Hz precis som Sonos Sub kan. Värt att nämna är att till skillnad från Sonos Sub så kan inte Sub Mini gå ned på dessa frekvenser vid lika höga volymer. Prislappen ligger på 5 500 kronor och jämfört med storebror, Sonos Sub som ligger på 8 500 kronor så får det ju faktiskt anses vara mindre dyrt i alla fall. Den går att köpa i både ett svart och vitt utförande och den släpps den 6 oktober.

Bonusvideo – se vår recension av Sonos Ray

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!