Recensioner

Surfplattan Lenovo Tab P11 Pro 2nd Gen briljerar

Men processen med ihopparning av pennan får de ta tillbaka till ritbordet

Surfplattan är prylen som vi inte alltid vet vad vi ska ha den till. Fast nu har vi tittat  närmare på Lenovo Tab P11 Pro som faktiskt är riktigt trevlig!

Är det en mobiltelefon modell större eller en laptop utan tangentbord eller en skrivplatta eller i vilket fack ska man placera surfplattan egentligen? Varför inte bara fortsätta med vad den är till för, att surfa och till detta lägger vi lite nöje i form av film och serier samt om det är tvunget lite arbete också. Den stora fördelen är att surfplattan är lätt att ta med sig på resan eller att ha bredvid sig i soffan när man behöver ett avbrott från dumburken för att uppdatera sig om vad som händer. Visst finns mobiltelefonen men skärmen är ju så minimal jämfört med den på en surfplatta – speciellt om du vill kolla på något rörligt material. Vi har fått tillsänt oss ett exemplar av Lenovo Tab P11 Pro (2nd Gen) och levt med denna ett par veckor nu. Gillar vi den? Ja, den briljerar faktiskt på många sätt även om den har sina fläckar…

Det här är surfplattan Lenovo Tab P11 Pro (2nd Gen)

Lenovo Tab P11 Pro fortsätter på den inslagna vägen med en lite mer långsmal design jämfört med många andra surfplattor på marknaden. Skärmstorleken är en 11,2″ stor OLED-skärm med 2,5K-upplösning vilken vi återkommer till. Detta är versionen med den medföljande pennan, Precision Pen 3 vilken vi också återkommer till…

I förpackningen hittar vi utöver själva surfplattan och den tillhörande pennan, en laddkabel USB-A till USB-C, en 20 Watts strömadapter, ett verktyg för att kunna stoppa i ett microSD-kort samt dokumentation. Baktill ser vi att surfplattan stöder Dolby Atmos och att Lenovo samarbetat med JBL kring ljudet.

Kameran baktill är på 13 MP och det finns en tillhörande LED-lampa som fungerar som blixt. Delen där kameralinsen sitter sticker ut lite men inte mer än på äldre mobiltelefoner så inget som hakar fast. Framtill sitter det en kamera på 8 MP för videosamtal.

Ljudet kommer från fyra inbyggda högtalare som sitter på de smalare delarna av surfplattan. Baksidan är fortsatt tvåfärgad och blank och i likhet med andra surfplattor även förtjust i fingeravtryck.

Precision Pen 3 som används för att ta anteckningar och skriva med hålls på plats med en kraftig magnet på surfplattans baksida. Pennan kan också fästas på långsidans kanter där det också finns magneter för att hålla den på plats.

I förpackningen finns också med en extra pennspets då dessa är att betrakta som förbrukningsvaror. Nu har jag inte skrivit så mycket att jag behövt byta så jag kan inte uttala mig om dess livslängd men bra att de skickar med en extra!

Så här fungerar Lenovo Tab P11 Pro (2nd Gen) i vardagen

Att komma igång med Lenovo Tab P11 Pro är ungefär som att starta upp en ny Android-mobil. Det finns inte mycket som skiljer plattformarna åt, denna baseras på Android 12 vilket flyter på bra med MediaTek Kompanio 1300T Processor. Nu säger jag detta baserat på mina upplevelser från Android som säkerligen kan vara lite felaktiga då jag till vardags är en Apple-människa som kör hela det ekosystemet fullt ut. Det är detta jag jämför med och även om jag testar lite olika Android-baserade mobiltelefoner mellan varven så är det inte en helt främmande miljö för mig.

Lenovo Tab P11 Pro i andra generationen kan medföljas av den tillhörande Precision Pen 3 som används för att skriva med på skärmen. Pennan i sig fungerar bra och det är enkelt att anpassa stilen genom att trycka olika hårt när man skriver. Via knappen går det också att snabbt välja mellan skrift och suddgummi vilket även detta fungerar bra. Jag tycker att pennan ligger bra i handen och väger lagom mycket vilket gör att den gör sitt jobb bra. Denna laddas för övrigt när den är placerad på baksidan av surfplattan – smart.

Å andra sidan så är ju en penna ett omtvistat ämne när det gäller såväl mobiltelefoner som surfplattor. Den är absolut inte nödvändig i mitt tycke men är man van vid att traditionellt ta anteckningar med hjälp av penna och papper så kan denna digitala variant fungera. Lite synd att det i operativsystemet inte finns ett fullgott stöd för just inmatning med hjälp av penna. I vissa appar går det att använda pennan, i andra inte – där fungerar den mer som ett verktyg för att trycka på ett tangentbord som visas på skärmen. Lite som Steve Jobs var inne på för en massa år sedan – vi har ett finger så använd det…

När vi nu ändå är inne på just pennan så vill jag ta upp en sak som mer eller mindre drivit mig till vansinne. Pennan visade sig dessvärre vara mer eller mindre helt hopplös att para med surfplattan på ett enkelt och smidigt sätt. Via inställningarna i surfplattan så verkar allt vara så enkelt, bara att fästa pennan baktill så ska det fixa sig för det finns ingen manuell parningsfunktion mellan dessa båda enheter.

Jag kan konstatera att detta är enhetens svaga punkt, att para ihop eller få pennan att fungera med surfplattan kan kräva en del tålamod. I mitt fall så ville inte pennan dyka upp som en ansluten enhet. Jag fäste pennan baktill, laddade upp surfplattan fullt, tog av och fäste pennan åtskilliga gånger – inget hände. Gick till och med så långt att jag återställde och ominstallerade enheten för att se om pennan dök upp – icke. Google blev min vän här och efter diverse sökande på forum så var det någon som föreslog att man inte bara ska ladda surfplattan till 100 % utan denna ska sedan fortsätta “laddas” i ytterligare 6-8 timmar varpå pennan skulle dyka upp. Jodå, den dök äntligen upp efter att man tog bort och satte tillbaka pennan ett par gånger till men detta är ganska långt från användarvänligt i mitt tycke. En smartare lösning här hade ju i ärlighetens namn varit att hålla knappen intryckt på pennan i x antal sekunder eller att trycka på den med olika mellanrum samtidigt som “Köppäbävisan” sjungs… allt annat än detta om man säger så.

Nu till området där Lenovo Tab P11 Pro verkligen briljerar – underhållning och åter underhållning! Med sin skärm och dess upplösning på 2,5K så är det en fröjd att titta på allt från film till serier som videoklipp och musikvideos. Den är riktigt bra och bilden blir skarp och detaljrik och jag upplever ingen laggning eller annan fördröjning vid uppspelning av material från antingen streamingtjänster eller videoklipp från sociala medier, detta då uppdateringsfrekvensen ligger på 120 Hz så allt flyter på fint. Färgerna är naturtrogna och som sagt, både skärpa och detaljer finns där så här har Lenovo gjort ett riktigt bra jobb!

Att använda surfplattan för att titta på film eller serier är det som jag tror den kommer att användas till mest när den gjort sig hemmastadd hos användaren. Ljudet är dessutom bra med stöd för Dolby Atmos via de fyra inbyggda högtalarna och även lite hårdare musik ger bas så den behöver inte skämmas för sig. Så klart är det inte en enhet som ska användas som en högtalare för nöjes skull men att slökolla i soffan mellan varven på korta videoklipp eller musikvideos fixar den galant.

Det långsmala formatet som Lenovo Tab P11 Pro har fungerar också bra (jag är som sagt var van vid iPad) och surfplattan ligger också bra i handen utan att kännas tung eller vilja tippa över. Den är en perfekt kompanjon i soffan för att kunna slösurfa framför teven och att välja mellan denna eller en mobiltelefon för just slösurfandet så är denna hästlängder behagligare att både titta på och använda.

Det finns ingen fingeravtrycksläsare så det är upplåsning med antingen ansikte eller lösenkod där den förstnämnda inte alltid reagerar utan slänger upp alternativet för kod istället. Lite synd då det hade varit enklare att använda enheten i vardagen men det kanske rättas till framöver? Batteritiden är också till dess fördel vilket gör att denna surfplatta blir en perfekt kompanjon på flyg-, bil- eller bussresan så att filmer och serier kan avnjutas och resan upplevas som kortare. Upp till 14 timmar är inte fy skam så bra jobbat för en så här tunn enhet!

En sak som fortsätter att störa mig är att det ska vara så förbenat svårt att föra över något från en Android-enhet till en enhet från Apple. Skärmdumpar från surfplattan tänkte jag skicka över med Bluetooth till min iMac som är mitt arbetsredskap, borde vara lätt som en plätt men fortfarande, år 2023 så är detta ingen enkel manöver. Jag kan utan problem skicka över mängder med bilder från min iPhone till min iMac via AirDrop men att skicka över två bilder med Bluetooth låter sig icke göras. Givetvis innebär detta också att Lenovo Tab P11 Pro gör sig bäst i en PC/Android-miljö om inte gråa hår är önskvärda i förtid…

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!