En man som var bortrest till Thailand visade sig ha bränt ner sitt hus hemma i Sverige via Smarta hem-produkter.
Fynd i huset visade att mannen riggat branden för att sedan kunna anlägga branden från distans. Det krävdes en hel del arbete för att reda ut vad som egentligen hade hänt, kriminaltekniker från Polisen och tekniker från Nationellt Forensiskt Centrum fick gnugga geniknölarna.
“När vi kunde fjärrtända lampan på NFC i Linköping med hjälp av en mobiltelefon bekräftade vi att det fungerar – åtminstone från Norrköping”, säger forensiker Johnny Bengtsson.
Detta är ett nytt tillvägagångssätt och hemautomationsforensik ett nytt område för teknikerna att jobba med, men det finns en grupp som jobbar med uppkopplade produkter för användning i kriminellt syfte. När ovanliga föremål hittades där branden startade tog de in den misstänktes mobiltelefon, två fjärrstyrda fjärrströmbrytare, surfplatta, robotdammsugare och en lödkolv för analys av teknikbrand – men även för att se om branden var anlagd.
Det visade sig handla om en smartplugg som var kopplad till en lödkolv som startade branden. Det kunde sedan styrkas av att mannen nyligen sökt på information och köpt smarta strömbrytare och lödkolv samt att de styrande apparna passande nog var borttagna från den misstänktas telefon och surfplatta vid hemkomst.
“NFC identifierade de brända tekniska produkterna och extraherade data från telefon och surfplatta.Tillsammans med min kollega Thomas Adolfsson utförde vi funktionstester av inköpta referensexemplar av de olika fjärrströmbrytarna, analyserade skapade databaser och jämförde dessa med extraherad data från beslagen”, säger Johnny.
Tingsrätten dömde gärningsmannen till två års fängelse för mordbrand. Erfarenheterna från utredningen tas nu in i utbildningen för brandtekniker.