Recensioner

Technics AZ60 andra generationen har storebrorskomplex

Men är en värdig lillebror

Technics uppdaterar sina hörlurar i ett rasande tempo och vi har tagit dessa till våra hjärtan och öron.

Vi har tidigare testat andra versioner av dessa och dess storebror. Men nu är det dags att sticka in andra generationen av lillebror i örat.

Som sagt har vi redan tagit en närmare titt på förra generationen av Technics true wireless-hörlurar, Technics AZ60 och även den andra generationen av Technics AZ80 som får ses som storebror. De hörlurar vi nu testar är senaste versionen av lillebror i serien, AZ60M2. Rörigt?

Trots att vara lillebror så skiljer inte allt för mycket från AZ80 och det har heller inte tillkommit så mycket från tidigare version. Trots detta och tack vare detta finns det inte mycket negativt att säga. Närmaste jämförelse vi kan ge AZ60 och AZ80 är att jämföra AirPods och AirPods Pro. Dessa AZ60 Mark II har mindre högtalarelement på 8 millimeter när AZ80 Mark II har 10 millimeter. Men i samma kvalitet och ger oss även kvalitetsljud.

Trots den lägre siffran i namnet och den något lägre prislappen skall vi självklart inte förkasta dessa hörlurar. Det är hörlurar i den högre klassen från ett företag som är väl etablerat i hifi-branchen. Så vi är fortfarande nyfikna på vad skillnaden är.

Första intrycket

När vi packar upp dessa är det som sticker ut först såklart färgen. En matt silver som ser riktigt trevlig ut. Våra AZ80 är i svart med guld-detaljer vilket upplevs lite lyxigare. Men silver är vackert även det. När vi lyfter upp etuiet känns det dessutom något mer plastigt än vad vi vant oss med från AZ80.

Dock märker vi direkt när vi lyfter ur hörlurarna ur etuiet att dessa håller samma höga kvalitet som resterande hörlurar i serien. De är något större än AZ80 men sticker fortfarande inte ut nämnvärt utanför örat och sitter precis som vi önskar. Vi får också med en rad olika pluggar (sju stycken) för att kunna passa in dessa perfekt i våra öron.

Etuiet kan laddas via USB-C eller stående på en Qi-laddare och ger oss batteritid på upp till 7 timmar i hörlurarna med brusreducering avaktiverat. Totalt 24 timmar med etuiet som backup. Dessutom kan en snabbladdning på 15 minuter ge oss upp till 70 minuters speltid.

Klart det finns en app

För att anpassa och ansluta dessa till vår telefon laddar vi ned Technics Audio Connect. Här kan vi nu välja mellan de lurar vi tidigare installerat och sen gå in för att anpassa dem vi vill använda.

Vi kan ställa in vår personliga EQ eller välja att använda någon av de förinställda som är anpassade efter vad vi lyssnar på. Olika genrer av musik, podcast, ljudbok, film samt ett läge med extra bas. Vi kan också anpassa och balansera omgivningsljud och brusreduceringen. Vi ser också batteristyrka i hörlurar och etui. Vi uppdaterar också hörlurarna till senaste programvaran här i appen och den ger oss väldigt bra kontroll och överblick.

Vi ser också vilken codec som används till det vi spelar. För hörlurarna kan leverera en rad olika codec och kan leverera högupplöst ljud med upp till 96 kHz/990 kbps i 24-bit med hjälp av LDAC.

Funktioner och touch

Hörlurarna platta utsida agerar också som touchyta, vilket Technics bevisat att de är en av de bättre i branchen på. Samma är det här, vi lär oss snabbt kommandon och kan enkelt kontrollera vår musik utan att vi blir frustrerade över att touchen inte svarar som vi önskar. Vi känner igen kommandona från många andra lurar idag. En touch för play/paus, två för byta låt, hålla in för röstassistent och hålla in ännu längre för parning.

Hörlurarna har också sensorer och pausar musiken när vi plockar ut hörlurarna och startar igen när de sätts tillbaka. De känner också av om vi använder en eller två hörlurar. IPX4-klassning gör att dem tål skvätt och svett för att kunna användas överallt. Alexa finns inbyggt men vi kan också använda oss av Google Assistent och Siri genom att ställa in detta via appen. Blåtand 5.3-uppkoppling gör att vi kan vara anslutna till tre enheter samtidigt. Vilket fungerar snabbt och felfritt att skifta mellan. Hörlurarna minns även de senaste 10 enheter för att enkelt koppla upp dem på nytt.

Ljudet är det viktigaste

Det helt klart viktigaste av allt. Technics har under åren också bevisat att de kan leverera bra ljud. Så är även fallet här. Högtalarelementet är på 8 millimeter och ger oss både bas och klart välbalanserat ljud. Vilket vi som sagt kan göra ännu bättre och anpassa via appen. Det väger inte riktigt upp till storebrors leverans av ljud och brusreducering, men det är inte långt borta.

Så vad tycker vi om Technics AZ60M2?

Som lillebror till ett av de bästa hörlurar i detta segment vi testat så leverera dessa nästan i samma nivå. Ljudet känns kanske inte riktigt lika brett och brusreduceringen är inte riktigt lika bra. Men de levererar och skillnaderna är kanske inte så stora för att det skall vara värt att betala den extra femhundralappen. Åtminstone inte för alla. De levererar också under samtal och appen är ett stort plus för att kunna anpassa och hålla full koll på våra hörlurar.

Det är ett par riktigt bra hörlurar med en prislapp på runt 3000 kronor och vi får vad vi betalar för som allt oftast. Betalar vi lite till så får vi ännu bättre hörlurar, men det är få som behöver och ens märker någon skillnad. Samtidigt är dessa hörlurar som de flesta andra i prisklassen och sticker inte ut nämnvärt. Vill du dock att de skall sticka ut mer än ett par AirPods och detta är inom din budget så garanterar vi att det inte är ett dåligt köp.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!