Kultur

The Last of Us – några första intryck

Första avsnittet är ute nu!

Undertecknad har spelat igenom “The Last of Us”-spelen fler gånger än vad man kanske borde men det är två fantastiska spel som har en handling som suger in spelaren och frågan är om de kan lyckas med det även i tv-format?

Idag hade “The Last of Us” premiär på HBO Max och det var nervöst att dra igång det första avsnittet. Att göra antingen film eller tv-serier av tv-spel är inte en lätt sak – något som vi lärt oss den hårda vägen. Ett vanligt misstag är att både karaktärer och handling ändras om så mycket att historien blir något helt annat än vad tv-spelet faktiskt handlade om. I de flesta fall har det slutat med ett dåligt betyg av både tittare och recensenter. Så frågan är då om Craig Mazin som gjorde den fantastiska tv-serien “Chernobyl” kan skapa en serie som är lika vass som tv-spelet?

Vi är skeptiska om han hade klarat det på egen hand och det var han nog själv också för till sin hjälp hade han ingen mindre än Neil Druckman som skapade båda “The Last of Us”-spelen som tv-serien bygger på. För er som inte har spelat spelen så kan vi gladeligen meddela att de har lyckats fånga karaktärerna från spelet, känslan i spelet och även miljöerna. När det kommer till handlingen så är den mer eller mindre identisk med tv-spelet och detta är vi otroligt tacksamma för. Någonstans tror vi att Craig Mazin insåg att berättelsen som Neil Druckman skapade i spelet är så perfekt och att ändra den är helt meningslöst.

Serien börjar med att vi får följa tonårstjejen Sarah (Nico Parker) som bor i en förort med hennes pappa Joel (Pedro Pascal). På nyheterna rapporterar de flera gånger om dagen om ett utbrott på andra sidan av Atlanten och utan att Sarah faktiskt säger något så märker vi som tittar att hon upplever att något inte står helt rätt till. Utan att berätta för mycket så flyttas storyn sedan fram 20 år i tiden där vi återigen följer Joel i en dystopisk värld som förändrats helt sedan ett svampvirus har infekterat större delen av mänskligheten. Hans uppdrag blir motvilligt att skydda den 14 år gamla Ellie (Bella Ramsey) på en resa genom ett USA fullt av infekterade människor som inte vill annat än att döda allt som lever.

Det första avsnittet av serien är på många sätt helt fenomenalt och att få uppleva samma story som i spelet en gång till på ett otroligt snyggt sätt är en upplevelse som är svårslagen. Dialogerna i serien är fenomenala och både Nico Parker, Bella Ramsey och Pedro Pascal bjuder på ett skådespel av extremt hög nivå. För oss som har spelat spelet finns det även lite easter eggs att hitta i serien så håll ögonen öppna när ni tittar. Serien har i skrivande stund ett betyg på 9,6 på IMDB med över 12 000 röster och både recensenter och vanliga tittare har redan hyllat serien till skyarna.

Seriens första avsnitt går att se på HBO Max och det kommer att släppas totalt nio avsnitt med ett nytt avsnitt varje vecka. Undertecknad kan inte annat än att rekommendera att titta på denna oavsett om du har spelat spelen eller inte för det är ännu ett mästerverk av Craig Mazin och Neil Druckman och de involverade skådespelarna.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!