Övrigt

Tillslag mot Undertexter.se

undertexter.se_

Uppdaterat: 13/7 12.50: – Rättighetsalliansen/AntiPiratbyrån säger att fler undertextsajter kan komma att drabbas.

Polisen har idag slagit till mot Undertexter.se, en sida som endast tillhandahåller undertexter till filmer och TV-serier. Både servrar och datorer tillhörande ägarna har tagits i beslag. Enligt personerna bakom Undertexter.se innehåller de beslagtagna servrarna inga uppgifter gällande vilka personer eller vilka ip-nummer som laddat upp eller ned undertextfiler från sajten.

På Undertexter.se’s Facebook-sida kan man läsa:

Undertexter.se har under morgonen idag haft en polisrazzia och det har beslagtagits både servrar och datorer därav är sidan nere. Vi som jobbar med sidan tycker inte att egen tolkning av en dialog är olagligt. Speciellt när man delar ut sin tolkning gratis. Det tycker inte mr Henrik Pontén som ligger bakom denna razzia. Nej Hollywood, här drog ni helt fel kort. Vi kommer aldrig att ge upp, vi lever i ett fritt land och Svenska folket har all rätt att publicera en egen tolkning av en film/serie.

Piratpartiet har släppt ett pressmeddelande där deras partiledare, Anna Troberg, kommenterar:

Upphovsrättsindustrin tar till mer och mer desperata åtgärder för att bevara en föråldrad upphovsrätt. Dagens upphovsrätt stjälper och hämmar kreativitet och skapande på ett sätt som är helt orimligt. Tillslaget mot Undertexter.se är ännu ett bevis på att det är dags att reformera upphovsrätten i grunden.

I Sverige finns det en flera sidor som tillhandahåller undertexter. Undertexter.se tillsammans med SweSub och Divxsweden är de största, vad som kommer att hända med dessa är än så länge oklart.

Uppdatering 22:30: Även antipiratbyran.se ligger i skrivande stund nere. Om webbsidan har drabbats av en motattack är ännu oklart.

Uppdatering 02:00: Antipiratbyrån förvandlades till Rättighetsalliansen Europa AB under 2011 efter en tvist om organisationens förkortning (APB), och deras webbsida har inte drabbats av några störningar. Antipiratbyråns webbsida (antipiratbyran.se) har enligt läsare varit onåbar redan innan dagens tillslag mot Undertexter.se, antagligen då organisationen nu verkar under ett annat namn.

Uppdaterat: 13/7 12.50:Rättighetsalliansen/AntiPiratbyrån säger att fler undertextsajter kan komma att drabbas.

Läs också

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!