Affärer

Tre nordiska bidrag vinnare i SAS Institutes analystävling

Innovativa lösningar med dataanalys blev resultatet i globalt hackathon

SAS Institute som är verksamma inom dataanalys presenterade förra veckan vinnarna i årets SAS Hackathon. Bland de vinnande bidragen finns tre från Norden där två av dessa kommer från Sverige.

Dataanalysföretaget SAS Institute presenterade vinnarna i årets SAS Hackathon förra veckan och tre av dessa kom från Norden. Två av de vinnande företagen, Team Funka och Green Swedbank är från Sverige och totalt var det 70 team från hela världen som kvalificerat sig för tävlingen. 50 av dessa företag presenterade sina lösningar och till slut utsågs 13 team som vinnare i sammanlagt 18 kategorier (det går att vinna i flera kategorier). Det finns vinnande lösningar både för humanitär verksamhet och för näringslivet. Så här säger Einar Halvorsen, ansvarig före hackathonet på SAS Institute:

– Målet med SAS Hackathon är att bygga lösningar som är praktiskt användbara. Tävlingen fungerar som en inkubator för och test av innovativa analyslösningar.

Fler än 100 personer har bedömt tävlingsbidragen. Till skillnad från många andra hackathon har de deltagande teamen arbetat online under en månad och med stöd från SAS Institute. Under hackathonet har de också haft möjlighet att nätverka med andra medverkande. De tävlande har använt tekniklösningar som maskininlärning, språkteknologi (natural language processing), datorseende (computer vision), datavisualisering och IoT (Internet of Things).

De nordiska vinnarna i SAS Hackathon är:

  • Team Funka (Sverige). Konsultföretaget Funka Nu står som storvinnare i hela tre kategorier; branschkategorin Telecom & Media, teknikkategorin Computer Vision (datorseende) och som vinnare totalt i EMEA-regionen. Företaget har använt datorseende, teckenigenkänning (OCR), maskininlärning och testautomatisering för att utvärdera hur enkla webbformulär är att använda. Utvärderingen är avsedd både för användare med och utan funktionsvariation, och ger förslag på lösningar på de problem som upptäcks i formulären.
  • Green Swedbank (Sverige). Vinnare i branschkategorin Banking. Teamet med medlemmar från Swedbank och KPMG har skapat en kontrollpanel med SAS Visual Analytics för att bedöma risken för översvämningar och vilka kostnader dessa kan medföra. Scenarier har skapats för att förutsäga vad som kan hända på 100, 200 och 1 000 (!) års sikt.
  • Team 4-kasting (Norge). Vinnare i teknikkategorin Forecasting. Teamet från Telenor i Norge, vars mobilnät utsetts till världens snabbaste, har byggt en lösning för att analysera hur mycket nätverkskapacitet som krävs för bästa möjliga prestanda, utan att den blir för dyr och ger överkapacitet. Med maskininlärning och visuell prognostisering förutsägs nätanvändning för olika installationer, vilket kan ge besparingar på miljontals kronor för telekomföretag.

Bland övriga vinnare märks lösningar för att öka tillgängligheten för uthyrningscyklar i städer, korrekt debitering av sjukvård, optimering av finansiellt stöd i samband med pandemin och optimering av marknadsföring. Deltagarna har bland annat använt den molnbaserade analysplattformen SAS Viya på Microsofts publika molnplattform Azure.

Källa: Pressrelease

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!