Recensioner

Urbanista Stockholm – trådlösa mobillurar helt enkelt

När ingenjörerna och marknadsavdelningen är lite ur synk

Urbanista slår på de stora trummorna när de lanserar Stockholm. Vad sägs om “Med kristallklar tydlighet ger dessa true wireless hörlurar dig frihet att prata var som helst, med vem som helst. Fullständigt obesvärat kan du röra dig runt i världen medan du har kontakt med de som betyder mest för dig – och med ett fantastiskt ljud känns det som de är där hos dig.

Det är ett tungt löfte för ett par trådlösa hörlurar med tillhörande laddfodral för 900 kronor.

Form & funktion

Hörlurarna är uppenbart inspirerade av Apple AirPod och gäller både den avlånga formen samt passformen av själva snäckorna. Detta är emellertid en komplimang och med de fyra färgerna där grönt och rose gold står ut i en annars ganska så svart-vit värld så vinner Urbanista den striden. Laddfodralet är lagom stort men inte riktigt samma finish och byggkvalité som själva hörlurarna. Här har man också lyckats slå världsrekord i kortast Micro-usb-sladd. Synd att det inte är USB-C.

Vi har aldrig sett ett par hörlurar där touchkontroller är en bra grej oavsett utförande och prispunkt, här är inget undantag. Det går inte att vara så precis i sina gester som krävs för att kontrollera både volym och byta låtar och att det skall fungera varje gång. Tålamod skall inte behövas.

Besynnerligt nog måste vi para ihop de två lurarna med varandra första gången vi använder dem. Det missas lätt för alla oss som annars inte läser manualen så noga. Det gör vi dock enkelt genom att bara lägga dem mot varandra. Vi kan tänka oss att Urbanista har fått in en hel del reklamationer på grund av det. När det väl är gjort så är det aldrig några problem att koppla upp dem via Blåtand på mobilen. De stängs av när vi lägger tillbaka dem i fodralet.

Upp till 14 timmars användning utlovas men då måste du ladda upp dem 2,5 gånger till i fodralet. Det är en högst rimlig användning.

Musik & tal

Jämfört med vad som utlovas levererar de inte i närheten men jämfört med våra förväntningar på ett par trådlösa hörlurar med laddfodral för endast 900 kronor så hamnar de hyfsat likvärdigt. Musiken blir lätt platt och för undertecknad som uppskattar lite bas i tillvaron så är de inte att rekommendera. För mina goda kollega Thor Lindholm som är mer Björk-typen fungerar det helt ok och för kollega Attefors som uppskattar gubbrock på sin ensamtid blir det genast lite svårare igen.

För Ljudböcker och podcast är det inga konstigheter, bara att köra på, gärna på vår egen Teknikeckan-podd.

Samtal på stan och bussen

Liksom touch så har vi aldrig provat ett par trådlösa hörlurar utan mikrofon nära munnen som klarar sig särskilt bra ute på stan eller på en trång buss, detta oavsett prispunkt eller extra mikrofoner som skall minimera bakgrundsbrus. Det samma gäller dessa. Tyvärr.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!