Smarta Hem

Vad är Matter och hur fungerar det?

Teknikveckan guidar dig kring den nya standarden

Äntligen kom då dagen när Matter officiellt lanserades. Men, vad är Matter och varför är det en så stor snackis i teknikvärlden när det gäller smarta hem?

Att bygga upp ett smart hem är inte bara kul utan även utmanande i vissa fall. I alldeles för många fall så köps det in ett antal olika produkter som ska utgöra stommen i det smarta hemmet. I en del fall så visar det sig att vissa produkter inte vill fungera med varandra eller att de inte går att ansluta till den hubb eller gateway som redan används.

Uppgiften att som konsument förväntas ha full koll på vad som fungerar ihop eller inte har heller inte varit så lätt alltid. De som lever och andas smarta hem dagarna i ända har någorlunda koll men det löser trots allt inte problemen. För de som inte kommit igång än (och de är många) är det en djungel av produkter där osäkerheten om vilka som fungerar tillsammans är stor.

Därför var det tacksamt när elektronikbranschen valde att gå ihop och samarbeta kring en gemensam och fungerande standard – Matter!

Varför behövs Matter som en ny standard för smarta hem?

Matter är en gemensam standard för produkter till ditt smarta hem som är tänkt att överbrygga svårigheterna med kompatibilitet mellan olika tillverkare. Svårigheterna kring smarta hem består oftast i att en exempelvis en temperatursensor från företag X inte fungerar med systemet från företag Y eftersom kommunikationsprotokollen inte stöds eller kommunicerar med varandra.

Det är dock inte bara problematiken med att produkterna inte kommunicerar mellan varandra. Många gånger så krävs också olika gateways eller hubbar för att bygga upp ett smart hem. Helt enkelt därför att en hubb inte kan hantera alla förekommande produkter för smarta hem på marknaden idag.

Visst finns det hubbar som försöker lösa det men ingen kommunicerar tyvärr med alla förekommande protokoll. Detta leder ofta till att konsumenten många gånger har flera olika hubbar i sitt hem. Givetvis kan det vara trevligt och utmanande att ha många prylar hemma och då smarta hem snabbt växer till ett nyttigt intresse så växer också antalet prylar. Som drar energi på ett eller annat sätt. Många bäckar små och i dessa tider är det inte helt optimalt även om utvecklingen av tekniken och kraven på denna leder till mer energieffektiva lösningar.

Oavsett vilket så är det en djungel därute för den som vill börja bygga sig ett smart hem. Vi pratar om olika generationer av produkter, olika kommunikationsprotokoll, det är trådlöst och det är kabelanslutet samt produkter som kräver hubbar och de som inte kräver någon alls.

För att inte tala om alla appar som behövs laddas ner på mobilen för att kunna uppdatera och hålla koll på produkterna. Det blir snabbt ett par stycken som alla har olika gränssnitt och där en del lämnar mer att önska än andra. Dessutom behövs apparna för att installera enheterna i ditt smarta hem, även om du tänker styra dessa med en annan lösning. Visst, undantagen finns men inte alla känner till dessa.

Det här med kommunikationsprotokoll är ju en del av problemet med det smarta hemmet. Ett kommunikationsprotokoll kan enkelt beskrivas som ett språk som används för att de smarta produkterna ska kunna samtala med varandra och veta vad som ska göras. För den som ska sätta ihop ett smart hem idag så ser det ut så här många gånger när det gäller just protokollen:

  • Wi-Fi
  • Bluetooth
  • 433 MHz
  • Zigbee
  • Z-Wave
  • io-homecontrol
  • KNX
  • Thread

Utöver detta finns det givetvis fler protokoll och detta ställer till det för användaren. Enklast hade ju varit om det bara fanns ett protokoll som pratade med alla produkter. Men, förutsättningarna är annorlunda och vissa protokoll behöver ha en längre räckvidd än andra där en del meshar med varandra. I vissa fall behöver större datamängder transporteras och i en del fall skiljer sig hastigheterna åt också.

Det är med andra ord inte helt lätt att få allt att fungera på ett så smidigt sätt som möjligt. Därför föddes idén med Matter.

Vem står bakom Matter?

Idén till Matter föddes för ett antal år sedan av de stora elektronikjättarna Apple, Google, Amazon och Samsung för att nämna några. Alla företagen har som bekant en märkbar närvaro i våra hem via röststyrning i form av Siri, Google Assistent, Alexa och Bixby samt många gånger även med andra produkter. I början var arbetsnamnet Connected Home over IP (CHIP) och drevs av organisationen som då hette Zigbee Alliance.

Fler och fler företag anslöt sig till samarbetet eftersom de såg en stor vinning i det. Inte bara för att underlätta gentemot konsumenterna men också för att kunna minska sina utvecklingskostnader, returhantering samt bredda sin marknad för att nämna några av fördelarna.

Matter Companies

Istället för att utveckla en produkt och sedan anpassa denna till flera olika plattformar kommer bara en version att behövas framöver. Antalet returer till följd av felköp hos konsumenterna kommer också att minska vilket innebär besparingar för företagen. De som väljer att satsa fullt ut på standarden kan bredda sin marknad snabbt eftersom fler användare nu kan dra nytta företagets produkter = mer intäkter som kan användas till att utveckla fler och bättre produkter för oss konsumenter.

Just nu har mer än 280 företag verksamma inom elektronikbranschen valt att stödja Matter vilket är imponerande och bådar gott inför framtiden. Zigbee Alliance valde sedermera att byta namn till Connectivity Standards Alliance (CSA) för att minska förvirringen eftersom Zigbee är ett protokoll som ovanpå allt inte stöder Matter.

Hur ska Matter fungera?

Matter är i sig inget nytt kommunikationsprotokoll utan ett lager som ligger över andra protokoll. De protokoll som stöds är alla IP-baserade och omfattar i dagsläget Wi-Fi, Thread, Bluetooth Low Energy och Ethernet. Fler protokoll kan tillkomma i framtida uppdateringar men i dagsläget är det dessa som används för Matter-standarden.

Såväl Wi-Fi som Ethernet finns redan i våra hushåll idag och används av många tillverkare av smarta hem-produkter för att ansluta till varandra i ett lokalt nätverk. De kan också ansluta till molntjänster och till andra typer av produkter vilket ökar användningsområdet. Med tillskottet av Thread blir produkterna dessutom mer energieffektiva samtidigt som de meshar och bygger ett stabilare nätverk i hemmet. En stor fördel med produkter som använder Thread är att de inte behöver en dedikerad hubb eller gateway heller. De kan ansluta till det som kallas för Thread Border Router och fungera med andra produkter därigenom. Exempel på produkter som kan agera som Thread Border Routers idag är högtalare, routers och belysningsprodukter som exempelvis Apple HomePod mini, Apple TV 4K, Nest Wifi, Nanoleaf Lines och Nanoleaf Shapes.

En fördel med Matter är att produkter sömlöst kan ansluta till varandra och fungera stabilt och säkert vilket förklaras i videoklippet nedan. Matter-kompatibla produkter ansluts till Matter-kontroller med hjälp av QR-koder, Bluetooth Low Energy eller manuell inmatning av produktens unika kod, allt för att komma igång så enkelt som möjligt.

En viktig punkt också är att Matter fungerar lokalt och krypterat. Med andra ord så kommer ditt smarta hem att fortsätta fungera även om Internet ligger nere tack vare att dina enheter kommunicerar lokalt över IP-nätverket i hemmet. Produkterna kan i vissa fall kommunicera med molntjänster men behöver inte göra det för att allt ska flyta på i hemmet.

Vilka produkter kommer att fungera med Matter?

Inte alla vilket ska sägas direkt. Många företag har redan uttalat sitt stöd för den nya standarden och lovat att såväl nya som befintliga produkter kommer att få stöd, detta via uppdateringar av produkterna eller de gateways/hubbar som produkterna är anslutna till. Ett par av företagen som tidigt deklarerat sitt stöd för Matter är Philips Hue, Aqara, Eve, WiZ och Nanoleaf. Givetvis är även Apple, Google, Amazon och Samsung tidigt ute eftersom många av deras produkter kommer att användas för att styra det Matter-kompatibla hemmet.

Dessutom är det inte alla smarta produkter som kommer att få stöd för Matter. Inte via den första versionen av Matter men i kommande releaser är tanken att fler produktkategorier ska inkluderas. I första omgången finns följande produktkategorier med:

  • Ljuskällor, strömbrytare och andra kontroller för belysning
  • Smarta pluggar och mikroreceivers/inbyggnadsmottagare
  • Dörrlås
  • Termostater och andra HVAC-produkter (Heating, Ventilation and Air Conditioning)
  • Solskydd
  • Säkerhetssensorer
  • Garageportskontroller
  • Trådlösa accesspunkter och bryggor
  • TV-apparater och mediespelare

Produkter som säkerhetskameror och robotdammsugare till exempel är inte en del första versionen av Matter utan väntas komma i nästa version. Här väntas även laddning av elbilar, energimätning och köksapparater inkluderas som alla blir en del av det smarta i ditt hem. Först tar vi oss an Matter 1.0 innan det är dags för Matter 2.0, eller hur?

Som framgår i videoklippet ovan så blir det alltså möjligt att styra en och samma produkt från olika enheter. Med andra ord så blir det möjligt att kontrollera en termostat från exempelvis Nest med en HomePod mini, en Android-telefon eller en Alexa-högtalare – så länge alla produkter är Matter-kompatibla. I detta sammanhang nämns “Multi-Admin” vilket innebär precis vad det låter – att en produkt kan styras av olika kontroller, exempelvis Apple Home och Samsung SmartThings.

Värt att tänka på också är att Matter är Open Source och finns på GitHub vilket innebär att det är fritt fram för företag att ta sig an standarden även om det i slutändan krävs en certifiering för att få märka sina produkter med Matter-logotypen.

Vad behöver jag för att få Matter att fungera?

Givetvis behövs produkter som har stöd för Matter men också någon form av Matter-kontrollenhet vilket kan vara en Android eller iOS-mobiltelefon med ett uppdaterad operativsystem. Det kan vara en smart högtalare, en router eller en tv-apparat där alla är uppdaterade till att kunna kontrollera andra enheter med stöd för standarden. Pratar vi om Apple Home och Google Home till exempel så kommer dessa att kunna styra både produkter som är kompatibla med Matter och de som inte är det. Det ena utesluter inte det andra vilket är positivt med tanke på den mängd produkter som redan finns på marknaden.

En av de stora fördelarna med Matter är att du som användare inte behöver en dedikerad app för att lägga till en ny, kompatibel produkt. Detta innebär att det kan bli slut på att behöva ha ett trettiotal appar i din mobil för att styra och lägga till alla produkter du har i ditt smarta hem. Troligtvis blir det ändå så att för mer avancerade styrningar så kan den, till produkten, dedikerade appen behövas beroende på hur många inställningsmöjligheter som integreras i Matter-kontrollen. Så du behöver kanske bara fem appar i slutändan vilket i sig är bättre än trettio men det blir med all sannolikhet väldigt individuellt utifrån de egna preferenser och krav man har som användare.

Har du idag en Philips Hue Bridge eller en Aqara M1S eller M2 Hub så kommer dessa att få en OTA (Over The Air) uppdatering som ger stöd åt alla anslutna tillbehör och produkter i dessa hubbar/bryggor. Många har redan idag en del av de produkter som kommer att uppdateras vilket innebär att du i bästa fall inte behöver köpa något nytt inledningsvis. Även WiZ har deklarerat att alla deras produkter från mitten av 2021 och framåt kommer att uppdateras kostnadsfritt för att stödja Matter. Glöm för all del heller inte bort IKEA som med sin nyligen lanserade hubb, DIRIGERA kommer att få stöd för Matter också, troligtvis under nästa år.

Matter kommer inte vara den kompletta lösningen eller frälsningen för det smarta hemmet men ett stort steg på vägen. I takt med att företagen antingen uppdaterar sina befintliga produkter eller lanserar nya med stöd för Matter så kommer spridningen att öka. Men, de flesta räknar trots detta med att det totala genomslaget för Matter ligger längre fram i tiden. Även yttre faktorer som den rådande bristen på elektroniska komponenter kan göra att utrullningen tar längre tid än förväntat. Lägg därtill den skepsis som finns bland många användare och inte minst hos de som inte direkt kastar sig över innovationer direkt när dessa lanseras.

Matter ser dock ut att vara här för att stanna och vi ser glatt fram emot att kunna dela med oss av våra egna erfarenheter av standarden. För ja, du gissade rätt – vi kommer att kasta oss över produkterna som blir kompatibla med Matter!

Känner du att något är otydligt eller att vi glömt något – kommentera gärna i Bubblan så justerar vi i artikeln. Hoppas den bringar lite klarhet i vad Matter är!

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!