Recensioner

Vardagen förändras med Xiaomi 12 Pro

Laddad till tänderna

Xiaomi 12 Pro är flaggskeppet som är dundrande snabb men oklart om det flyter. Allt från batteri, processor, kamera, högtalare, skärm till materialval imponerar och kanske behöver den inte vara vattentät när den är så snabb och trevlig. När Xiaomi 12 Pro lanserades var det under parollen ”Master every scene”. Xiaomi hymlar inte med att siktet är inställt på iPhone och dess kamera.

Nya Xiaomi 12 Pro kommer med tre kameror, alla på 50 megapixlar. Kameran i Xiaomi 12 Pro är mer än trevlig, den är fantastisk. Det gäller huvudkameran, synd att dess makrokamera och zoomkamera inte är lika fantastiska.

Xiaomi 12 Pro thor

En mycket trevlig baksida

Design:

Xiaomi 12 Pro har en baksida av metall och en framsida av glas. Den andas kvalitet. Från knapparna förbi högtalarna över skärmen hela vägen till kameramodulen andas den kvalitet. Texturen på baksidan är len samtidigt som den är något sträv. Den ligger perfekt i en hand i storlek 10. I paketet får vi med ett plastskal för den som är rädd att tappa sin telefon eller upplever att den är alltför hal.

Xiaomi 12 Pro

Högtalare etiketterade med harman/kardon

Frontkameran på 32 megapixlar är placerad längst upp i mitten av skärmen som ett litet hål. Högtalarna är placerade på kortändarna. Den övre på vänster sida och den nedre på höger sida. Oavsett hur vi håller mobilen vid mobilspelande eller vid filmtittande blir höger högtalare upptill och vänster nedtill. Det kräver lite vana att lära sig att inte hålla för högtalarna.

Kameramodulen står ut bra bit och den största linsen står ut ytterligare en bit ovanpå det. Det här är inget som är unikt för Xiaomi 12 Pro och vi kan inte annat än hoppas det är en fas hos mobiltillverkarna som går över.

Xiaomi 12 Pro thor

En sällsynt syn, när Xiaomi laddas går det undan

Laddning:

Här kommer min älsklingbit, 120 W. Det finns bara ett superlativ för att beskriva hur snabbt det går att ladda en Xiaomi 12 ProSnabbast, Innan kaffet är uppdrucket är Xiaomi 12 Pro fulladdad. Att göra den snabbaste laddningen kan te sig som en gimmick och ett race som är ointressant. Men med 120 W laddning går det att lägga om hela rutinen för laddningen av mobiltelefonen.

Istället för att ha en fulladdad mobiltelefon på morgonen så går det att ladda på tåget, kontoret, fiket eller varhelst det finns ett vägguttag och 18 minuter till övers. För det är just så kort tid det tar att gå från 0 till 100%. Xiaomi 12 Pro klarar även av trådlös laddning på 50W och har inbyggd omvänd laddning på 10W. Det vill säga att vi kan ladda andra enheter med Qi-plattan på baksidan av telefonen. Bra när batteriet tar slut i våra Buds 3T Pro.

Xiaomi 12 Pro thor

Glittrar vackert i solen

Batteriet:

Batteriet är på 4600 mAh. Det är mindre än Xiaomi 11 Pro och med fullt blås på alla inställningarna höll batteriet inte fullt så länge som vi är vana vid att en flaggskeppsmobil ska hålla. Under testperioden av telefonen har vi testat att använda batteriet på två olika sätt. Det ena är att ladda batteriet över natten, som majoriteten av svenska befolkningen gör. Det andra är att ladda batteriet när det sjunker ner till 20%.

Det första sättet att ladda på gav oss tandgnissel och tårar. På väg hem från arbetet var telefonen nästan alltid på sista procenten. Men när vi istället började ge telefonen lite juice när den behövde det fick vi en helt annan upplevelse. Batteriet blev inte större men upplevelsen blev att det alltid fanns batteri kvar. Att ladda, även om det enbart var fem minuter gav oss tillräckligt för att fortsätta dagen utan att behöva spara in på användandet av telefonen.

Xiaomi 12 Pro thor

Andas kvalitet

Skärmen:

Xiaomi 12 Pro har en LTPO AMOLED-skärm som mäter 6,73 tum. Upplösningen är på 1440 x 3200 pixlar i 20:9 ratio med 521 ppi. Skärmen har 120 Hz uppdateringsfrekvens med en beröringsuppdateringsfrekvens på 480Hz, TrueColor, Dolby Vision, HDR10+, 1000 Nits med en peak på 1500 Nits och allt skyddas med Gorilla Glass Victus. Ljusstyrkan på 1000 nits är stark. Endast Samsungs S22 slår Xiaomi 12 Pro på fingrarna här.

Skärmen är underbart trevlig att titta på, uppdateringsfrekvensen på 120 Hz gör den så trevlig det kan bli att surfa runt på internet. Beröringsuppdateringsfrekvensen på 480 Hz gör sig bra i spel som Fortnite. Men för att undvika att bli solbränd gör sig skärmen bäst i Autobrightness-läget.

Xiaomi 12 Pro

Ännu en kameramodul som står ut

Kamera:

Alla tre kamerorna på Xiaomi 12 Pro är på 50 megapixel var. Huvudkameran är en Sony IMX707-sensor. Den här sensorn kom med Xiaomi och är större än många andra. Den är på 1/1,28 tum med 1,22 µm pixlar och en Quad Bayer färgfilteruppsättning, Det är att likna vid en 12,5 MP-sensor med 2,44 µm pixeldelning. Den är ihopkopplad med en 24 mm motsvarande lins med f/1,9 bländare.

Xiaomi 12 Pro thor
Telefotokameran är på 48 mm och har 2 x zoom. Den upplevs som ljusstark med en bländare på f/1.9, tyvärr har den inte bildstabilisering vilket den nog skulle mått bra av.

Ultravidvinkelkameran är 115-grader med en brännvidd på 14 mm. Ultravidvinkeln är fixerad vilket gör den något svårnavigerad och vi skulle här föredragit autofokus.

Xiaomi 12 Pro thor

Under inställningarna kan vi ändra kvalitet på bilderna

Om vi ställer in kameran på att ta med högsta kvalitet får vi mycket trevliga bilder med huvudkameran. Det är imponerande bilder med bra brushantering och en fantastiskt detaljrikedom. Bilder och filmer tagna i lågt ljus blir otroligt bra både gällande färgåtergivning och brusreducering.

Telefotokamerans bilder är bra, men när den ställs bredvid huvudkameran blir den inte mer än så. Zoomen är enbart gånger två och vi undrar om platsen inte skulle varit bättre lämpad för en makrolins.

Ultravidvinkelkameran är också bra när det kommer till att få med alla i bilden eller när vi har stora landskap vi vill få med. Här är tyvärr färgåtergivningen inte lika bra som med huvudkameran.

Xiaomi 12 Pro thor

MIUI 13 baseras på android 12

Mjukvara:

Xiaomi 12 Pro kommer med MIUI 13 som är baserat på Android 12. För någon som går från Apples iPhone är MIUI förmodligen en av de lättare övergångarna. Operativsystemet svarar snabbt och påminner i en del av gestkommandona om iOS. Operativsystemet kräver sin stund i inställningarna för att få det precis så där bekvämt som vi vill ha det. Men när det väl är gjort rullar allt på. Telefonen kommer med Xiaomis egna appar förinstallerade och försköningsfilter i kameraappen. Men när allt det är avstängt har vi en mycket trevlig telefon.

Xiaomi 12 Pro är enligt Xiaomi garanterad att få ta emot tre systemuppdateringar och säkerhetsuppdateringar under fyra år. Det här är i dagens mobilklimat en viktig faktor för konsumenterna. I allt från säkerhet, ekonomi till klimatpåverkan.

Xiaomi 12 Pro thor

Thor of Tech ftw

Prestanda:

Xiaomi 12 Pro är utrustad med Qualcomms Snapdragon 8 Gen 1 med 4nm-teknologi, det är den senaste kretsen och presterar otroligt bra. Vi har spelat Fortnite med Game Turbo inställningarna påslagna vilket visserligen gör telefonen varm men den klarar av det i timmar utan att svettas.

Xiaomi 12 Pro thor

Spelläget Prestanda slår vi på när vi kör Fortnite

Xiaomi 12 Pro kommer med 12 GB RAM och 256 GB lagring. Det går att plussa på 3 GB till på 12 GB RAM som finns genom Minnesuttökning. Vi har haft detta påslaget men aldrig märkt att vi behövt använda det.

Rekommenderat pris för Xiaomi 12 Pro är 11 500 kronor.

Vad vi saknar:

Att telefonen inte fått en IP-klassning är mycket underligt. Vi har inte testat hur mycket vatten och smuts telefonen klarar men en vattentät telefon hade gjort sommaren lite mer bekymmersfri.

Nästa sak som är en liten men ändå förundrande är eSIM. Hur kommer det sig att vi 2022 inte har eSIM i en flaggskeppsmobil.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!