Smarta Hem

Med nya Philips Dimmer Switch är det mesta sig likt

Men den större bottenplattan gör susen

För ett tag sedan presenterade Signify en ny variant av Philips Hue Dimmer Switch. Vi har testat denna nu och reder ut skillnaden mellan de båda varianterna.

Den äldre varianten av Philips Hue Dimmer Switch har varit med ett tag och har nu alltså ersatts av en nyare modell. Från början såldes Dimmer Switch som ett tillbehör till de olika startpaketen av smart belysning som Philips Hue erbjuder. Så småningom uppdaterades de olika startpaketen till att även inkludera Dimmer Switchen och för dig som inte har koll på det så är detta en fjärrkontroll för att styra och kontrollera dina anslutna belysningskällor från Philips Hue. Vi har fått tag på ett rykande hett exemplar som vi testat åt er!

Förpackning & innehåll

Precis som tidigare så syns det tydligt vad förpackningen innehåller – en fjärrkontroll och en bottenplatta/vägghållare. Vi lägger också märke till att förpackningen numera är helt fri från plast vilket den äldre versionen hade för att visas upp framtill. Detta är ett led i det hållbarhetsarbete som sker inom Signify där all plast tas bort – bra tänkt här!

Den stora skillnaden mellan den nya versionen är att den bara har 3 fysiska knappar istället för 4 som på den äldre modellen. Dock är det möjligt att på den mittersta knappen trycka såväl upptill som nertill när du vill dimma belysningen. Äldre modellen hade två separata knappar för detta och jag tycker den nya ger ett lite mer stilrent intryck tack vare detta. Den nya fjärrkontrollen kommer fortsatt att exponeras som 4 olika knappar i HomeKit så du kan använda denna för att styra antingen separata enheter eller scenarier här.

Philips Hue Dimmer Switch

Jämförelse mellan Dimmer Switch version 1 och version 2

Det första vi märker är att bottenplattan är både bredare och längre än den äldre versionen. Problemet med den äldre är att om du tar bort en existerande väggbrytare så har den ej täckt upp hålet under. Med den nya är det faktiskt en förbättring då den täcker upp mer vilket innebär att du slipper har extra täckplattor, blindlock eller andra hemgjorda lösningar. Den nya mäter 125 x 80 mm och den äldre 115 x 70 mm så lite större och något som märks direkt vid en jämförelse. Glad i hågen över detta har jag köpt på mig 2 stycken Dimmer Switchar till och ersatt tidigare äldre modeller och tagit bort de blindlock som fanns här. Så glad blev jag över detta – ett lite snyggare hem på köpet!

Philips Hue Dimmer Switch

Philips Hue Dimmer Switch

Även finishen är annorlunda, den nya har en mattare finish i plasten vilket gör att den inte glänser så mycket när ljuset faller på. Inget stort problem i sig men den nya ter sig lite mer elegant. Även designen på fjärrkontrollen har blivit lite rundare och mjukare jämfört med den förra varianten. Ikonerna och texten på den nya är också nertonade och sticker inte ut lika mycket som tidigare.

Philips Hue Dimmer Switch

På baksidan ses även förändringar i form av mer text, en QR-kod, lite olika märkningar samt att det nu är enklare att byta batteri jämfört med tidigare då man behövde ha en skruvmejsel för detta. Den lilla utbuktande flärpen upptill har blivit tunnare och sticker inte ut lika mycket som på den äldre.

Philips Hue Dimmer Switch

Bottenplattan har även fått sig en uppdatering med fler förborrade hål för att fästa den. Dessutom har magneterna plockats bort och finns nu i själva fjärrkontrollen som enkelt fästs på kylskåpet eller annan magnetisk yta. Precis som tidigare sitter det tejpremsor som möjliggör enkel uppfästning.

Philips Hue Dimmer Switch

Tack vare att magneten numera är inbyggd i fjärrkontrollen är det lite enklare att sätta upp den på kylskåpsdörren. Det gick visserligen innan också men då fick du sätta upp hela bottenplattan vilket gav ett lite klumpigare intryck.

Philips Hue Dimmer Switch

Installation

Att installera Philips Hue Dimmer Switch är lika enkelt som att installera en annan produkt från Hue-sortimentet. Du väljer i Philips Hue appen vad du vill installera och följer sedan instruktionerna. Tänk på att välja rätt version av Dimmer Switchen vid installationen, den med “hue”-logotypen ska väljas. När alla stegen genomförts kan du påbörja konfigurationen av fjärrkontrollen enligt dina önskemål.

Ställ in om det är en eller flera belysningskällor som ska kontrolleras, justera vad som händer vid de olika knapptrycken. Observera att du numera skiftar scener via knappen märkt “hue” och inte som tidigare den översta knappen. Denna används numera enbart för att tända och släcka. Dimma sedan upp eller ner med mittknappen. Det finns för övrigt fyra förinställda lägen; Read, Relax, Energize och Concentrate.

Philips Hue Dimmer Switch

Philips Hue Dimmer Switch

En nyhet med denna fjärrkontroll är att du nu kan använda “Time-based light” vilket ej är möjligt med den äldre versionen. Tidsbaserad belysning innebär att du kan välja att när du tänder belysningen vid en viss tid på dagen så tänds den enligt förinställd läge av dig. Du kan välja vilka tidpunkter som gäller och om du vill ha t ex varmvitt ljus på morgonen och kallare framåt kvällen.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!