Smarta Hem

Skillnaden mellan Mi Smart Standing Fan 2 & Mi Smart Standing Fan 1C

En hel del!

En smart fläkt är något som faktiskt alla borde ha, inte minst för komforten och sömnens skull. Sen att den kan läggas till i ditt smarta hem är en ren bonus.

Sommaren gjorde sitt intåg för ett tag sedan och kommer förhoppningsvis att stanna kvar ett tag till. Visst är det skönt med värmen men ibland blir den en ren pina, t ex på nätterna eller i soffan när myggen tvingar in dig inomhus. En del har löst det med svalkande luftkonditionering men beroende på rum så kan det se bra ut eller inte. Då kan en smart fläkt vara lösningen på de varma sommarnätterna som ser till att du sover bättre.

Fläktar som vi är vana vid det har funnits i många år så inget nytt här. De blåser ut lite svalka i varierande styrka och låter ofta som en flygplansmotor modell mindre …eller större beroende på vad fläkten kostade. Smarta fläktar som de benämns nu dök väl upp på riktigt för cirka två somrar sedan när Smartmi Standing Fan 2 helt plötsligt gick att köpa här i Sverige. Smartmi är ett kinesiskt företag i den enorma Xiaomi-sfären och har utöver fläktar även radiatorer, luftrenare, luftfuktare och lite annat smått och gott i sitt sortiment. Deras Smartmi Standing Fan 2 var inte bara stilren och kunde kopplas till en app (vilket alltid är trevligt) utan den kunde även simulera naturliga vindar. Simulerade vindar är något skönare än bara ett snurrande fläktbland som håller samma hastighet, här handlar det om en slags vindpustar som kommer och går och som dessutom är riktigt behagliga på natten t ex.

Succé med smarta fläktar

Ryktet spred sig om detta underverk till fläkt och det dröjde inte länge innan alla återförsäljare hade slut på hyllorna. En annan variant som var batteridriven dök upp och även denna försvann lika fort och jag har inte hört talas om någon som varit missnöjd med sitt köp vilket är ett gott betyg. Visst kostar fläktarna lite mer och på en del forum fanns de som tyckte att det går väl lika bra att koppla in en 200-kronors-fläkt till en smart plug och sen blir den väl smart? Nja, det finns ju ett talesätt som lyder “du får vad du betalar för” och det är väl just de här magiska vindarna som fått mig att köpa fem smarta fläktar totalt. Utöver vindarna så kan du självklart schemalägga fläktarna att starta och stoppa på utvalda tider, låta dessa triggas av sensorer och en massa annat kul – allt via appen Xiaomi Home. Kan tillägga att det finns ingen i familjen som inte tycker om dessa fläktarna och enligt mig är de värda varenda krona.

Nog om det, förra året så dök det plötsligt upp en billigare fläkt här i Sverige som även denna var smart, Mi Smart Standing Fan 1C. Den var väldigt lik den från Smartmi och varför då betala mer för något som ser likadant ut? Efter inköp av en 1C så var det inte svårt att se varför denna var billigare än den från Smartmi. Just Mi Smart Standing Fan 1C säljs och marknadsförs som en Mi-produkt och inte Smartmi så här är första skillnaden. Även tillverkningskvaliteten skilde sig åt där den från Smartmi ger högre kvalitetskänsla och en del andra detaljer som skiljer sig åt. Inte konstigt då det faktiskt är fläktar från två olika företag; Xiaomi och Smartmi.

Sommaren 2021

Även denna sommar påverkas vi av situationen med Covid-19 och många kör även en “hemester” i år och då värmen välsignat oss så har även varma nätter och kvällar medfört ett sug av smarta fläktar. I år har det dykt upp lite nya fläktar på marknaden och en av dessa fångade mitt intresse, Mi Smart Standing Fan 2 – alltså en uppföljare till förra årets Mi Smart Standing Fan 1C. Eller? I ett smart hem finns bara ett sätt att ta reda på detta och det är att köpa hem en och jämföra. Här är min summering av skillnaderna på dessa två smarta fläktar från Xiaomi. Förhoppningsvis reder den ut en del frågetecken och besvarar en del frågor inför ett eventuellt köp.

Enkelt vs dubbelt fläktblad

En av pitcharna med nya Mi Smart Standing Fan 2 sägs vara det dubbla fläktbladet som  ska ge bättre effekt än tidigare. Som ni ser på bilderna så skiljer sig färgen åt på fläktbladen, där det dubbla är något mörkare i plasten. Huruvida effekten är märkbar kan det väl finnas olika åsikter om. Personligen tycker jag att det blåser lite mer från den nya men det är ingen gigantisk skillnad som jag ser det.

Framifrån är de båda fläktarna nästan identiska, samma höjd, bottenplatta och färg. Den observante ser att fläktbladet är mörkare men också att strömkabeln inte hänger ner från motordelen men mer om detta sen.

Mi Smart Standing Fans

Fysiska knapparna

På motordelen finns det fysiska knappar för styrning vilket innebär att du faktiskt inte behöver appen för de mer grundläggande funktionerna i fläkten. Förvisso får du ut mer funktionalitet när fläktarna är anslutna till Xiaomi Home-appen men vill du inte köra där så kan du sköta driften med knapparna. Det är knappar för av/på, styrka, oscillering och timer samt en del små LED-indikatorer som visar status. Har du appen kan du stänga av skenet från dessa samt ljud som bekräftar dina val vilket inte är möjligt om du kör utan app. Jämför man knapparnas placering mellan 2 och 1C så ser man att de flyttat dessa lite på den nya modellen. Lite enklare att hitta på natten om man ska känna sig fram till någon av dessa.

Studerar man bilderna nedan så ser vi också att stativets placering skiljer sig lite åt mellan de olika modellerna. På äldre modellen är stativet lite mer centrerat än på nya – liten detalj men egentligen inget som påverkar något. Kanske en stabilitetsfråga beroende på skillnaden i konstruktionen kanske?

Mi Smart Standing Fan 2

Mi Smart Standing Fan 1C

Snabbkoppling & strömkabel

Två större skillnader mellan 1C och 2 är att den nyare monteras ihop med en slags snabbkoppling som enkelt trycks in för att skifta mellan att ha den som golvfläkt och bordsfläkt. Japp, det är möjligt att göra för er som missat denna och för övrigt en smart detalj som saknas på fläktarna från Smartmi. På 1C fick du skruva ihop det tudelade stativet medan detta nu har en snabbkoppling vilket gör det betydligt enklare att skifta så en smart förbättring.

Den riktigt trevliga förbättringen som jag ser det här är att strömkabeln nu fästs i bottenplattan vilket ger ett trevligare intryck. På 1C hängde denna ut från motordelen vilket gav ett litet slarvigare intryck, speciellt när man var van vid Smartmi-fläktarna och hur de löst detta. Detta var också något som en del användare hade åsikter kring så det verkar som att man lyssnat lite på kritiken och förändrat hur strömkabeln fästs i fläkten. Bra där!

Mi Smart Standing Fan 2

Mi Smart Standing Fan 1C

Fläktens baksida

Allt ligger i detaljerna sägs det och om vi jämför baksidan på fläktarna så ser vi att den nya har en heltäckande design jämfört med den äldre som har ett synligt “galler” bak. Å andra sidan ingen jättesak att bry sig om men det bör rimligtvis inte komma in lika mycket damm i motorhuset med den nyare konstruktionen.

Mi Smart Standing Fan 2

Mi Smart Standing Fan 1C

Motorhuvudet

Här lägger vi märke till att motorhuvudet är fäst vid stativet på ett snyggare sätt än tidigare. Detta ger ett stilrenare intryck och ser trevligare ut och i kombination med att strömkabeln inte hänger ut är ett plus tycker jag.

Faktum är att motorhuvudet dessutom är mindre på 2 än mot 1C, ser lite mindre klumpigt ut och påminner mer om Smartmi-fläktarna.

Mi Smart Standing Fan 2    Mi Smart Standing Fan 1C

Xiaomi Home-appen

Båda fläktarna installeras med enkelhet i Xiaomi Home-appen. Inga konstigheter och när man sedan jämför dessa ser man tydligt skillnader i funktionerna mellan 1C och 2. Men hur står det till egentligen – det står ju helt plötsligt Mi Smart Standing Fan 2 Lite i appen och inte 1C som tidigare?!?!? Helt rätt och någonstans har Xiaomi bestämt sig för att döpa om 1C till 2 Lite vilket säkerligen bidrar än mer till den förvirring som redan finns om de olika modeller som finns tillgängliga i appen. Men, typbeteckningen på min äldre säger 1C medan appen säger 2 Lite så om det är en marknadsförings- eller försäljningsåtgärd har jag ingen aning om men det är i varje fall samma produkt.

Här ser vi grundinställningarna för 1C eller 2 Lite som jag nu kallar den. Appen har reglage för av/på samt för vanlig fläktfunktion eller för de naturliga vindarna samt hastighet och oscillering. Sleep mode ger lite tystare drift men ska sanningen fram så är inte detta något jag använder då jag tycker att fläktarna är tillräckligt tysta ändå. Du kan välja fördröjd avstängning (timer) vilket kan vara skönt på natten så du inte vaknar upp och fryser men den risken kanske inte finns just nu.

Välj om indikator-belysningen ska vara på eller inte, bra att den kan stängas av då en del kanske störs av detta på nätterna. Samma med notifikationsljudet, vem vill eller behöver höra ett pip varje gång man trycker på en knapp? Slutligen finns även ett alternativ för barnlås vilket kan vara bra om små fingrar tycker om att trycka på allt som går att trycka på.

Xiaomi Home Mi Smart Standing Fan

För Mi Smart Standing Fan 2 ser de olika alternativen mer eller mindre likadana ut med mindre skillnader. 2:an har fyra fläktlägen och du kan även välja oscilleringsområdet, alltså det område där fläkten ska fläkta. Mellan 30-140 grader kan ställas in vilket är användbart om du inte vill att den ska blåsa runt papper från andra sidan rummet när du arbetar. Bra funktion som jag tycker gör fläkten bättre. Avslutningsvis är det samma inställningsalternativ som på den äldre modellen.

Xiaomi Home Mi Smart Standing Fan

Röststyrning

Tilläggas bör att båda dessa modeller fungerar med såväl Google Home som med Amazon Alexa.

Vill du köpa Mi Smart Standing Fan 2 kan du göra det från svenska Mistore här och är du ute efter Mi Smart Standing Fan 2 Lite så klickar du här.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!