El-fordon

Volvo vill etablera batterifabrik i Sverige

Batterier är hett just nu

Det är inte bara marknaden för eldrivna personbilar som växer just nu. Även efterfrågan på lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner med elmotorer ökar. Volvo Group har en ambition att 35 % av de sålda produkterna ska vara eldrivna fram till 2030.

För att möta den efterfrågan krävs batterier och Volvokoncernen undersöker därför möjligheten att starta en fabrik för storskalig produktion av batterier för elfordon i Sverige. Martin Lundstedt, vd och koncernchef på Volvo Group säger:

Vi vill leda omställningen till ett fossilfritt transportsystem och har som långsiktigt mål att erbjuda 100 % fossilfria lösningar till våra kunder.

Den plats som är mest intressant att göra etableringen ligger i Mariestad, öster om Vänern, vilket är relativt nära Volvos motorfabrik i Skövde och ligger cirka två timmar från Volvos huvudkontor i Göteborg. Där finns också möjligheten att tillverka batterierna med fossilfri energi. Planen är att full kapacitet i batterifabriken ska nås före år 2030 och de tillverkade batterierna ska vara skräddarsydda för lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner.

Volvo L25 Electric

Just nu pågår en process för att få godkännande från diverse myndigheter för att få börja bygga fabriken.

Källa: Pressmeddelande

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!